ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνονται οι προοπτικές για επενδύσεις μεταξύ Κύπρου – Ινδίας τονίζουν Κασουλίδης και Ινδός ΥΠΕΞ

Αυξάνονται οι προοπτικές για επενδύσεις μεταξύ Κύπρου – Ινδίας τονίζουν Κασουλίδης και Ινδός ΥΠΕΞ

Η Κύπρος παρέχει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε όλους τους τομείς του επιχειρηματικού κλίματος και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων της Ινδίας με την ΕΕ δήλωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Χαιρετίζοντας το επιχειρηματικό και οικονομικό φόρουμ Κύπρου - Ινδίας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είπε, η αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ για το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 5,7% και η πρόβλεψη για το 2023 είναι περίπου 3%, αντανακλώντας την αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα. «Είναι λοιπόν σαφές ότι η οικονομία της Κύπρου είναι σταθερή και εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της κλίματος», σημείωσε.

Παρουσιάζει, πρόσθεσε, «πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε όλους τους τομείς και από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε σθεναρά να συνεργαστούμε με την Ινδία, με στόχο να ενισχύσουμε τη σημαντική μας εταιρική σχέση, πολιτική και οικονομική, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Ο κ Κασουλίδης έκανε λόγο για σειρά από τομείς με αναξιοποίητες δυνατότητες συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η επιστήμη και η τεχνολογία, οι ΤΠΕ, η έρευνα και η καινοτομία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται το μεγάλο περιθώριο περαιτέρω συνεργασίας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ - Ινδίας. Η Κύπρος είναι μια ισχυρή φωνή εντός της ΕΕ της σημασίας και της ανάγκης να ενισχυθούν αισθητά οι σχέσεις ΕΕ – Ινδίας», ανέφερε.

Όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, τον πόλεμο και την πανδημία, η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια σταθερής ανάπτυξης και παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της για υγιή δημόσια οικονομικά και συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής μας πολιτικής, είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας, υποστηριζόμενη μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παραδοσιακά «εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας «που στηρίζονται σε κοινές ιστορικές εμπειρίες. Παράμετροι όπως η καταπολέμηση της αποικιοκρατίας και η αμοιβαία προσήλωση στις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και του κράτους δικαίου, έφεραν τον λαό μας πιο κοντά και εδραίωσαν τα θεμέλια της ισχυρής μας σχέσης».

Όπως είπε, η Ινδία είναι βασικός παίκτης στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Διαδραματίζει σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο στη γειτονιά της Νότιας Ασίας, δίνοντας το παράδειγμα με τη στάση της ώστε να επικρατήσουν η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία. Στο ίδιο πνεύμα, η Ινδία τάχθηκε σταθερά υπέρ της επανένωσης της Κύπρου μέσω μιας συνολικής διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χαιρετίζοντας το φόρουμ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμιανιά Τζαϊσανκάρ αναφέρθηκε στην εγκάρδια υποδοχή που είχε στην Κύπρο και στο εύρος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες συμπληρώνουν 60 χρόνια. Όπως είπε, η έννοια των μεγάλων και μικρών χωρών είναι ξεπερασμένη τη σύγχρονη εποχή και ότι η Κύπρος αναπτύσσει στην Ινδία επενδυτική δραστηριότητα, πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζαϊσανκάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπε, η Κύπρος είναι ένας από τους μεγαλύτερες επενδυτές στην Ινδία με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 δισ. δολάρια. Υπέδειξε ότι παρά το γεγονός της ρευστής κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία και οι διεθνείς εξελίξεις, το διμερές εμπόριο απέφερε πέρσι 214 εκ. δολάρια. «Ξέρω ότι έχουμε καταγράψει υψηλότερα νούμερα στο παρελθόν. Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα το κάνουμε ξανά» ανέφερε.

Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για αμφότερες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των φαρμακευτικών ειδών, την εμπορεία σιδήρου, χάλυβα, κεραμικά αλλά και προϊόντα τεχνολογίας. «Πιστεύω ότι η τεχνολογική πρόοδος και η πρόοδος στις υποδομές που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα δημιούργησε σαφώς μεγαλύτερη όρεξη στον κόσμο για επενδύσεις στην Ινδία. Έχουν αυξηθεί επίσης οι δικές μας δυνατότητες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας», είπε.

Το φόρουμ χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χώρων στον τομέα της Ναυτιλίας. Όπως είπε είναι χιλιάδες οι Ινδοί ναυτικοί που εργάζονται στα υπό Κυπριακή σημαία πλοία και που αγγίζουν το ποσοστό του 15% των εργαζομένων σ’ αυτά.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου στον επαναπατρισμό πολλών Ινδών ναυτικών την περίοδο της πανδημίας και τις σαράντα χιλιάδες εμβολιασμούς ναυτικών κατά της Covid που έγιναν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πράσινη οικονομία και στις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ινδίας στην κλιματική αλλαγή. «Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, και πιστεύουμε, ότι πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

«Στον φούρνο» και αυτό το Σαββατοκύριακο - Μέχρι ποια ώρα ισχύει η κίτρινη προειδοποίηση  - Αλλάζει το σκηνικό τη Δευτέρα

ΠτΔ για Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s: «Επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας»Επισκέπτεται σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος

Επισκέπτεται σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος

Τις κοινότητες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου επισκέπτεται το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδούλιδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top