Η ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που, λίγο πολύ, όλοι αντιμετωπίζουμε μία ή περισσότερες φορές στη ζωή μας. Συνήθως, δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το αγνοήσετε. Καλό είναι, για ό,τι κι αν σας συμβαίνει, να συμβουλεύεστε έναν γιατρό.
Μια επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα εάν η ζάλη ή η έλλειψη ισορροπίας συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, όπως λιποθυμικά επεισόδια ή πονοκεφάλους. Σημαντικό είναι να διακρίνετε τι έντασης ήταν η ζάλη. Αν λόγου χάρη νιώθετε ότι όλα γύρω σας περιστρέφονται, τότε έχετε ίλιγγο. Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα υγείας nidirect.gov.uk της Βόρειας Ιρλανδίας σε περίπτωση που παρουσιάσουμε ζάλη είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν η ζάλη ξεκίνησε χωρίς προφανή λόγο ή εάν ακολούθησε κάποιας ασθένειας, αν έχουμε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ζάλης και υπό ποιες συνθήκες, καθώς και πόσο διαρκεί κάθε επεισόδιο.
Μια καλή ιδέα είναι να καταγράφετε τα χαρακτηριστικά των ζαλάδων που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, κρατήστε σημειώσεις σχετικά με το τι κάνατε τη στιγμή που νιώσατε ζάλη, πόσο διήρκεσε και πόσο έντονη ήταν, καθώς και αν είχατε άλλα συμπτώματα, όπως λιποθυμία, εμετό, ναυτία, θολή όραση, πονοκέφαλο, απώλεια ακοής ή εμβοές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζάλη ενδέχεται να προκληθεί από κάποια πάθηση των αυτιών. Για παράδειγμα, ένα ίλιγγος που διαρκεί αρκετές ημέρες μπορεί να μαρτυρά κάποια μόλυνση των αυτιών. Μια τέτοια λοίμωξη δεν θεραπεύεται συνήθως με αντιβιοτικά. Υπάρχει, ωστόσο, φαρμακευτική αγωγή που συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων, καθώς η μόλυνση κάνει τον κύκλο της.
Επιπροσθέτως, αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, η ζαλάδα μπορεί να αποτελεί παρενέργεια των φαρμάκων.
Τα πιο κοινά αίτια για τη ζάλη είναι:
- Λαβυρινθίτιδα: Μια λοίμωξη στο εσωτερικό του αυτιού, που επηρεάζει την ακοή και την ισορροπία και μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο
- Ημικρανία: Η ζαλάδα μπορεί να εμφανιστεί πριν ή μετά τον πονοκέφαλο ή ακόμη και χωρίς πονοκέφαλο
- Άγχος ή στρες, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με υπεραερισμό, δηλαδή ασυνήθιστα γρήγορη αναπνοή σε κατάσταση ξεκούρασης
- Χαμηλά επίπεδα σακχάρου ή υπογλυκαιμία. Αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ κοινό σε ανθρώπους με διαβήτη
- Ορθοστατική υπόταση: Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάθεστε ή σηκώνεστε, η οποία υποχωρεί όταν ξαπλώσετε. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
- Αφυδάτωση ή θερμοπληξία
- Σπονδυλοβασική ανεπάρκεια, δηλαδή μειωμένη ροή αίματος στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκληθεί από αθηροσκλήρωση.
Αντιθέτως, λιγότερο συχνά αίτια είναι:
- Μια σοβαρή ασθένεια ή πάθηση που επηρεάζει όλο το σώμα
- Yπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
- Αρρυθμίες, όπως κολπική μαρμαρυγή
- Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
Τέλος, σπάνιες αιτίες που προκαλούν ζάλη είναι:
- Η νόσος Meniere (μια σπάνια προοδευτική διαταραχή άγνωστης αιτίας στο εσωτερικό του αυτιού) συνήθως προκαλεί επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιλίγγου, απώλεια ακοής, εμβοές και μια αίσθηση πίεσης στο αυτί
- Εγκεφαλικό και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο
- Όγκοι στον εγκέφαλο
- Ακουστικό νεύρωμα
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις