ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Καθαρά μπροστά ο Χριστοδουλίδης 48 μέρες πριν τις Εκλογές – Σκληρή μάχη Αβέρωφ-Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Καθαρά μπροστά ο Χριστοδουλίδης 48 μέρες πριν τις Εκλογές – Σκληρή μάχη Αβέρωφ-Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση

Την κυριαρχία του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη έναντι των βασικών ανθυποψηφίων του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναδεικνύει άλλη μία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας (19/12) στο Σίγμα.

Μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.080 ατόμων, παρουσιάζει την πρόθεση ψήφου των πολιτών, τις συσπειρώσεις των κομμάτων, καθώς και τις απόψεις των ψηφοφόρων για τις εξαγγελίες των υποψηφίων και την πορεία της χώρας με βάση τις θέσεις που εκφράζουν.

Το χαμηλό ενδιαφέρον και η… πεφωτισμένη διακυβέρνηση

Παρότι απομένουν λιγότερο από 2 μήνες για τις Προεδρικές Εκλογές, εντούτοις, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει χαμηλό. Στο ερώτημα, εάν έχει αυξηθεί ή όχι το ενδιαφέρον για τις Εκλογές τους τελευταίους μήνες, το 53% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχει αυξηθεί, σε αντίθεση με το 44% που δηλώνει ότι έχει αυξηθεί.

Σχεδόν 1 στους 2 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, θεωρεί ότι η πορεία για τον τόπο ανάλογα με τα τεκταινόμενα στην Προεκλογική είναι χειρότερη, σε αντίθεση με 1 στους 3 που έχει αντίθετη άποψη, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 19% δεν εκφράζει άποψη.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 3 στους 5 θεωρούν ότι το ύφος της Προεκλογικής δεν εγγυάται μία διακυβέρνηση πεφωτισμένη, ενώ 3 στους 10 έχουν αντίθετη άποψη.

Κάτι περισσότερο από 3 στους 5 συμμετέχοντες στην έρευνα, πιστεύουν ότι τα εξαγγελθέντα προγράμματα των υποψηφίων είναι απλές υποσχέσεις, ενώ μόλις 1 στους 4 πιστεύει ότι είναι υλοποιήσιμα.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που προκύπτει μέσα από τη δημοσκόπηση, είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες έχουν αποφασίσει για την ψήφο τους εδώ και πολλούς μήνες, το 15% τους τελευταίους 7 μήνες και το 18% τους τελευταίους 3 μήνες, σε αντίθεση με το 12% που αποφάσισε τον τελευταίο μήνα και το 6% την τελευταία εβδομάδα.

Η παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης τερματίζει πρώτος με υπερτριπλάσια διαφορά από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου, καταγράφοντας 61% σε αντίθεση με 19% του συνεγερμικού υποψήφιου, ενώ τρίτος τερματίζει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 9%.

Μάλιστα, το ποσοστό που καταγράφει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών είναι διπλάσιο από το ποσοστό που κατέγραφε τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο εμφανιζόταν δεύτερος πίσω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος από τότε καταγράφει μία καθοδική πορεία.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου εάν οι Προεδρικές Εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κόβει πρώτος το νήμα με 308%, ακολουθούμενος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 20,8% που έχει πολύ κοντά του τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 20,6%.

Με βάση τις έγκυρες ψήφους, το ποσοστό του τέως ΥΠΕΞ ανεβαίνει στο 32,4%, του Αβέρωφ Νεοφύτου στο 21,9% και του Ανδρέα Μαυρογιάννη στο 21,%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου συσπειρώνει το 51% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αποσπά το 29% των συναγερμικών, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καταφέρνει να συσπειρώσει το 75% των ΑΚΕΛικών.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, η συσπείρωση στο πρόσωπο του τέως ΥΠΕΞ φθάνει το 69%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΔΕΚ αγγίζει το 60%.

Τα σενάρια β’ γύρου

Στο σενάριο στον β’ γύρο να βρίσκονται οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως ΥΠΕΞ κερδίζει τη μάχη με 45% έναντι 29% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Εάν στον β’ γύρο βρεθούν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Χριστοδουλίδης βγαίνει νικητής με 49% σε σχέση με τον κ. Μαυρογιάννη που λαμβάνει 30%.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα, πάντως, αναμένεται να εξελιχθεί η μάχη σε περίπτωση που οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης βρεθούν στο δεύτερο γύρο, αφού και οι δύο συγκεντρώνουν 38%.

Σημειώνεται ότι, το 4% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ άλλο 3% δεν τοποθετείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top