ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ από σήμερα ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός – Τα ποσά και οι εξαιρέσεις

Σε ισχύ από σήμερα ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός – Τα ποσά και οι εξαιρέσεις

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα (1/1) ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, σύμφωνα και με το Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε σε συνεδρία του στις 31 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας λίγες μέρες αργότερα.

Βάσει του Διατάγματος, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στη Δημοκρατία καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε 940 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

Νοείται ότι, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που δύναται να καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους, που είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν έχουν συμπληρώσει 6 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθορίζεται σε 885 ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης.

Νοείται περαιτέρω ότι, το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του παρόντος Διατάγματος, με βάση Νομοθεσία, Διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική, ενώ στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο που αναφέρεται πιο πάνω.

Σύμφωνα, επίσης, με τη νομοθεσία, οι ολικές απολαβές εργοδοτούμενου, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι χαμηλότερες από το μισθό που καθορίζει το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα» για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ανεξαρτήτως αν σε αυτές περιλαμβάνεται προμήθεια ή όχι. Δηλαδή, κανένας μηνιαίος μισθός υπαλλήλου, του οποίου το επάγγελμα καλύπτεται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», δεν πρέπει να είναι πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Τι ισχύει για υπαλλήλους με μερική απασχόληση

Στις περιπτώσεις εργοδοτουμένων με μερική απασχόληση, εκτός της περίπτωσης των φρουρών ασφαλείας και των καθαριστών όπου υπάρχει μισθός με την ώρα, για τα υπόλοιπα επαγγέλματα που καλύπτονται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», το ωρομίσθιο υπολογίζεται κατ’ αναλογία του συνήθους εβδομαδιαίου ωραρίου των εργαζομένων στην επιχείρηση, εκεί όπου υπάρχει, με πλήρη απασχόληση ή στο γενικό ωράριο του κλάδου.

Για πωλητές/πωλήτριες, ο κατώτατος μισθός αντιστοιχεί σε 38 ώρες εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης (σχετικό είναι το άρθρο 11 του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου»).

Για παράδειγμα, ένας πωλητής ο οποίος εργάζεται 19 ώρες την εβδομάδα θα λαμβάνει μισθό τουλάχιστον ίσο με το μισό (50%) του ισχύοντος κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, οι κανονικές εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων καταστημάτων είναι 38.

Οι εξαιρέσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι διατάξεις του Διατάγματος δεν εφαρμόζονται:
• Στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία.
• Για οποιοδήποτε εργαζόμενο για τον οποίο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με βάση νομοθεσία ή σύμβαση ή πρακτική ή έθιμο.
• Για εργαζόμενους για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.
• Για πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση η οποία προβλέπεται με βάση νομοθεσία, πρακτική ή έθιμο για την απόκτηση διπλώματος ή/και για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Οι διατάξεις του Διατάγματος αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, επίσης, δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε νομοθεσία ή και σύμβαση ή και άλλη συμφωνία ή πρακτική ή έθιμο που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργοδοτούμενους.

Υπερωρίες, διατροφή και διαμονή

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Διάταγμα, οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης ή και εργασία εκτός κανονικού ωραρίου ή και εργασία σε γιορτές και αργίες ή και άλλα ωφελήματα, δεν επηρεάζονται από τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος.

Επιπρόσθετα, όταν στο πλαίσιο της συμφωνημένης σύμβασης εργασίας ο εργοδότης παρέχει στον εργοδοτούμενο αξιοπρεπή διατροφή ή/και διαμονή, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός δύναται να μειώνεται, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, ως ακολούθως:
• μέχρι 15% όταν παρέχεται διατροφή, ή/και
• μέχρι 10% όταν παρέχεται διαμονή

Νοείται ότι, ο εργοδοτούμενος δύναται να τερματίσει την πιο πάνω συμφωνία για παροχή διατροφής ή και διαμονής, με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη.

Σε περίπτωση, δε, εργοδότησης προσώπων ηλικίας μέχρι 18 ετών για περιστασιακή απασχόληση που δεν υπερβαίνει τους δύο συνεχόμενους μήνες, ο κατώτατος μισθός σε χρήμα δύναται να μειώνεται κατά 25%. Νοείται, ωστόσο, πως η εν λόγω μείωση δεν δύναται να ισχύει ταυτόχρονα με τις οποιεσδήποτε άλλες μειώσεις προβλέπονται από τις διατάξεις του Διατάγματος.

Ποιος είναι ο καθαρός μισθός

Αξίζει να τονισθεί πως, ο κατώτατος μισθός που καθορίζεται από σήμερα με βάση το Διάταγμα, δεν είναι καθαρός, αλλά ακάθαρτος και συνεπώς από αυτόν θα αποκόπτονται διάφορες εισφορές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με παράδειγμα που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, στην περίπτωση που ο κατώτατος μισθός για πωλητή είναι 870 ευρώ, τότε στην τσέπη του θα μπουν 767,11 ευρώ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το παράδειγμα:

• Κατώτατος μισθός πωλητή: 870 ευρώ
• Εισφορά εργοδότη στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών: 870 ευρώ Χ 8% = 69,60 ευρώ
• Εισφορά εργοδοτούμενου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: 870 ευρώ + 69,60 ευρώ = 939,60 ευρώ Χ 8,3% = 77,99 ευρώ
• Εισφορά εργοδοτούμενου στο ΓεΣΥ: 870 ευρώ + 69,60 ευρώ = 939,60 ευρώ Χ 2,65% = 24,90 ευρώ
• Καθαρός μισθός εργοδοτούμενου: 870 ευρώ – (77,99 ευρώ + 24,90 ευρώ) = 767,11 ευρώ

Επισημαίνεται ότι, οι εισφορές στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών επιβαρύνουν τον εργοδότη και δεν πρέπει να αφαιρούνται από τον ακαθάριστο κατώτατο μισθό που καθορίζει το εκάστοτε «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα».

Αναθεώρηση κάθε δύο χρόνια – Οι παράμετροι

Πέραν των πιο πάνω, με το Διάταγμα που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, ιδρύεται Επιτροπή αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού η οποία διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελείται από 3 εκπρόσωπους των εργαζομένων, 3 εκπρόσωπους των εργοδοτών και 3 ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται ως ο προεδρεύων της Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα, με το Διάταγμα θεσμοθετείται μηχανισμός αναπροσαρμογής, με τον διορισμό των μελών της Επιτροπής, 2 μηνών από τη δημοσίευση του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και λειτουργεί ως ακολούθως.

1/ Η Επιτροπή συντάσσει εισηγητική έκθεση η οποία υποβάλλεται στον Υπουργό Εργασίας, τουλάχιστον, 2 μήνες πριν από κάθε αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:
• Την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• Τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
• Τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
• Τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

2/ Ο Υπουργός Εργασίας, αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης της Επιτροπής, υποβάλλει συγκεκριμένη αιτιολογημένη εισήγηση για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή:

Νοείται, πάντως, ότι ο Υπουργός Εργασίας δύναται, κατά την κρίση του, να ζητήσει και να λάβει υπόψη και απόψεις και από οποιουσδήποτε άλλους φορείς ή και πρόσωπα ή και αρχές πριν την υποβολή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι, ο μηχανισμός αναπροσαρμογής τίθεται σε ισχύ για την πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος, την 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής θα τίθεται σε εφαρμογή κάθε δύο έτη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top