ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tα ιερά deals που οδηγούν στο Θρόνο: Τι έταξε ο Πάφου σε Ησαΐα και ενόχλησε τον Κύκκου

Tα ιερά deals που οδηγούν στο Θρόνο: Τι έταξε ο Πάφου σε Ησαΐα και ενόχλησε τον Κύκκου

Ακλόνητο φαβορί για την κατάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου θεωρείται ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φέρεται να έχει κλειδώσει την υποστήριξη 10 από τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου, και με μαθηματική ακρίβεια εκλέγεται στη θέση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου από τον πρώτο γύρο. Αναλυτικά τον Πάφου στηρίζουν οι Μητροπολίτες Αμμοχώστου, Κιτίου, Ταμασού, Μόρφου, Κυρηνείας και οι Επίσκοποι Μεσαορίας, Τριμυθούντος, Αρσινόης, Χύτρων και Καρπασίας. Συν η δική του ψήφος, σύνολο, 11 ψήφοι. Οι υπόλοιποι πέντε συνοδικοί είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού και οι τέσσερις που τον στηρίζουν, δηλαδή ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος και οι Επίσκοποι Λήδρας, Αμαθούντος και Νεαπόλεως.

Η διαφορετική γραμμή πλεύσης του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου από το πνευματικό του παιδί, Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ήταν η είδηση της χθεσινής ημέρας. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας όταν είδε ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, αποφάσισε να στηρίξει τον Πάφου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το αντάλλαγμα είναι η διεύρυνση των συνόρων της μητροπολιτικής περιοχής Ταμασού με την συμπερίληψη του Δήμου Λακατάμιας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η στήριξη του Ησαΐα προς τον Πάφου προκάλεσε την ενόχληση του πνευματικού του πατέρα, Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος και επέλεξε να στηρίξει τον επί σειρά ετών αντίπαλό του, Μητροπολίτη Λεμεσού.

Οπως πληροφορείται το themaonline, ένα άλλο ιερό deal είναι η προώθηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου για τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, σε περίπτωση που ο Γεώργιος εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι στη θέση του Επισκόπου Καρπασίας θα προωθηθεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Η αναπάντεχη στήριξη από τον Μητροπολίτη Κύκκου δημιούργησε ελπίδες στον Μητροπολίτη Λεμεσού αλλά πολύ γρήγορα φάνηκε ότι δεν μπορεί να έχει πολλές προσδοκίες, από τη στιγμή που οι Μητροπολίτες Αμμοχώστου Βασίλειος και Ταμασού Ησαΐας έκαναν άλλες επιλογές.

Οι Μητροπολίτες Κυρηνείας και Μόρφου δεν τοποθετήθηκαν σαφώς υπέρ του Πάφου, όμως οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι είναι μαζί του και η ψήφος τους είναι υπέρ του.

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό η εκλογή του Πάφου στη θέση του Αρχιεπισκόπου θα γίνει αύριο από την πρώτη φάση της διαδικασίας στην Ιερά Σύνοδο, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων και στη συνέχεια, τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας θα μεταβούν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη για να υπογράψουν επί της Αγίας Τράπεζας το πρακτικό της εκλογής του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, το αποκαλούμενο «μήνυμα», όπως προβλέπει η παράδοσή της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top