ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: «Το νέα κοίτασμα φυσικού αερίου «Διας» επιβεβαιώνει την τεράστια προοπτική της Κύπρου ως εναλλακτική ενεργειακή λύση»  

Ν. Χριστοδουλίδης: «Το νέα κοίτασμα φυσικού αερίου «Διας» επιβεβαιώνει την τεράστια προοπτική της Κύπρου ως εναλλακτική ενεργειακή λύση»   

Σε δηλώσεις προέβη ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Δίας».

Δείτε αυτούσιες τις δηλώσεις του:

Χαιρετίζουμε τη νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα «Δίας» στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακοίνωσε σήμερα η ενεργειακή κοινοπραξία ENI-TOTAL. Η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά την μεγάλη προοπτική της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ ειδικά τώρα σε μια περίοδο κρίσιμης συγκυρίας μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη.

Η ανακάλυψη στο κοίτασμα «Δίας», προστίθεται στα κοιτάσματα «Κρόνος», «Γλαύκος», «Καλυψώ» και «Αφροδίτη». Οι μέχρι σήμερα ανακαλυφθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αντιστοιχούν δυνητικά σε ένα ποσοστό μεταξύ 10% - 15% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία το 2021, για μία περίοδο εικοσαετίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει την ΕΕ ως το βασικό αγοραστή φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, με τη συνεργασία και αρωγή της ΕΕ, εταιρείες και κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης (fast track) των κοιτασμάτων τόσο για εξαγωγές, όσο και για εξυπηρέτηση των εγχώριων αναγκών της χώρας μας.

Ειδικά, το μέγεθος και η γεωγραφική θέση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Δίας», φαίνεται να τα καθιστούν ιδανικά για να χρησιμοποιηθούν για απάμβλυνση της ενεργειακής κρίσης στην Κύπρο με θετική επίδραση στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας, μέσω της τροφοδότησης της ΕΕ με κυπριακό φυσικό αέριο, έχει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί περαιτέρω γεωπολιτικά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Δείτε βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top