ΔΙΕΘΝΗ

Σε κλίμα ασυνήθιστης έντασης ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Σε κλίμα ασυνήθιστης έντασης ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Η τελετή ορκωμοσίας την Πέμπτη (29/12) της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστα για τα τοπικά δεδομένα ένταση μεταξύ των κομματικών ηγετών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης,

Κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο Ισραήλ, που ολοκληρώθηκε στις 19:30 την Πέμπτη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «τέσσερεις είναι οι βασικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης: Η απόκρουση του Ιράν, η αποκατάσταση της ασφάλειας της χώρας, η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης και η έλλειψη δυνατοτήτων στέγασης των πολιτών και η επέκταση των συμφωνιών ειρήνης με άλλες χώρες».

«Είμαστε ενωμένοι στα κοινά μα οράματα και στους κοινούς μας στόχους και θα οδηγήσουμε το Ισραήλ σε νέες επιτυχίες», κατέληξε.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση ενημέρωσης μεταξύ του Βενιαμίν Νετανιάχου και του προκατόχου του, Γιαΐρ Λαπίντ, που διήρκησε 45 λεπτά. Η συνάντηση ενημέρωσης δεν διεξήχθη σύμφωνα με την εθιμοτυπία της τελετής παράδοσης-παραλαβής, όπως τονίστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, γεγονός που εκτιμήθηκε ως ένδειξη της προσωπικής έντασης που επικρατεί ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ηγέτες.

Ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε στο γεγονός ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, παρέδωσε στον Βενιαμίν Νετανιάχου προσωπική κάρτα που εκδίδει το Πρωθυπουργικό Γραφείο, με την ιδιόχειρη σημείωση «Γιαΐρ Λαπίντ-2024». Η ιδιόχειρη σημείωση αναρτήθηκε από προφίλ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενη με σχόλια για την πιθανότητα βραχύχρονη θητείας της νέας κυβέρνησης.

Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κνέσετ, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστα για τα τοπικά δεδομένα ένταση μεταξύ των κομματικών ηγετών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Αρχίσαμε τον διάλογο με την Σαουδική Αραβία, γεγονός που επέτρεψε σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να διασχίζουν τον σαουδαραβικό εναέριο. Εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση, τότε θα μπορέσουμε να καταφέρουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία. Η Ιορδανία προτίθεται να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Νέγκεβ. Παραδίδουμε την διακυβέρνηση της χώρας στην νέα εκλεγμένη κυβέρνηση με μεγάλη ανησυχία. Σας παραδίδουμε ένα κράτος σε άριστη κατάσταση. Προσπαθήστε να μην το καταστρέψετε. Εμείς θα επιστρέψουμε σύντομα στην εξουσία», κατέληξε.

Κατά την διάρκεια της εκφώνησης της ομιλίας του, ο νέος Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχε διακοπεί από φωνές των βουλευτών της αντιπολίτευσης που τον αποκαλούσαν «αδύναμο» και «παραδομένο». Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούγονταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ο Νετανιάχου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το να χάνετε τις εκλογές δεν σημαίνει ότι τελειώνει και η δημοκρατία. Αναμένουμε από σας να σεβαστείτε την απόφαση των ψηφοφόρων και να σταματήσετε να τις εκδηλώσεις με χαρακτήρα εξέγερσης κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ποιοι είστε εσείς που θα μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας;».

Ασυνήθιστη για τα τοπικά δεδομένα ήταν και η ένταση που σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του ισραηλινού κοινοβουλίου, ενώ εξελισσόταν η σημερινή συνεδρίαση της Κνέσετ, με συγκέντρωση διαδηλωτών της αντιπολίτευσης με αντικυβερνητικά συνθήματα και σημαίες του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων συνεχίστηκαν απόψε στο κέντρο του Τελ Αβίβ, όπου αποκλείστηκαν κεντρικοί οδικοί άξονες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top