Τα τεκμήρια και οι καταθέσεις που σχετίζονται με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας που βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης στη δίκη της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην διευθυντικών της στελεχών.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, τέθηκε παράλληλα θέμα υπέρβασης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση, η οποία αντί να παραπέμψει τα ποινικά θέματα της υπόθεσης απευθείας στη Γενική Εισαγγελία, προχώρησε η ίδια σε έρευνα.
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου παρουσιάστηκε σήμερα ο λειτουργός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκης Πιερίδης, ο οποίος έθεσε γραπτώς, πολυσέλιδη κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Πόλυς Πολυβίου και Δημήτρης Αραούζος, οι οποίοι αγόρευσαν σήμερα, υπέβαλαν ένσταση για ολόκληρη την κατάθεση του κ. Πιερίδη εκτός από τις δύο πρώτες παραγράφους στις οποίες αναφέρει ποιος είναι και ότι διορίστηκε ως ερευνών λειτουργός στην υπόθεση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου ανέφερε ότι ο κ. Πιερίδης δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας αφού η κατάθεση ενός μάρτυρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομική ανάλυση, απόψεις και ερμηνείες. Ένας μάρτυρας ανέφερε καταθέτει ή γεγονότα ή απόψεις επειδή σχετίζονται με τα πρωτογενή γεγονότα της υπόθεσης και όχι όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται. Η κατάθεση του κ. Πιερίδη, ανέφερε, δεν εμπίπτει ούτε στα γεγονότα, ούτε στις θεμιτές απόψεις και το Κακουργιοδικείο πρέπει να αποφασίζει χωρίς να του ζητά κανείς να ακολουθεί τις απόψεις ή τα συμπεράσματα άλλου προσώπου είτε της Κυβέρνησης, είτε προσώπου είτε Αρχής. Όπως είπε, η κατάθεση του κ. Πιερίδη παραβιάζει τους πιο πάνω κανόνες. Πρόσθεσε ότι οι απόψεις του κ. Πιερίδη δεν αποτελούν μαρτυρία γεγονότων για σκοπούς της ποινικής δίκης, απλά αναπαράγει τη διαδικασία που έγινε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αναφερόμενος στα 64 τεκμήρια που κατατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι προφανές ότι αυτά λήφθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δόθηκαν στους ανακριτές και τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι είναι παράνομο έναντι της ποινικής διαδικασίας και της δίκαιης δίκης, κάποιο όργανο εκτός Δικαστηρίου να εξασφαλίζει μαρτυρία και να την δίνει στην Αστυνομία, επικαλούμενος σχετική νομολογία στο βρετανικό δικαστήριο (υπόθεση Saunders).
«Η βασική μας ένσταση είναι στη χρήση των εγγράφων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε αυτό το Δικαστήριο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ένσταση δεν αφορά μόνο έγγραφα και δηλώσεις αλλά και την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως είπε, από τη χρήση του υλικού που λήφθηκε για άλλη υπόθεση τίθενται ζητήματα αυτοενοχοποίησης και δίκαιης δίκης. Ανέφερε επίσης ότι τα 64 τεκμήρια που έχουν προέλευση την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επιτρέπουν δίκαιη δίκη αν χρησιμοποιηθούν μεταγενέστερα σε ποινική διαδικασία.
Όπως είπε, οι μαρτυρίες στα πλαίσια μιας δίκης θα πρέπει να λαμβάνονται με συγκεκριμένο τρόπο και εχέγγυα και αν παραβιαστεί αυτό κάτι τέτοιο καθιστά τη μαρτυρία μολυσμένη. Ανέφερε ότι οι γραπτές παραστάσεις της Τράπεζας Κύπρου λαμβάνονται ως κατάθεση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αυτό το έγγραφο δεν το πήρε η Αστυνομία από την Τράπεζα Κύπρου αλλά ελήφθη από την Επιτροπή. Χρειάζεται, είπε, ανεξάρτητη και αυτόνομη διαδικασία της Αστυνομίας, ενώ εξέφρασε τη θέση πως οτιδήποτε λήφθηκε από την Κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ipso facto στα πλαίσια αυτή της δίκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατό «η Αστυνομία να πάρει συντόμια» με τη λήψη στοιχείων από αλλού.
Όσον αφορά τη δυνατότητα μαρτυρίας του κ. Πιερίδη ως εμπειρογνώμονα, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ο κ. Πιερίδης εκφράζει απόψεις, όχι για θέμα για τα οποία απέκτησε προσόν αλλά για θέματα νομικά, οικονομικά και άλλα. Ανέφερε επιπλέον ότι ακόμα και αν ο κ. Πιερίδης χρησιμοποιηθεί ως εμπειρογνώμονας δεν έχει εκ της θέσεώς του τα αναγκαία στοιχεία ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Ο κ. Πιερίδης, είπε, είναι ο κατήγορος, δεν μπορεί να είναι εμπειρογνώμονας. Η κατάθεσή του, πρόσθεσε, είναι προσπάθεια να μεταφερθεί η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Δικαστήριο, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο.
Ο κ. Πολυβίου εξέφρασε προβληματισμό σε περίπτωση που κριθεί ότι ένα έγγραφο λαμβάνεται παράνομα από την Κεφαλαιαγορά, κατά πόσο μπορεί στη συνέχεια αυτό να θεραπευθεί αν το φέρει αργότερα η Αστυνομία με άλλο τρόπο. Είπε τέλος ότι το σύστημα δικαίου θα πληγεί με την παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, αν ληφθεί υπόψη η μαρτυρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων 1 και 2 στην υπόθεση Δημήτρης Αραούζος υπέβαλε επίσης ένσταση στην κατάθεση του κ. Πιερίδη, ενώ ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα έπρεπε να εκδικάσει την υπόθεση αλλά να την στείλει απευθείας στη Γενική Εισαγγελία. Όπως είπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνώριζε από την αρχή ότι η χειραγώγηση της αγοράς ήταν ποινικό αδίκημα και ανέλαβε το ρόλο του ανακριτή, χωρίς να περιοριστεί στην εκ πρώτης όψεως διαπίστωση αλλά προχωρώντας σε πλήρη έρευνα. Είπε επίσης ότι δόθηκαν τεκμήρια κατά παράβαση του δικαιώματος στη σιωπή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είπε, έχει παρεισφρήσει στις εξουσίες που έχουν άλλα όργανα για τη λήψη του μαρτυρικού υλικού.
Επιπλέον ο κ. Αραούζος ανέφερε ότι η μαρτυρία η οποία παρουσιάζεται από τον κ. Πιερίδη λήφθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος και της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι από τη στιγμή που λήφθηκε κατά παράβαση δεν μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου και «από τη στιγμή που είναι μολυσμένη δεν μπορείς να την καθαρίσεις». Η μαρτυρία του ανέφερε είναι άσχετη και αναπαράγει τα δικά του πορίσματα και την Έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο στις 9 με τις υπόλοιπες αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς.
Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, υπό κατηγορία βρίσκονται οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις