ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ο Λούλα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας

Βραζιλία: Ο Λούλα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εν μέσω φόβων ότι οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου μπορεί να προσπαθήσουν να την διαταράξουν.

Από νωρίς το πρωί, υποστηρικτές του Λούλα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κογκρέσο στολισμένοι με το κόκκινο χρώμα του Εργατικού Κόμματός του. Πολλοί ήταν εκείνοι που ταξίδεψαν για να δουν τον αρχηγό τους να ορκίζεται, αλλά και για να συμμετάσχουν στη γιορτή.

Περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες - συμπεριλαμβανομένου του θρύλου της Samba, Martinho da Vila - εμφανίστηκαν σε δύο σκηνές διακοσμημένες με την εθνική σημαία στο πλαίσιο ενός μουσικού φεστιβάλ που ονομάζεται "Lulapalooza".

«Η αγάπη κέρδισε το μίσος», έγραφε ένα πανό που έφερε ένας άντρας ντυμένος Λούλα.

«Η Βραζιλία χρειαζόταν αυτή την αλλαγή, αυτή τη μεταμόρφωση», είπε ένας άλλος υποστηρικτής στο BBC.

«Όπου φύγει φύγει» ο Μπολσονάρου

Σημειώνεται ότι o Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν παρευρέθηκε, αφού έφυγε από τη Βραζιλία την Παρασκευή με προορισμό τις ΗΠΑ.

«Πετάω, επιστρέφω σύντομα», είπε ο ίδιος στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Brasil.

Τι σημαίνει η επιστροφή του Λούλα

Τρίτη θητεία 12 χρόνια μετά την τελευταία, έπειτα από φυλακίσεις, δικαστικούς αγώνες και έναν πρόεδρο, το Ζάιχ Μπολσονάρου, να λέει ότι «χάσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο». Το πολιτικό comeback του Λούλα ντα Σίλβα είναι, σε κάθε περίπτωση, σπάνιο δείγμα επιτυχίας.

Αλλά πάντως η Βραζιλία και ο κόσμος από το 2010 έχουν αλλάξει αρκετά. Οι προτεραιότητες για τον πρόεδρο έχουν αλλάξει, με την κλιματική αλλαγή να είναι ψηλά, όπως επίσης και το πρόβλημα της οπλοκατοχής.

Στο διεθνές πεδίο, ο νέος πρόεδρος, σημείωνε το Axios, εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες να ανεβάσει τη Βραζιλία στο επίπεδο του περιφερειακού παίκτη.

Θέλει ακόμη να φέρει πιο κοντά τις χώρες της Νότιας Αμερικής, πολλές από τις οποίες έχουν πλέον αριστερές κυβερνήσεις. Οραματίζεται ακόμη και μια νομισματική ένωση, αν και μάλλον απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.

Στο παρελθόν είχε έλθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ενώ είχε καλλιεργήσει και πιο στενές σχέσεις με την Κίνα - «είναι αδύνατον να μην έχεις καλές σχέσεις με τη Κίνα», έλεγε. Μπορούμε, ίσως, να δούμε την επιστροφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), κάτι που μάλλον δεν θα δει πολύ θετικά η Ουάσινγκτον. Εξάλλου, ο Λούλα, πριν από την εκλογή του, είχε προσπαθήσει να τηρήσει μια μάλλον ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα δούμε, τέλος, και την Ευρώπη, που επίσης έχει στενούς πολιτικούς και οικονομικούς (πέρα φυσικά από τους πολιτιστικούς) δεσμούς με τη Βραζιλία, να αναζητά με ΗΠΑ και Βρετανία τη δημιουργία μοντέλων «αντι-BRICS» που θα «αγκαλιάζουν» και τη Βραζιλία.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top