ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι κινδύνου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων – Τι εισηγείται για αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου

Καμπανάκι κινδύνου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων – Τι εισηγείται για αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου

Το καμπανάκι του κινδύνου για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), έκρουσε σήμερα (21/12) ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, προτείνοντας μερικά μέτρα για αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» ο κ. Ιωάννου και αναφερόμενος αρχικά στην αύξηση των επιτοκίων, εξήγησε πως «η αύξηση των επιτοκίων αποσκοπεί σε πρώτη φάση την μείωση της ενεργούς ζητήσεως στην οικονομία, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ελάττωση των πιέσεων, της ζήτησης γενικότερα, σε αγαθά και υπηρεσίες και τους παραγωγικούς πόρους, οι οποίοι εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσφοράς. Επομένως, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί προφανέστατα και μείωση εισοδημάτων, διότι είναι ένα μέτρο υφεσιακό».

Η μείωση εισοδημάτων σε συνδυασμό με την μείωση εισοδημάτων που προκαλεί ο τρέχον πληθωρισμός, επεσήμανε, «αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Άρα λοιπόν θα υπάρξουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ομάδες δανειοληπτών, ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή τη στιγμή, οι οποίοι ήδη τσίμα-τσίμα τα φέρνουν βόλτα για να πληρώνουν τις δόσεις τους και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε αυτές τις κατηγορίες των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα προκαλέσει, δυστυχώς, αναπόφευκτα, νέα προβλήματα», τόνισε περαιτέρω.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να τύχει χειρισμού. Όπως εξήγησε, «πολλά δάνεια μη εξυπηρετούμενα, τα οποία έχουν ήδη πωληθεί σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, εξακολουθούν να χρεώνονται με τοκοχρεολύσια στην βάση των αυξημένων επιτοκίων, χωρίς οι εταιρείες αυτές να έχουν οποιοδήποτε κόστος χρηματοδότησης των δανείων αυτών, διότι αυτά τα δάνεια αγοράστηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε τιμή ευκαιρίας».

Παρόλα ταύτα, εξήγησε, αυτά τα δάνεια θα συνεχίσουν να χρεώνουν τόκους, με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ στην οικονομία να αυξάνεται αυτόνομα και χωρίς κανένα πραγματικό λόγο. «Όταν αυτά τα δάνεια τυγχάνουν χειρισμού, είτε μέσω εκποιήσεων άλλοσπως, αντιλαμβάνεστε πως δημιουργούνται μη προσδοκόμενα αυτόνομα κέρδη. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την οικονομία και ενδεχομένως αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση του αποθέματος ΜΕΔ, χωρίς ακριβώς να δημιουργούνται νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συμπλήρωσε.

Υπάρχει τρόπος χειρισμού; Μπορεί να γίνει κάτι;

Ερωτηθείς εάν μπορεί να γίνει κάτι για αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, ο κ. Ιωάννου απάντησε καταφατικά, υποδεικνύοντας ότι «θα μπορούσαν κάλλιστα τα δάνεια που πωλούνται σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να επαναρρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο χρεώνονται οι τόκοι».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αφού ανέφερε πως «κάθε δανειολήπτης γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση και πόσο επηρεάζεται από τη μία το εισόδημά του εξαιτίας του πληθωρισμού και από την άλλη πόσο θα επιβαρυνθεί εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων», κάλεσε τους δανειολήπτες εάν δυσκολεύονται, ή ενδεχομένως σε 2-3 μήνες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά να αφήσουν το δάνειο του να εισέλθει στην κατηγορία των κόκκινων δανείων, είναι σοφό και πρακτικά αποτελεσματικό να ζητήσουν αναδιάρθρωση.

«Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ΜΕΔ», επεσήμανε αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα ότι, δυστυχώς, «αυτό δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, διότι σε ό,τι αφορά κυρίως τα φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν περιορισμοί που δυσκολεύουν τη βιώσιμη αναδιάρθρωση και συνεπώς δεν θα είναι πρόσφορο στις τράπεζες να αποδεχθούν το αίτημα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ληφθούν κάποια άλλα μέτρα και ενδεχομένως, στα πλαίσια της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, να εξετάσει την προοπτική ενθάρρυνσης προς τις τράπεζες των αναδιαρθρώσεων».

Όλες οι δηλώσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στο βίντεο: 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top