ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Ισραηλινός και πέντε Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ένας Ισραηλινός και πέντε Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα ισραηλινά ΜΜΕ η σημερινή δημοσιοποίηση της σύλληψης ισραηλινού πολίτη, που κατέχει και αμερικανική υπηκοότητα, από τις αμερικανικές αρχές εθνικής ασφαλείας, με την κατηγορία ότι έκλεψε και διέθεσε στη Ρωσία στρατιωτικό τεχνολογικό υλικό διαβαθμισμένων δυνατοτήτων, που δίνει την δυνατότητα στη Ρωσία να αναπτύξει περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Πρόκειται για τον 35χρονο Αλεξέι Μπράιμαν, εβραιοουκρανικής καταγωγής και πάλαι ποτέ μόνιμος κάτοικος Χάιφας, κατά του οποίου συνέταξαν οι αμερικανικές ανακριτικές αρχές βαρύ κατηγορητήριο την περασμένη Τετάρτη. Μαζί με αυτόν, κατηγορούνται η σύζυγός του ως επίσης και άλλοι πέντε Ρώσοι υπήκοοι, όλοι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ. Ο Μπράιμαν ζούσε με τη σύζυγό του σε μία ήσυχη επαρχιακή κωμόπολη της πολιτείας Νιού Χαμπσάιρ και τώρα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Όπως αναμεταδίδει σήμερα η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, ο Μπράιμαν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι ανήκουν σε ένα διεθνές κύκλωμα πρακτόρων που δρα υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας, επικεντρώνοντας την δραστηριότητά του στο σπάσιμο του εμπάργκο όπλων κατά της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Μπράιμαν κατηγορείται ότι είχε επανειλημμένως αναλάβει να ελέγχει ηλεκτρονικά την λειτουργία του παράνομου οπλισμού, προτού παραδοθεί στη Ρωσία. Κατά τον τεχνικό έλεγχο, χρησιμοποιούσε εξειδικευμένο λογισμικό που χρησιμοποιείται στην διαδικασία ανάπτυξης υπερηχητικού και πυρηνικού οπλισμού, ως επίσης και σε άλλες τεχνολογικές εφαρμογές της στρατιωτικής βιομηχανίας με διαβαθμισμένο χαρακτήρα. Η ανάμιξή του αυτή, σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, «κατέστησε τον Αλεξέι Μπράιμαν υπεύθυνο ώστε να δώσει την τελευταία έγκριση πριν την παράνομη εξαγωγή από τις ΗΠΑ αμερικανικό στρατιωτικό υλικό με τελικό προορισμό τη Ρωσία».

Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι ο 35χρονος Ισραηλινός, Αλεξέι Μπράιμαν, παραδόθηκε αυτοβούλως στην αστυνομία του Νιου Χάμπσαιρ την περασμένη Τρίτη. Μετά την κατάθεσή του, κατά την οποία παραδέχθηκε την ανάμιξή του στην υπόθεση, συνελήφθη και στη συνέχεια αποφασίσθηκε να του επιβληθεί το προσωρινό μέτρο της κατ’ οίκον κράτησης υπό συνεχή αστυνομική επιτήρηση, έως ότου οδηγηθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top