ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωάννης Κασουλίδης: «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των κοντινότερων της γειτόνων με υβριδικές απειλές και καθημερινές παραβιάσεις»

Ιωάννης Κασουλίδης: «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των κοντινότερων της γειτόνων με υβριδικές απειλές και καθημερινές παραβιάσεις»

Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των κοντινότερών της γειτόνων με υβριδικές απειλές και καθημερινές παραβιάσεις από τον ουρανό πάνω από τα νησιά του Αιγαίου στο έδαφος της υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών νεκρής ζώνης στην Κύπρο και στη θάλασσα, από το Λιβυκό Πέλαγος μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε χαιρετισμό του την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών και την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρόσφατα βλέπουμε τις άνευ προηγουμένου προσπάθειες της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να ξεκινήσουν μια διαδικασία για αναβάθμιση του καθεστώτος και προς αναζήτηση διεθνούς αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Υπενθύμισε πως σε ένα από τα πιο ισχυρά του ψηφίσματα το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καταδίκασε την ανακήρυξη της δήθεν απόσχισης του κατεχόμενου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεώρησε αυτή την ανακήρυξη ως νομικά άκυρη και έκανε έκκληση για την απόσυρσή της. Την ίδια ώρα αυτό το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο κράτος στο νησί εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε.

Ανέφερε πως η Τουρκία έχει θέσει ως προϋπόθεση την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και έχει απομακρυνθεί από το συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ.

«Αυτό συνέβη εν μέσω των δικών μας προσπαθειών και τολμηρών πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο», είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε πως αυτά εξασφαλίζουν την ισότητα, την ελευθερία και την ειρήνη και πως δυστυχώς συνεχίζουμε να βιώνουμε ολοένα αυξανόμενες πιέσεις πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και την πλήρη παραγνώρισή τους. Είπε πως τα ανθρώπινα και αναφαίρετα δικαιώματα κάθε ανθρώπου δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε προϊόν προς συναλλαγή, χρήση και απόρριψη. «Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να ζούμε με ειρήνη και με αξιοπρέπεια», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ελλείμματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, σε ορισμένες χώρες λιγότερα αλλά σε πολλές δυστυχώς περισσότερα. Είπε πως υπάρχουν μια πληθώρα λόγοι για αυτό όπως είναι ο πόλεμος, η ξένη κατοχή, οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, βαθιές κοινωνικές ανισότητες και απέρριψε κυνικές θεωρήσεις πως αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπινου είδους, σημειώνοντας πως και οι πρωτοπόροι πίσω από τη δημιουργία των ΗΕ και του ιδεώδους της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σίγουρα τις απέρριψαν.

Η οικοδόμηση ενός καλύτερου «σήμερα» για τη διασφάλιση ενός πιο φωτεινού «αύριο» είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι πιέσεις θα νικηθούν. Είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα εργαλεία και αυτά βρίσκονται μέσα στον Χάρτη των ΗΕ, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Τόνισε την ανάγκη να δεσμευτούν όλοι στις απαραίτητες αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. «Μια δέσμευση που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς εξαίρεση και χωρίς να ακολουθούνται δυο μέτρα και δυο σταθμά», υπογράμμισε.

Είπε επίσης πως τα ΗΕ είναι ακόμη ο μόνος θεσμός που φέρνει μαζί όλες τις χώρες του κόσμου και πως «παραμένει κεντρικό σημείο στις προσπάθειές μας να πετύχουμε ειρήνη και ευημερία, μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Η πρόληψη συγκρούσεων, η επίλυση συγκρούσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος των ΗΕ», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως όλος ο λόγος ύπαρξης των ΗΕ, όπως ο ίδιος ο ΓΓ κ. Γκουτέρες έχει πει, είναι πως η ανθρωπότητα είναι ικανή για μεγάλη πράγματα όταν εργαζόμαστε μαζί. «Εναπόκειται σε όλους εμάς, ως άτομα, ως κοινότητες και ως κράτη, να εισακούσουμε αυτή την έκκληση», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top