ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδάκι αναγκάστηκε να διαγραφεί από το ΓεΣΥ για να χειρουργηθεί από γιατρό εκτός Συστήματος – Τρέχει να προλάβει τετελεσμένα ο ΟΑΥ

Παιδάκι αναγκάστηκε να διαγραφεί από το ΓεΣΥ για να χειρουργηθεί από γιατρό εκτός Συστήματος – Τρέχει να προλάβει τετελεσμένα ο ΟΑΥ

Σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων φαίνεται πως δημιουργεί η εγκύκλιος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με την οποία όσοι γιατροί είναι εκτός ΓεΣΥ δεν μπορούν ούτε να εξετάζουν και να προβαίνουν γενικά σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη, σε ασθενείς εγγεγραμμένους στο Σύστημα εντός νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί χθεσινό (22/12) συμβάν που έλαβε χώρα σε νοσηλευτήριο που μόλις πριν λίγους μήνες εντάχθηκε στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα και όπως πληροφορείται το ThemaOnline, παιδάκι κρίθηκε αναγκαίο ότι έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση στα πόδια, αλλά επειδή ο γιατρός που το παρακολουθούσε από την αρχή και τον εμπιστευόταν η οικογένεια του δεν μπορούσε να διενεργήσει τη χειρουργική επέμβαση, λόγω του ότι ο εν λόγω γιατρός δεν ήταν συμβεβλημένος με το Σύστημα.

Προκειμένου, όμως, το παιδάκι να χειρουργηθεί από τον γιατρό εκτός ΓεΣΥ, οι γονείς του προχώρησαν με την διαγραφή του από το Σύστημα, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί κατά κάποιο τρόπο η εγκύκλιος και να μπορέσει ο προσωπικός του γιατρός να το χειρουργήσει.

Το περιστατικό, πάντως, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, έχει περιέλθει ήδη στην αντίληψη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος σε μία προσπάθεια επανάληψής ενός τέτοιου περιστατικού και κυρίως δημιουργίας προηγούμενου κατά κάποιο τρόπο, ετοιμάζεται να εκδώσει κατεπείγουσα ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέσω της ανακοίνωσης θα ξεκαθαρίζεται ότι ακόμη και να διαγραφεί κάποιος δικαιούχος του ΓεΣΥ από το Σύστημα και πάλι δεν θα μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες από γιατρό εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια εντός του Συστήματος, γιατί είναι, βάσει της νομοθεσίας, εν δυνάμει δικαιούχος του ΓεΣΥ και πρέπει να λαμβάνει υπηρεσίες υγείας και φροντίδας από ιατρούς και νοσηλευτήρια μόνο εντός του Συστήματος.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε εξαιρέσεις»

Πάντως, ερωτηθείσα αρμόδια πηγή του ΟΑΥ εάν σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή με το παιδάκι, είναι δυνατόν να γίνονται εξαιρέσεις από την εφαρμογή της εγκυκλίου, ούτως ώστε ασθενείς των οποίων οι γιατροί που τους παρακολουθούν και έχουν δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, όπως κι η περίπτωση με το παιδάκι, να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες από γιατρούς εκτός Συστήματος, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα και πιθανότατα ανυπέρβλητα προβλήματα.

Συνεπώς, τόνισε η ίδια πηγή στο ThemaOnline, από την στιγμή που υπάρχει η εγκύκλιος, αυτή πρέπει να εφαρμόζεται στην ολότητά της, χωρίς καμία μα καμία εξαίρεση, με στόχο να μην αποφευχθούν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις που θα δημιουργούν νέα δεδομένα και θα προκαλούν, επανέλαβε, νέα προβλήματα στο Σύστημα.

Σε 1 μήνα η ενδιάμεση απόφαση Δικαστηρίου για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς

Αξίζει να αναφερθεί πως, με αφορμή την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, ιδιώτης γιατρός έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ζητεί την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος στην εφαρμογή της πρόνοιας της εγκυκλίου του ΟΑΥ, βάσει της οποίας οι εκτός Συστήματος γιατροί θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία στα οποία στεγάζονται ή/και είναι μέτοχοι.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, αναμένεται σε 1 μήνα περίπου η έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης του Δικαστηρίου για έκδοση ή μη απαγορευτικού διατάγματος εφαρμογής της εγκυκλίου, μέχρι την πλήρη εξέταση της ένστασης που υπέβαλε ο επηρεαζόμενος γιατρός εκτός ΓεΣΥ.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο εκδώσει απαγορευτικό διάταγμα, τότε η εγκύκλιος που ήδη εφαρμόζεται θα «παγώσει» μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης για το θέμα. Σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της ένστασης, η εγκύκλιος θα εφαρμόζεται χωρίς καμία ανεξαιρέτως εξαίρεση για οποιοδήποτε ασθενή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top