ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορνηλίου: Σε εγρήγορση η Λευκωσία για αναχαίτιση προσπαθειών αναβάθμισης ψευδοκράτους

Κορνηλίου: Σε εγρήγορση η Λευκωσία για αναχαίτιση προσπαθειών αναβάθμισης ψευδοκράτους

Οι προσπάθειες του ψευδοκράτους για αναβάθμιση είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε συνέχεια, είμαστε σε εγρήγορση, και εκεί που χρειάζεται θα κινηθούμε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, ερωτηθείς σε σχέση με την κινητικότητα από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών για αποτροπή οποιωνδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων υπό το φως της προσπάθειας του ψευδοκράτους για αναβάθμισή του.

Ο κ. Κορνηλίου είπε πως «ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε συναντήσεις όταν είχε πάει στην Πολωνία με Υπουργούς χωρών της κεντρικής Ασίας και τώρα ετοιμάζουμε αποστολή στην Γκάμπια ειδικού εκπροσώπου του Υπουργού Εξωτερικών για αυτά τα θέματα». Πρόσθεσε πως ειδικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είναι η Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών

Ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως ο κ. Κασουλίδης έχει αποστείλει επιστολή στον ομόλογό του της Γκάμπια για αυτό το θέμα και αναμένεται απάντηση.

«Είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε συνέχεια. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και εκεί που χρειάζεται θα κινηθούμε», υπογράμμισε.

Άνοιγμα νέων πρεσβειών

Ο κ. Κορνηλίου είπε πως η Λευκωσία έχει αποφασίσει να ανοίξει το 2023 νέες πρεσβείες στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και στη Μανάμα του Μπαχρέιν, που είναι η τελευταία χώρα από τις χώρες του Κόλπου όπου η Κύπρος δεν έχει πρεσβεία. Είπε πως έχει αποφασιστεί επίσης η επαναλειτουργία επίσης εντός του επόμενου έτους των πρεσβειών της Κύπρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο κ. Κορνηλίου, σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, πως «παράλληλα με την ενίσχυση της διπλωματικής υπηρεσίας με νέο προσωπικό, δηλαδή μόλις το επιτρέψουν τα δεδομένα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη στελέχωση, η πρόθεση είναι στο άμεσο μέλλον να επαναλειτουργήσουμε την πρεσβεία μας στο Μεξικό γιατί δεν έχουμε καμία εκπροσώπηση στην Κεντρική Αμερική, να ανοίξουμε πρεσβεία στην Αιθιοπία γιατί είναι και η έδρα της Αφρικανικής Ένωσης και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να ανοίξουμε πρεσβεία στην κεντρική Ασία για να καλύψουμε και αυτή τη γεωγραφική περιοχή".

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, τον τελευταίο χρόνο προσλήφθηκαν στο Υπουργείο 15 νέοι ακόλουθοι και θα προσληφθούν ακόμη 10 από την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ πρόσφατα έγιναν και προαγωγές πέντε λειτουργών σε θέσεις Πρέσβεων.

Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ

Σε σχέση με τις αναμενόμενες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή καλών υπηρεσιών και την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο είπε πως αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

«Εμείς υποβάλαμε τις θέσεις μας για να τις έχουν, δηλαδή τις παρατηρήσεις μας όπως κάνουμε πάντα και σε σχέση και με την προηγούμενη έκθεση και το τι αναμένουμε στην καινούργια. Φαντάζομαι το ίδιο έκανε και η άλλη πλευρά και περιμένουμε να ακούσουμε από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο κ. Κορνηλίου.

Νέοι πρέσβεις Ρωσίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ακόμη πως είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Μουράτ Ζιαζίκοφ, ο οποίος έφθασε πρόσφατα στο νησί.

«Ήταν μια πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων. Ανέλαβε τα καθήκοντά του και αναμένεται να δώσει τα διαπιστευτήρια του πιθανότατα τον Γενάρη», είπε ο κ. Κορνηλίου, ο οποίος ερωτηθείς σε σχέση με τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Νμίτρο Κουλέμπα, ότι χώρα του πρόκειται να ζητήσει την αποπομπή της Ρωσίας από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς προϋποθέτει την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ με ομοφωνία, και αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση πολλών χωρών.

Ο κ. Κορνηλίου είπε επίσης πως έχει εγκριθεί από τη Γερουσία ο διορισμός της νέας Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, και άνοιξε ο δρόμος ώστε αυτή να έλθει και να αναλάβει καθήκοντα στη Λευκωσία, από όπου έχει ήδη αναχωρήσει η μέχρι πρόσφατα Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Στο μεταξύ στην Κύπρο βρίσκεται και ο νέος Πρέσβης της Ιαπωνίας, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο κ. Κορνηλίου, και ο οποίος επίσης θα δώσει προσεχώς τα διαπιστευτήριά του, σύμφωνα με τον ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top