ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέπεμψε τον Νόμο για Βιομηχανικές Εκπομπές ο Πρόεδρος – «Δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ο τερματισμός λειτουργίας εγκαταστάσεων της ΑΗΚ»

Ανέπεμψε τον Νόμο για Βιομηχανικές Εκπομπές ο Πρόεδρος – «Δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ο τερματισμός λειτουργίας εγκαταστάσεων της ΑΗΚ»

Στην αναπομπή τροποποιητικού Νόμου για τις Βιομηχανικές Εκπομπές -περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022-, τον οποίο ψήφισε η Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποιώντας ότι «ο τερματισμός της λειτουργίας εγκαταστάσεων όπως η ΑΗΚ, ο ΧΥΤΑ, κ.ά., δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή».

Οι λόγοι αναπομπής

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο, σκοπός του υπό αναπομπή Νόμου, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να προβλεφθεί στο βασικό νόμο, δυνατότητα στην Αρμόδια Αρχή να επιτρέπει τη λειτουργία εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος του βασικού Νόμου, να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή/και άδειας οικοδομής ή/και πιστοποιητικού έγκρισης (απαίτηση του βασικού νόμου), νοουμένου ότι τηρούνται οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με τη χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) σύμφωνα με το βασικό νόμο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον βασικό νόμο εμπίπτουν 73 εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 34 εγκαταστάσεις δεν κατέχουν έγκυρη και εν ισχύ Πολεοδομική Άδεια ή Άδεια Οικοδομής. Σε αυτές, προσθέτει, συμπεριλαμβάνονται οι βασικές παραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ, ΧΥΤΑ Πάφου, καθώς και άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, ένα σφαγείο, κεραμεία και μεγάλες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Ο υπό αναπομπή Νόμος, βάσει των όσων αναφέρει, προβλέπει παράταση στο δικαίωμα της Αρμόδιας Αρχής να χορηγεί ή ανανεώνει ΑΒΕ σε εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν έγκυρη και εν ισχύ Πολεοδομική Άδεια ή/και Άδεια Οικοδομής ή/και Πιστοποιητικό Έγκρισης μόνο μέχρι τις 31.12.2023 και μόνο για μία φορά με μέγιστη διάρκεια ισχύος της ΑΒΕ για ένα χρόνο.

Συνεπώς, υπογραμμίζει, «ο υπό αναπομπή Νόμος κρίνεται ότι δεν επιτυγχάνει τον επιδιωκόμενο σκοπό, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι απαραίτητες άδειες από τους επηρεαζόμενους φορείς με αποτέλεσμα από 01.01.2024 μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων να λειτουργεί χωρίς ΑΒΕ και να πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία τους».

Η προειδοποίηση και η έκκληση προς τη Βουλή

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί, προκύπτει σοβαρός κίνδυνος επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράβαση της σχετικής Οδηγίας. «Ο τερματισμός της λειτουργίας εγκαταστάσεων όπως η ΑΗΚ, ο ΧΥΤΑ, κ.ά., δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Ως καταλληλότερη επιλογή κρίνεται η συνέχιση λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, η οποία θα διασφαλίζεται μέσω ελέγχων από την Αρμόδια Αρχή, μέχρι την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών εντός μίας εύλογης και ρεαλιστικής προθεσμίας», προειδοποιεί περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με βάση τα πιο πάνω, εισηγείται όπως η Βουλή επανεξετάσει την απόφασή της και να αποδεχθεί την αναπομπή, ενώ καλεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος να ακούσει σχετικά για το θέμα τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top