ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 44%

Διαβήτης: Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 44%

Για πολλούς, η προσθήκη της σωματικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα φαντάζει ένας δύσκολος ή ακόμη και ακατόρθωτος στόχος. Κι όμως, η σωματική δραστηριότητα, ακόμη και αυτή που περιλαμβάνει απλές ασκήσεις ή χαμηλής έντασης προσπάθεια, κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων το σημαντικότερο: Θωρακίζει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Νέα μελέτη ήρθε να συσχετίσει τη σωματική δραστηριότητα με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Μελετήσαμε τη σχέση μεταξύ της φυσικής άσκησης και του διαβήτη τύπου 2 με μια καινοτόμο προσέγγιση, αξιοποιώντας στοιχεία από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής δεδομένων υγείας σε ένα πραγματικό κοινό», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Andrew Perry από το Ερευνητικό Κέντρο Κλινικής Καρδιολογίας Vanderbilt. «Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο κάνοντας οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας στη μείωση της απειλής του διαβήτη».

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μια έρευνα σε 5.600 ανθρώπους, εκ των οποίων το 75% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες αυτοί επιλέχθηκαν από το ερευνητικό πρόγραμμα «All of Us» των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που διεξήχθη μεταξύ 2020 – 2021. Το εν λόγω πρόγραμμα συλλέγει εδώ και αρκετά χρόνια τα δεδομένα περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων, με στόχο να αναβαθμίσει την προσωποποιημένη φροντίδα υγείας.

Σε ένα διάστημα 4 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 97 νέες περιπτώσεις διαβητικών ασθενών μεταξύ των συμμετεχόντων της μελέτης. Τα ερευνητικά ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν κατά μέσο όρο 10.700 βήματα την ημέρα είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με όσους έκαναν, για παράδειγμα, 6.000 βήματα ημερησίως.

Σημειώνεται ότι περίπου το 90%-95% των διαβητικών ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που ισοδυναμεί με την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα. Παρ’ όλο που ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πιο συχνός σε ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα παιδιά, έφηβοι και νέοι ενήλικες διαγιγνώσκονται με τη νόσο.

«Ελπίζουμε σε μελλοντικό χρόνο να μελετήσουμε πληθυσμούς με πιο ετερογενή χαρακτηριστικά, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη γενική ισχύ αυτών των ευρημάτων στον ανθρώπινο πληθυσμό», δήλωσε ο δρ. Perry σε ένα δελτίο τύπου.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top