ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις κάλπες για νέο Αρχιεπίσκοπο η Κύπρος – Στη μάχη για το Τριπρόσωπο 6 υποψηφίου – Όλες οι πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία

Στις κάλπες για νέο Αρχιεπίσκοπο η Κύπρος – Στη μάχη για το Τριπρόσωπο 6 υποψηφίου – Όλες οι πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή (18/12) οι Κύπριοι πολίτες για ανάδειξη του Τριπρόσωπου, των 3 δηλαδή ιεραρχών που θα βρεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία και θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Οι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο, είναι 6 και συγκεκριμένα οι -με τη σειρά που είναι στο ψηφοδέλτιο:
• Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
• Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος
• Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
• Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
• Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος
• Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Τα Εκλογικά Κέντρα, πόσοι θα εργαστούν και το κόστος

Όπως ανακοινώθηκε, οι κάλπες στα 942 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν παγκύπρια, θα ανοίξουν στις 10.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα, με 1 ώρα διάλειμμα από τη 1.00 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εάν παραστεί ανάγκη, να δοθεί μικρή παράταση, έως και 1 ώρα, για το κλείσιμο των καλπών.

Ανά αρχιερατική επαρχία, τα Εκλογικά Κέντρα κατανέμονται ως εξής:
• Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 199,
• Πάφος 136,
• Κιτίου 121,
• Κυρηνείας 7,
• Λεμεσού 253,
• Μόρφου 45,
• Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 50,
• Κύκκου και Τυλληρίας 4,
• Ταμασού και Ορεινής 74 και
• Τριμυθούντος και Λευκάρων 53.

Στην σημερινή εκλογική διαδικασία, που είναι η πρώτη που γίνεται βάσει του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, θα εργασθούν πέραν των 3.500 ατόμων, 942 ως Προεδρεύοντες στα Εκλογικά Κέντρα και 2.500 άτομα ως Βοηθοί στα εκλογικά κέντρα, ενώ θα εργαστούν και άλλες εκατοντάδες που θα πλαισιώνουν και τον Γενικό Έφορο Εκλογών και τους Εφόρους ανά επαρχία.

Το κόστος των σημερινών εκλογών αναμένεται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αρχιεπισκοπικές: Πότε θα εορτάζει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου – Θα επιστρέψει η σχολική αργία;

Πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες

Οι πολίτες, αφού πρώτα εντοπίσουν και γνωρίζουν ακριβώς που ψηφίζουν – όσοι δεν γνωρίζουν μπορούν εύκολα να μάθουν που ψηφίζουν ΕΔΩ, θα μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας την πολιτική τους ταυτότητα ως αποδεικτικό στοιχείο.

Ακολούθως θα λάβουν το ψηφοδέλτιο, στο οποίο παρουσιάζονται με φωτογραφία και αρίθμηση οι 6 υποψήφιοι, και μπορούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους σχηματίζοντας + ή Χ ή √ στο κενό τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από κάθε υποψήφιο και ακολούθως θα ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις Εκλογές.

Η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Μετά το κλείσιμο των καλπών και στην παρουσία αντιπροσώπων, εάν το επιθυμούν οι υποψήφιοι, η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει ανά Εκλογικό Κέντρο και το αποτέλεσμα της κάλπης θα σταλεί στο Γραφείο του Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννη Χαριλάου.

Μόλις συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα απ’ όλα τα Εκλογικά Κέντρα, ο Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα, περιοριζόμενος, ωστόσο, στον αριθμό των ψήφων και το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος.

Όπως εκτιμάται, πάντως, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα γνωστοποιηθεί γύρω στις 8.00 το βράδυ.

Οι ενστάσεις και ο καταρτισμός του Τριπρόσωπου

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας και για διάστημα 3 ημερών, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη, οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει ένσταση. Η οποιαδήποτε ένσταση ή και ενστάσεις, θα παραδοθούν από τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών στον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Μετά την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος για ενστάσεις, η Ιεράς Σύνοδος θα πρέπει εντός 5 ημερών να συνεδριάσει για να τις εξετάσεις και ακολούθως να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να προχωρήσει στον καταρτισμό του Τριπροσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι ισοψηφήσουν στην 3η θέση, τότε θα διενεργηθεί κλήρωση και όποιος επιλεγεί από αυτή, θα συμπληρώσει και το Τριπρόσωπο.

Αφότου καταρτιστεί το Τριπρόσωπο, τα τρία αυτά ονόματα, θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Της εκλογικής διαδικασίας ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό.

Οι δύο γύροι εκλογής, το σενάριο κλήρωσης και η Ενθρόνιση

Για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων. Θα πρέπει, δηλαδή, να λάβει τουλάχιστον εννέα (9) ψήφους από τους 16 Συνοδικούς.

Αν στην Α' ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, θα ακολουθήσει και Β ψηφοφορία. Εκεί θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Α' ψηφοφορία. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον Β' Γύρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλειοψηφία.

Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει ισοψηφία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, κάτι που θεωρείτε ως ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο, τότε θα διενεργηθεί κλήρωση, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξης. Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει σε χρόνο που θα επιλέξει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος θα αποφασίσει και ποιους επίσημους θα προσκαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση, η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να γίνει εντός 15 ημερών από την εκλογή του.

Επί ποδός η Αστυνομία

Για ομαλή διεξαγωγή, πάντως, των σημερινών Εκλογών, η Αστυνομία θα αναλάβει την αστυνόμευση και την τήρηση του νόμου και της τάξης σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων.

Επιπλέον, θα λάβει μέτρα ασφάλειας σε όλους τους πιθανούς χώρους εκδηλώσεων ή και χώρους που ενδεχομένως θα χρειαστεί η παρουσία της Αστυνομίας, σε συνεργασία με τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, και διαθέτοντας τον ανάλογο αριθμό μελών της Αστυνομίας για την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Επιπρόσθετα, και όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, θα συσταθεί Κέντρο Χειρισμού Κατάστασης Κρίσεων, το οποίο θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της επιχείρησης, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, βοηθούμενο από το Διοικητή της ΜΜΑΔ.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα συνδράμει η Αστυνομία στη διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Ανδρέου είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της Αστυνομίας θα καλύπτει με μηχανοκίνητες περιπολίες όλες τις πόλεις, τα προάστια και τα χωριά της κάθε επαρχίας, μέσα και έξω από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα σε συνεννόηση με τους εφόρους εκλογής κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών αλλά και στην καταμέτρηση των ψήφων, ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί υπό συνθήκες ομαλότητας, τάξης και ασφάλειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top