ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: «Πήρε το όπλο του» - Τέλος στο ρωσικό αργό σε χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν - Πότε τίθεται σε ισχύ

Πούτιν: «Πήρε το όπλο του» - Τέλος στο ρωσικό αργό σε χώρες που υιοθέτησαν το πλαφόν - Πότε τίθεται σε ισχύ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την Τρίτη την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβάλλει η Δύση στο πετρέλαιο, υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν, από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες.

Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν αυτόν τον μήνα, να οριστούν τα 60 δολάρια ανά βαρέλι ως ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Το πλαφόν έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ

Το διάταγμα του Κρεμλίνου ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2023». Αν και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Πρόβλεψη για πιθανές ελλείψεις αερίου στην ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη ρωσική ενέργεια και προέβλεψε πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει εισαγάγει περιορισμούς στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και του πετρελαίου.

«Πιστεύουμε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση, έχουμε την δυνατότητα μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου αντί να καθοδηγούμαστε από την πολιτική πώλησης που διαμορφώνεται από τα ανώτατα όρια τιμών. Σήμερα είναι 60$, αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε, και να εξαρτιόμαστε από αποφάσεις που λαμβάνονται από μη φιλικές χώρες, πράγμα που είναι απαράδεκτο για εμάς», είπε ο Νόβακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εκδώσει διάταγμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τις ενέργειες της Μόσχας ως απάντηση στα πλαφόν που έχουν επιβληθεί, όπως και έγινε. Με βάση την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, ο Νόβακ είπε ότι το διάταγμα θα απαγορεύσει τις πωλήσεις του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που εντάσσονται στο ανώτατο όριο τιμών και σε εταιρείες που απαιτούν την τήρησή του.

Μειώνονται οι εξαγωγές

Οι κυρώσεις έχουν πλήξει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα μερίδια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εξαγωγές του αργού πετρελαίου των Ουραλίων, από τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, ενδέχεται να μειωθούν, έως και το ένα πέμπτο τον Δεκέμβριο.

Αυτόν τον μήνα, το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων πωλήθηκε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις και η Ινδία αγόρασε βαρέλια που κυμάνθηκαν χαμηλότερα, από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων. Ο Νόβακ είπε ότι η έκπτωση θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

Επαίνεσε επίσης το έργο της ομάδας OPEC+ των κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου, στην οποία περιλαμβάνεται η Ρωσία, λέγοντας ότι η τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνει στο τρέχον εύρος των 70-100 $ ανά βαρέλι το επόμενο έτος, αποκλείοντας την εμφάνιση απρόβλεπτων γεγονότων.

Οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκτρέπει τις ροές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το όριο τιμής. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο χαρακτήρισε ιδιαιτέρως υψηλό το πλαφόν των 60 δολαρίων, καλώντας για ανώτατο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ακόμη και χωρίς το ανώτατο όριο τιμών – μαζί με τους ναυτιλιακούς και ασφαλιστικούς περιορισμούς που στοχεύουν στην παρεμπόδιση του εμπορίου της Ρωσίας – το Κρεμλίνο περίμενε μείωση σχεδόν 25% στα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή και ορισμένες τιμές πέφτουν.

Πηγή: in.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top