Η γρίπη ήρθε φέτος νωρίτερα απ’ ότι την περίμεναν οι γιατροί. Η πανδημία και η διαρκής χρήση μάσκας «φρέναρε» αρκετούς ιούς που τώρα κάνουν πάρτι στις περισσότερες οικογένειες, στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.
Αν νιώθετε ένα γαργαλητό στον λαιμό σας, το σώμα σας είναι βαρύ και πονάει και ανεβάσατε πυρετό έχετε τα πρώτα σημάδια της γρίπης. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα από την αρχή ώστε να φροντίσετε κατάλληλα τον εαυτό σας και να γίνετε γρήγορα καλά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι έγκυες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού.
Αυτά τα tips που προτείνει το healthline.com θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να νιώσετε καλύτερα γρηγορότερα, αλλά να αποτρέψετε την εξάπλωση της γρίπης σε άτομα του περιβάλλοντός σας.
Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της γρίπης
Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψετε τη γρίπη με ένα κοινό κρυολόγημα. Ενώ μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα αυτά της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά και εμφανίζονται πιο γρήγορα.
Τα πρώιμα σημάδια της γρίπης περιλαμβάνουν:
- κόπωση
- ξαφνικό πυρετό (συνήθως 38°C). Λάβετε υπόψη ότι ο πυρετός είναι συχνό φαινόμενο στα αρχικά στάδια της γρίπης, αλλά δεν - παρουσιάζεται σε όλους
- Πονόλαιμος
- βήχα
- ρίγη
- μυϊκοί πόνοι
- Καταρροή
Τι να κάνετε
- Πλύντε τα χέρια σας τακτικά (για περίπου 20 δευτερόλεπτα) για να αποτρέψετε τη μετάδοση του ιού
- Βάλτε το χέρι μπροστά στο στόμα όταν βήχετε. Η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
- Φάτε υγιεινά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορεί όταν είστε άρρωστοι να μην έχετε πολλή όρεξη, τρώγοντας όμως μικρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά δίνετε στον οργανισμό σας τη δύναμη που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον ιό
- Πιείτε πολλά υγρά, κυρίως νερό, τσάι και ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
- Αγοράστε χαρτομάντηλα, παυσίπονα -που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση- σιρόπι για το βήχα, καραμέλες. Αν νιώθετε άρρωστος ζητήστε από κάποιον δικό σας να ψωνίσει τα απαραίτητα και μην βγείτε από το σπίτι
- Ενημερώστε το αφεντικό σας ότι είστε άρρωστος. Μπορεί να μην είναι εφικτό να πάρετε άδεια αλλά σίγουρα θα εκτιμηθεί ότι δεν θέλετε να κολλήσετε και τους υπόλοιπους στο γραφείο
- Η καλύτερη θεραπεία είναι η ξεκούραση
Τι να μην κάνετε
Με τα πρώτα συμπτώματα καλό θα είναι να αποφύγετε κάποια πράγματα :
- Μην έρθετε σε επαφή με κόσμο καθώς είστε μεταδοτικοί 1-2 μέρες πριν αρχίσουν τα συμπτώματα και παραμένετε μεταδοτικοί για 5-7 μέρες αφότου αρχίσατε να νιώθετε άρρωστοι
- Μην κάνετε χειραψίες και αγκαλιές, μην μοιράζεστε αντικείμενα και μην κυκλοφορείτε σε χώρους με συνωστισμό
- Μην πιέζετε τον εαυτό σας. Η γρίπη είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται, τα συμπτώματα για κάποιες μέρες θα είναι αρκετά έντονα
- Αν έχετε συμπτώματα και εσείς κουράζεστε θα επιμηκύνετε την περίοδο ανάρρωσής σας
- Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη
- Μην παραλείπετε γεύματα γιατί στη γρίπη το σώμα θέλει ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό. Καλές επιλογές: σούπες, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά, βρώμη, ζωμός.
- Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα φυτικό φάρμακο να είστε προσεχτικοί στην επιλογή σας καθώς αρκετά από αυτά δεν έχουν την έγκριση του FDA.
- Μην καπνίζετε. Η γρίπη προσβάλλει το αναπνευστικό και το τσιγάρο επιδεινώνει τον πόνο στον λαιμό.
- Πότε να πάτε στον γιατρό
Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και έχετε γρίπη πρέπει να πάτε οπωσδήποτε στον γιατρό. Ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη, όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (IDSA), στα άτομα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται:
- άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
- παιδιά ηλικίας 18 ετών και νεότερα που λαμβάνουν φάρμακα με βάση την ασπιρίνη ή τα σαλικυλικά
- παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ιδίως παιδιά κάτω των 2 ετών
- άτομα που ζουν με χρόνιες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις)
- άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- γυναίκες που είναι έγκυες ή έως και δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό
- κάτοικοι οίκων ευγηρίας
Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό με τα πρώτα σημάδια της γρίπης. Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να σας συνταγογραφήσει ένα αντιιικό φάρμακο. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται εντός των πρώτων 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Έντονα συμπτώματα
Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει όταν υπάρχουν τα εξής συμπτώματα:
Στους ενήλικες:
- δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
- πόνος στο στήθος
- σύγχυση
- σοβαρός ή επίμονος εμετός
- ξαφνική ζάλη
Στα βρέφη και τα παιδιά:
- δυσκολία στην αναπνοή
- γαλαζωπό δέρμα
- ευερεθιστότητα
- πυρετός που συνοδεύεται από εξάνθημα
- έλλειψη όρεξης
- δεν τρέχουν δάκρυα όταν κλαίει
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Άλλοι αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα και μετά ξανακυλάνε και ανεβάζουν πυρετό. Αν συμβεί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε επιπλοκή της γρίπης, όπως πνευμονία, ωτίτιδα ή βρογχίτιδα και θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.
ΠΗΓΗ: newsbeast
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις