ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο λαός μίλησε - Αυτοί είναι οι 3 διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου - Οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή

Ο λαός μίλησε - Αυτοί είναι οι 3 διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου - Οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής η καταμέτρηση των ψήφων για τις Αρχιεπισκοπικες Εκλογές, μέσα από τις οποίες βγήκε και το Τριπρόσωπο.

Τα επίσημα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1. Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 35.68%

2. Μητροπολίτης Πάφου 18.39%

3. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής 18.10%

4. Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου 14.79%

5. Μητροπολίτης Μόρφου 9.80%

6. Μητροπολίτης Κυρηνείας 3.24%

Ως εκ τούτου, το Τριπρόσωπο απαρτίζουν οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Πάφου Γεώργιος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Ενστάσεις και επίσημος καταρτισμός Τριπρόσωπου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι και την Τετάρτη οποιοσδήποτε πολίτης ή υποψήφιος θα μπορεί να καταθέσει ένσταση για το τελικό αποτέλεσμα, τις οποίες θα παραδώσει ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών στον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Απ' εκεί και πέρα, η Ιεράς Σύνοδος θα πρέπει εντός 5 ημερών να συνεδριάσει για να τις εξετάσεις και ακολούθως να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να προχωρήσει στον καταρτισμό του Τριπροσώπου.

Αφότου καταρτιστεί το Τριπρόσωπο, τα τρία αυτά ονόματα, θα τεθούν σε νέα διαδικασία εκλογής ανάμεσα στα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Της εκλογικής διαδικασίας ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό.

Πάντως, όπως πληροφορείται το ThemaOnline, η εξέταση των ενστάσεων αναμένεται να γίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, και μεταξύ 27-28 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Οι δύο γύροι εκλογής, το σενάριο κλήρωσης και η Ενθρόνιση

Πάντως, για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων.

Θα πρέπει, δηλαδή, να λάβει τουλάχιστον εννέα (9) ψήφους από τους 16 Συνοδικούς. Αν στην Α' ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία, θα ακολουθήσει και Β ψηφοφορία.

Εκεί θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Α' ψηφοφορία. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στον Β' Γύρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλειοψηφία.

Σε περίπτωση, πάντως, που υπάρξει ισοψηφία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, κάτι που θεωρείτε ως ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο, τότε θα διενεργηθεί κλήρωση, μέσα από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Μετά την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, οι Συνοδικοί μεταβαίνουν στον Καθεδρικό Ναό για την τέλεση της Κανονικής Πράξης.

Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει σε χρόνο που θα επιλέξει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος θα αποφασίσει και ποιους επίσημους θα προσκαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση, η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να γίνει εντός 15 ημερών από την εκλογή του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top