ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Κούσιος: «Καθορίζονται την Πέμπτη σε επαφές με ΥΠΟΙΚ και Πηλείδου, οι συναντήσεις για θέματα εργαζομένων ΑΗΚ»

Κυριάκος Κούσιος: «Καθορίζονται την Πέμπτη σε επαφές με ΥΠΟΙΚ και Πηλείδου, οι συναντήσεις για θέματα εργαζομένων ΑΗΚ»

Τη δέσμευσή του να διευθετήσει συναντήσεις νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στην ΑΗΚ, διατύπωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως το ποιοι θα παρίσταται στην κάθε συνάντηση θα αποφασιστεί κατά τον συντονισμό που θα έχει την Πέμπτη το πρωί με τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «κάποια στιγμή αύριο (Πέμπτη) το πρωί θα συντονιστούμε με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου για να διευθετήσουμε τις συναντήσεις» και διευκρίνισε πως κατά τις επαφές αυτές «θα αποφασιστεί ποιοι θα παρίσταται στην κάθε συνάντηση».

«Δέσμευση μου είναι να διευθετήσω συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, όσο πιο νωρίς γίνεται», υπογράμμισε.

«Αναμένω τη συνάδελφο μου Υπουργό Ενέργειας να επιστρέψει στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και συζητεί με την ΕΕ θέματα ενέργειας που αφορούν τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για θετική κατάληξη του θέματος, ο κ. Κούσιος είπε ότι δεν γνωρίζει σε λεπτομέρεια τα θέματα και πως αυτά θα αντιμετωπιστούν από τους αρμόδιους Υπουργούς και από το ΔΣ της Αρχής.

«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι όταν ακολουθείται μια αδιέξοδος πορεία όπου υπάρχουν απεργιακά μέτρα και καθηκόντως άρνηση, ως θέμα αρχής, από την Κυβέρνηση να συζητήσει, δεν μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να συζητούμε οποιαδήποτε προβλήματα».

Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «ίσως η περίοδος να μην προσφέρεται, όχι μόνο λόγω των γιορτών», όπως είπε, «αλλά και λόγω προεκλογικής περιόδου».

Ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποβάλλονται πολύ περισσότερα αιτήματα από άλλη περίοδο γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι θα είναι πολύ πιο δεκτική στα αιτήματα η Κυβέρνηση» και υπενθύμισε πως «ακριβώς για αυτό τον λόγο το Υπουργικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση πως από την 1η Νοεμβρίου και μετά δεν θα δέχεται οποιαδήποτε αιτήματα».

Επίσης, υπενθύμισε πως οι εργασίες της Βουλής έχουν ανασταλεί μέχρι και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται και κάποιες διαδικαστικές αδυναμίες, όπως είπε, «εάν και εφόσον θα μπορέσει να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

«Εντούτοις θα πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα από ένα δομημένο παραγωγικό διάλογο να δούμε πού καταλήγουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στην όλη πορεία που διήλθε το θέμα μέχρι την αναστολή των απεργιακών μέτρων των εργαζομένων στην ΑΗΚ, ο κ. Κούσιος είπε ότι το όλο θέμα τον είχε απασχολήσει προ μερικών ημερών όταν είχε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη όσο και με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν, ως θέμα αρχής, όπως είπε, «να συναντηθούν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εφόσον είχαν ανακοινωθεί απεργιακά μέτρα».

Ανέφερε ότι κατόπιν αυτών των διαβουλεύσεων που είχε με τους Υπουργούς «αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση από τον Υπουργό Εργασίας με μοναδικό σκοπό να πειστούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αρμόδιους Υπουργούς να έχουν συναντήσεις μαζί τους για να δούμε πώς θα μπορούσε να διευθετηθούν τα θέματα των αιτημάτων τους».

«Μετά από αυτές τις διαβουλεύσεις και αφού είχα και διαβουλεύσεις τόσο με την Πρόεδρο της ΑΗΚ, όσο και με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, κατέστη δυνατό να διευθετηθεί μια συνάντηση χθες (Τρίτη) το απόγευμα μετά τη θετική ανταπόκριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι ενημερώθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ «για τα θέματα που τις απασχολούν και ξεκαθάρισα ότι δεν ήμουν ο αρμόδιος Υπουργός για να συζητήσω τα επιμέρους θέματα και ότι η αρμοδιότητα ανήκει τόσο στον Υπουργό Οικονομικών όσο και στην Υπουργό Ενέργειας».

Ο κ. Κούσιος είπε πως ανέφερε στις συντεχνίες ότι ο ρόλος του ήταν να διευθετήσει «εάν ήταν δυνατό αναστολή των απεργιακών μέτρων για να δοθεί η δυνατότητα για διαβουλεύσεις» και πρόσθεσε πως οι συντεχνίες ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό.

Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τόσο τους συναδέλφους του Υπουργούς για την εξουσιοδότηση να έχει την επαφή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσο και τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ «για τον εποικοδομητικό τους ρόλο για να μπορέσουμε να έχουμε αναστολή των απεργιακών μέτρων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top