Ο Έλον Μάσκ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η κορυφή ανήκει πλέον στον Γάλλο Μπερνάρντ Αρνό, πρόεδρο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH με κορωνίδα τη Louis Vuitton, που έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που κατακτά την πρώτη θέση στη λίστα του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Γάλλος επιχειρηματίας έχει περιουσία 171 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ιδιοκτήτη της Tesla να μένει στα 164 δισεκατομμύρια δολάρια εκτοπίζοντας τον Ελον Μασκ και από την κορυφή της λίστας του Forbes την περασμένη εβδομάδα.
Η καθαρή περιουσία του Μασκ μειώθηκε κατά 107 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος ενώ αυτή του Αρνό, έχει μειωθεί κατά 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί ο Ινδός βιομήχανος Γκουτάμ Αντάνι με 125 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος με 116 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δείτε εδώ τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ποιος είναι όμως ο Γάλλος που διευθύνει τον πανίσχυρο όμιλο πολυτελών ειδών με αξία α 362,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Γεννημένος στο Roubaix στη βόρεια Γαλλία το 1949, ο Αρνό αποφοίτησε από την περίφημη École Polytechnique, μια σχολή μηχανικών στο Παρίσι. Ξεκίνησε την καριέρα του στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία Ferret-Savinel και έγινε πρόεδρος το 1978 μετά από διαδοχικές προαγωγές.
Έξι χρόνια αργότερα, έμαθε ότι η γαλλική κυβέρνηση αναζητούσε νέο επενδυτή για να αναλάβει τον χρεοκοπημένος όμιλο κλωστοϋφαντουργίας Boussac Saint-Freres που όμως κατείχε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο: τον διάσημο οίκο Christian Dior.
Ο Αρνό αγόρασε τον όμιλο, επαναφέροντάς τον στην κερδοφορία και ξεκινώντας μια στρατηγική για την ανάπτυξη της κορυφαίας εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο κάνοντας τον οίκο Christian Dior τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου ομίλου του.
Το 1989 αγόρασε το μερίδιο ελέγχου της LVMH και δύο χρόνια μετά τη σύσταση του ομίλου, που προέκυψε από τη συγχώνευση των Louis Vuitton και Moët Hennessy, έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μερικών από τα ισχυρότερα brand στον κόσμο όπως της Christian Dior και της Dom Pérignon.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Αρνό διευθύνει έναν όμιλο με 75 πολυτελή brand ακριβών κρασιών, οινοπνευματωδών ποτών, μόδας, δερμάτινων ειδών, αρωμάτων, καλλυντικών, πανάκριβων ρολογιών και κοσμημάτων, ειδών ταξιδίου αλλά και πεντάστερων ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο ενώ το 1992 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της Louis Vuitton στο Πεκίνο. Η επιχειρηματικότητα συναντά πλέον την διπλωματία και ο Αρνό γίνεται ο σύνδεσμος μεταξύ Πεκίνου και Παρισιού.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο όμιλος ολοκλήρωσε την εξαγορά του εμβληματικού αμερικανικού κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co, έναντι 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μεγαλύτερη εξαγορά της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας που έγινε ποτέ.
Τα τελευταία χρόνια η σχέση του με την τέχνη γίνεται όλο και πιο βαθιά με τον Γάλλο να δωρίζει το 2019, 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε από την τρομερή φωτιά, ωθώντας κι άλλους να δωρίσουν ασύλληπτα μεγάλα ποσά.
Πλέον, ο Αρνό κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ευρώπης, αλλά ο 73χρονος διατηρεί ένα πολύ χαμηλότερο προφίλ από αυτού του Έλον Μασκ.
Δεν είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις ούτε διαθέτει λογαριασμούς. Μ’αλιστα τον Οκτώβριο, αποκάλυψε στο Radio Classique που ανήκει στην LVMH, ότι πούλησε το ιδιωτικό του τζετ επειδή ένιωσε ντροπεί από σχόλια που έγιναν στο Twitter για τη συχνή χρήση του αεροπλάνου από τον ίδιο και την οικογένεια του.
Ο Αρνό, είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά, τα οποία εργάζονται σε διάφορες εταιρείες του ομίλου LVMH.
Πηγή: huffingtonpost.gr/ Με πληροφορίες από CNN Bussiness
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις