Τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πραγματική επιστήμη. Από τις ποσότητες μέχρι τη φρεσκάδα των υλικών, ακόμη και η μικρότερη λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα στα πιο λαμπερά δείπνα της χρονιάς.
Όμως, ενώ επιλέγουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή τα πιο ώριμα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά και φροντίζουμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για την καταγωγή και την… ανατροφή των κρεάτων, λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν σημασία στη νοστιμιά του πιο κεντρικού συστατικού: του νερού που θα γεμίσει τα ποτήρια μικρών και μεγάλων και θα ξεκουράσει τον ουρανίσκο μας ανάμεσα στα διάφορα πιάτα.
Μα, έχει γεύση το νερό;
Και μόνο η αναφορά στη νοστιμιά του νερού μπορεί να ξαφνιάσει. Όμως το πιο πολύτιμο στοιχείο της διατροφής μας όχι απλώς έχει γεύση, αλλά διαθέτει και έναν ολόκληρο κλάδο που τη μελετά: τους σομελιέ του νερού, με αρμοδιότητες αντίστοιχες με εκείνες των συναδέλφων τους που ειδικεύονται στο κρασί.
Μάλιστα, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται διεθνείς διαγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων τα εμφιαλωμένα νερά της παγκόσμιας αγοράς συναγωνίζονται για τη γεύση και την ποιότητά τους – και ορισμένα καταφέρνουν πραγματικά να ξεχωρίσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το AQUA Carpatica, ένα μοναδικό νερό που προέρχεται από τις παρθένες πηγές των Καρπαθίων, όπου και εμφιαλώνεται από την εταιρεία του Έλληνα της Διασποράς, Ιωάννη Βάλβη, και το οποίο μέσα σε μόλις 12 χρόνια κυκλοφορίας έχει κατακτήσει 68 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις για τη γεύση και την ποιότητά του. Ένα κατόρθωμα ιδιαίτερα δύσκολο, όπως θα καταλάβεις κι εσύ.
Τι επηρεάζει τη γεύση του νερού;
Ανάλογα με τα ιχνοστοιχεία που περιλαμβάνονται στο εσωτερικό του, το είδος του υπεδάφους μέσα από το οποίο ταξιδεύει προς τις πηγές, την καθαρότητά του και το είδος της επεξεργασίας που υφίσταται, το νερό αποκτά και διαφορετική γεύση και επίγευση. Και μια λάθος επιλογή είναι ικανή να αδικήσει τα γεύματα που προετοιμάζεις με τόσο μεγάλη προσοχή για τους καλεσμένους σου.
Για παράδειγμα, αν το νερό περιέχει πολύ νάτριο, γίνεται πιο αλμυρό. Αν είναι πλούσιο σε μαγνήσιο η γεύση του είναι πιο μεταλλική και λίγο πιο πικρή, ενώ αν περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου γίνεται πιο γλυκό.
Μεγάλη σημασία έχει και η υφή του. Ένα καλό εμφιαλωμένο νερό θα πρέπει να έχει βελούδινη αίσθηση, ενώ σε περίπτωση που μιλάμε για ένα φυσικώς ανθρακούχο μεταλλικό νερό, η τέλεια υφή χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς του νερού ως «τραγανή». Αν η επιλογή της λέξης σου ακούγεται παράξενη, κράτησέ τη στο μυαλό σου για την επόμενη φορά που θα δοκιμάσεις και θα καταλάβεις ακριβώς… τι θέλουν να πουν οι σομελιέ.
Τέλος, η γεύση (και κυρίως η ποιότητα) του νερού επηρεάζεται, φυσικά, και από την παρουσία ιχνών τοξικών χημικών αποβλήτων στη σύνθεσή τους – η οποία, δυστυχώς, δεν είναι σπάνια, ακόμη και σε εμφιαλωμένα νερά του εμπορίου.
Νιτρικά: ο επικίνδυνος άγνωστος
Πρόκειται για τα νιτρικά (NO3), τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των αζωτούχων λιπασμάτων εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά τα οποία δυστυχώς μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η υπερβολική χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφούνται στο σύνολό τους από τις καλλιέργειες, να επιβαρύνουν το έδαφος και στη συνέχεια να εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα, καταλήγοντας στα μπουκάλια των νερών μας.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τα νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα ρύπανσης των υδάτων στην Ευρώπη – και έχει επιβάλει πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος το 2015, επειδή δεν έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος -, το πρόβλημα επιμένει. Γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένων των σοβαρότατων επιπτώσεων που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη ουσία, ιδίως για την υγεία των βρεφών, των παιδιών, των εγκύων και των θηλαζουσών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το όριο που έχει θέσει η ΕΕ για τους ενήλικες βρίσκεται στα 50mgr/L, για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες υπάρχει Δημόσια Σύσταση για περιορισμό των νιτρικών στα 10mg/L. Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση του Βελγίου που μειώνει περαιτέρω το όριο στα 25mg/L και για τους ενήλικες.
