ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Νουρής: «Η νέα παράνομη εισβολή πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ αποτελεί ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας»

Νίκος Νουρής: «Η νέα παράνομη εισβολή πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ αποτελεί ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας»

Η νέα παράνομη εισβολή πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας, που στόχο έχει τη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, προσθέτοντας πως «οι Τούρκοι μέσα από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού επιδιώκουν την πρόκληση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών προβλημάτων αλλά και προβλημάτων ασφάλειας και αποσταθεροποίησης».

«Δυστυχώς», ανέφερε ο ΥΠΕΣ, «απογοητευτικές είναι οι εξελίξεις και τα όσα βιώσαμε στο προχθεσινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου επεδείχθηκε απροθυμία ορισμένων κρατών μελών να προωθήσουν για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο τον Κανονισμό για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μια εξέλιξη που αφήνει για μια ακόμα φορά, τον ηθικό αυτουργό του προβλήματος στην Κύπρο, την Τουρκία, στο απυρόβλητο και μακριά από τις όποιες κυρώσεις».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το είπε στο προχθεσινό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνει και σήμερα πως αυτή η εξέλιξη έπληξε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να σημειώσει πως θέλει να ελπίζει πως με την επιμονή της Κύπρου, αλλά και την στήριξη των κρατών μελών που της συμπαρίστανται, θα υπάρξει σύντομα αναθεώρηση θέσεων και αναστροφής αυτής της αρνητικής εξέλιξης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο Εθνικό Μνημόσυνο για τους Ήρωες της Ομορφίτας, ο κ. Νουρής είπε ακόμη πως "ενώ για 48 ολόκληρα χρόνια βιώνουμε την προκλητική προσπάθεια των νεοσουλτάνων της Άγκυρας να εποικίσουν το κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας, τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα μεθοδευμένου και ειδεχθούς εγκλήματος, του οιονεί εποικισμού των ελεγχόμενών από την Κυπριακή Δημοκρατία εδαφών, μέσω της καθημερινής, συστηματικής και καθοδηγούμενης προώθησης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, μέσω της πράσινης γραμμής».

Υπογράμμισε πως αμετάθετος και αμετάκλητος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Τόνισε ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και παρά την ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση του αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, η Τουρκία συνεχίζει με τον αναθεωρητισμό της να υπονομεύει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, εμμένοντας στις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις της.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι η Τουρκία «σε απόλυτη συνεννόηση με τους εγκάθετους σημερινούς εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας, προωθεί συστηματικά την αναγνώριση των παράνομων τετελεσμένων και την επιβολή λύσης δύο κρατών».

Μιλώντας περαιτέρω για το εθνικό ζήτημα, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «48 χρόνια, μετά το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της πατρίδας μας, εξακολουθούν να υφίστανται στο μόνο κράτος μέλος της ΕΕ 200 χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα», καθώς και αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι.

«Αυτή η εικόνα και αυτή η καταγραφή, αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδα μας. Αποτελούν όμως και όνειδος για την ίδια την μεγάλη Ευρωπαική μας οικογένεια, οι αξίες και οι αρχές της οποίας στην Κύπρο καταπατούνται και εξευτελίζονται από τους κατακτητές μας», είπε.

Αναφερόμενος στη θυσία των κατοίκων και αγνοουμένων της Ομορφίτας, είπε πως «το σημερινό μνημόσυνο μας θυμίζει το δικό μας ανεκπλήρωτο χρέος προς τους ηρωικούς πεσόντες, αλλά και προς όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας», για να σημειώσει ότι «την ίδια ώρα μας καθιστά όμως και συνυπεύθυνους για να συνεχίσουμε ενωμένοι και ομόψυχοι τον αγώνα για την ελευθερία, την επανένωση και την ευημερία του τόπου μας».

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «μνημόσυνα όπως το σημερινό μας υπαγορεύουν να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για να διαφυλάξουμε το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων μας».

«Ο τόπος μας είναι κατεχόμενος, μα οι μνήμες μας όχι. Στην καταχνιά που δημιουργεί στην Κύπρο μας η τουρκική κατοχή και η αλαζονική αδιαλλαξία της Άγκυρας, προβάλλει όσο ποτέ άλλωτε, η αναγκαιότητα για εθνική ευθύνη και συναινετικό πνεύμα. Είναι καιρός να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι ότι η πατρίδα είναι μια και ο εχθρός δεν εφησυχάζει», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να παραμεριστούν οι πολιτικές έριδες, οι ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και τα ίδια τα κομματικά συμφέροντα, ώστε να δούμε συλλογικά τα προβλήματα κάτω από τον φακό της ενότητας και της ομόνοιας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top