ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Λεμεσού τους λαϊκούς, ο Πάφου τους Συνοδικούς - Θρίλερ για τη διαδοχή

Ο Λεμεσού τους λαϊκούς, ο Πάφου τους Συνοδικούς - Θρίλερ για τη διαδοχή

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και η αποχή είναι οι νικητές που έβγαλε η κάλπη για την ανάδειξη του τριπρόσωπου από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Λεμεσού γιατί επιβεβαιώνοντας όλες τις προβλέψεις ήρθε πρώτος στην προτίμηση των πιστών και επικράτησε με 35,68%. Ο Πάφου Γεώργιος γιατί εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που τον φέρουν να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου τότε έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καθίσει στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Και η αποχή κοντά στο 70%, η οποία συνιστά μήνυμα της κοινωνίας προς τους εκκλησιαστικούς ταγούς ότι τους γυρίζει την πλάτη. Η ψηφοφορία για το τριπρόσωπο ουσιαστικά δεν έκρυβε εκπλήξεις, με εξαίρεση την μάχη στήθος με στήθος που έδωσαν οι Μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού για τη δεύτερη θέση, την οποία κέρδισε τελικά ο Πάφου, με μικρή διαφορά, κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που τον έφεραν να μπαίνει τρίτος στο τριπρόσωπο και μάλιστα να απειλείται από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας & Αμμοχώστου, Βασίλειο, ο οποίος τελικά έμεινε εκτός του τριπρόσωπου.

Προβάδισμα ο Πάφου

Το επόμενο και τελευταίο στάδιο για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου θα παιχθεί στην δεκαεξαμελή Ιερά Σύνοδο, η οποία την Πέμπτη θα συνέλθει για να εξετάσει τυχόν ενστάσεις και να επικυρώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Εάν οι συσχετισμοί δυνάμεων επιβεβαιωθούν και στη Σύνοδο, τότε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, παρόλον που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους από το λαό, δύσκολα μπορεί να επικρατήσει αφού ο Πάφου Γεώργιος έχει σοβαρό προβάδισμα. Κανένας όμως δεν μπορεί να προδικάσει οτιδήποτε από τη στιγμή που η ψηφοφορία είναι μυστική και μια μόνο ψήφος μπορεί να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, πέραν της δικής του ψήφου έχει άλλες τρεις, από τους Επισκόπους Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έχει τα περισσότερα ερείσματα στην Ιερά Σύνοδο, αφού πέραν της δικής του, εκτιμάται ότι έχει άλλες πέντε: Του Μητροπολίτη Κιτίου και των Επισκόπων Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμμυθούντος. Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας έχει δύο ψήφους, τη δική του και του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου. Στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας στη σύνοδο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή εννιά ψήφοι. Εάν δεν υπάρξει νικητής, ακολουθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο που προκρίθηκαν. Νικητής είναι όποιος εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοπαλίας γίνεται κλήρωση.

Κλειδί οι χαμένοι

Καθοριστικές μπορεί να αποδειχθούν οι ψήφοι των τριών ιεραρχών που έμειναν εκτός του τριπρόσωπου, δηλαδή των Μητροπολιτών Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειου, του Μόρφου Νεόφυτου και του Κυρηνείας, Χρυσόστομου. Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η επιλογή που θα κάνει ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος απέσυρε το ενδιαφέρον του για εκλογή την τελευταία στιγμή.

Μάχη για δύο

Καθόλου τυχαία στις πρώτες του δηλώσεις μετά που έγινε γνωστό το μη αναστρέψιμο προβάδισμα που είχε, ο Λεμεσού Αθανάσιος ανέφερε ότι η ετυμηγορία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή. Ηταν εξάλλου μια θέση την οποία επαναλάμβανε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού μας για να έχει τη δύναμη να συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες. Αφ' ης στιγμής τον βάλαμε να ψηφίσει είναι φυσικό να δεχθούμε και να σεβαστούμε τη γνώμη του», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα ο Πάφου Γεώργιος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος» και εξήγησε ότι «το καταστατικό έχει μια φιλοσοφία και επιτρέπει στο λαό να στείλε στη Σύνοδο τους τρεις εκλεκτούς του. Και απ’ εκεί και πέρα η Σύνοδος ξεκινά να επιλέξει εκείνο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί περισσότερο και τον οποίο θεωρεί κατάλληλο. Άλλα τα κριτήρια του λαού και άλλα των ιεραρχών. Επομένως δεν μπορώ να πω αν είμαι ο πρώτος ή ο δεύτερος ή ο τρίτος…».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top