Δύσκολη είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος. Η χρήση μηχανικών φίλτρων, που κρατά τα ανεπιθύμητα στερεά και τις μικροβιολογικές ενώσεις μακριά από το νερό μας, δεν μπορεί να αποκλείσει και τα νιτρικά, που έχουν μορφή ιόντων, ενώ η επεξεργασία του νερού με μεθόδους όπως η αντίστροφη ώσμωση, μειώνει μεν τα νιτρικά, αλλά αφαιρεί και πολλά επιθυμητά συστατικά όπως οι ηλεκτρολύτες και τα μεταλλικά στοιχεία. Στα μεταλλικά νερά δε, η επεξεργασία των οποίων απαγορεύεται δια νόμου, η σχετική παρουσία νιτρικών είναι ακόμη πιο συνηθισμένη.
Ένα νερό με γεύση… εορταστική
Όπως καταλαβαίνεις, το να βρεις ένα νερό που να πληροί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές, δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Για αυτό και περιπτώσεις όπως το AQUA Carpatica δύσκολα περνούν απαρατήρητες, όπως αποδεικνύεται και από την επιτυχημένη πορεία που έχει ήδη διαγράψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τι το κάνει να ξεχωρίζει; Πρώτα από όλα η… κυριολεκτικά υψηλή καταγωγή του. Στα παρθένα δάση των Καρπαθίων, δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια, ούτε άξονες μεταφορών, αλλά ούτε και μαζικές αγροτικές καλλιέργειες – με αποτέλεσμα οι δυο τύποι του AQUA Carpatica (Φυσικώς Ανθρακούχο και απλό Φυσικό Μεταλλικό Νερό) να έχουν μηδενικά νιτρικά, το μόνο στον κόσμο, (το ανθρακούχο) ή σχεδόν μηδενικά νιτρικά (το απλό). Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για όλους, αλλά ιδίως για τα βρέφη, τα παιδιά, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες, ενώ συμβάλλει στην υπέροχη γεύση του.
Ταυτόχρονα, η διαδρομή του μέσα από πολύτιμα ηφαιστειογενή εδάφη – που προσφέρουν και στο Φυσικώς Ανθρακούχο Μεταλλικό Νερό τις πολύτιμες φυσαλίδες του – εμπλουτίζουν το AQUA Carpatica με φυσικούς ηλεκτρολύτες (μεταλλικά στοιχεία) σε ιδανικές ποσότητες. Σε ό,τι αφορά τη γεύση του, σημαντικό ρόλο παίζει η σπάνια ισορροπία του ασβεστίου και του μαγνησίου, τα οποία και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, καθιστώντας το βελούδινο και απαλό, χωρίς την παραμικρή επίγευση.
Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά είναι που οδήγησαν σε διθυραμβικά σχόλια των κριτών στα Taste Awards, σαν τα παρακάτω: «δροσιστικές καθαρές γεύσεις, με εξαιρετική ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας και υπαινιγμούς ορυκτότητας», «καλή αρωματική ένταση, με ευελιξία και γεύση», και «καλά ενσωματωμένο ανθρακικό που δημιουργεί μια κρεμώδη, βελούδινη υφή που παραμένει στο στόμα».
Bonus: Κάτι για τη χώνεψη
Άλλη μια πληροφορία που αξίζει να ξέρεις πριν κάνεις τις χριστουγεννιάτικες προμήθειες, αφορά τις διαφορές των σοδόνερων από τα Φυσικώς Ανθρακούχα Μεταλλικά Νερά – που επηρεάζουν τη γεύση τους και πολλά περισσότερα.
Τα σοδόνερα είναι απλά νερά, που μπορεί να είναι μεταλλικά ή όχι και στα οποία προστίθεται βιομηχανικά ανθρακικό οξύ, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα σε ελεύθερη μορφή. Σε αυτό οφείλεται η (ενίοτε έντονα) όξινη γεύση τους, αλλά και η ψευδαίσθηση πως μας βοηθούν να χωνέψουμε – ενώ στην πραγματικότητα μας «αναγκάζουν» απλώς να ρευτούμε, απελευθερώνοντας βίαια το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι μας.
Αντιθέτως, τα φυσικώς ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά είναι πλούσια σε διττανθρακικά άλατα, τα οποία αποκτούν καθώς κυλούν στο υπέδαφος. Φτάνοντας στο στομάχι μας, αυτά απελευθερώνουν σιγά-σιγά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ παράλληλα είναι αλκαλικά στοιχεία, αντισταθμίζοντας την οξύτητα των γαστρικών υγρών. Και η διαφορά είναι τεράστια, τόσο για τον ουρανίσκο, όσο και για το στομάχι μας.
Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, η επιλογή του σωστού νερού που θα συνοδέψει τα πιάτα που θα προσφέρεις στους αγαπημένους σου, μπορεί να γίνει το κλειδί της πραγματικής – και υγιεινής – απόλαυσης. Και φυσικά, μπορεί να δώσει έναν πιο «εορταστικό» τόνο σε κάθε σου γεύμα, εξεζητημένο ή μη.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις