ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για τις μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιώσεις και αντιπυρετικά

Παγκόσμια ανησυχία για τις μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιώσεις και αντιπυρετικά

Τα προηγούμενα χρόνια, οι περιορισμοί, η χρήση μάσκας, αλλά και όλα τα μέτρα που λάμβαναν οι πολίτες, συνέβαλε στο να προστατεύεται ο οργανισμός από όλους τους ιούς.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε και μείωση των αντισωμάτων με αποτέλεσμα, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αντιμετωπίζουν ένα τριπλό κύμα ιών και βακτηριδιακών λοιμώξεων. Ο κορωνοϊός ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί, σε συνδυασμό με άλλες λοιμώξεις που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, έχουν γίνει εφιάλτες για τους περισσότερους πολίτες, κυρίως τα μικρότερα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα αυτή την εποχή.

Ωστόσο, μια νέα κρίση χτυπάει την πόρτα της Δύσης. Οι ελλείψεις φαρμάκων και αντιβιώσεων δημιουργούν μια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι σοβαρότερες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που περιέχουν πενικιλίνη και παρακεταμόλη. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία ακόμη και στην Αυστραλία, γονείς ψάχνουν αγωνιωδώς το αντιβιοτικό amoxicillin.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, με τους ειδικούς να κρουούν τον κύδωνα του κινδυνου για το επόμενο διάστημα. Και αυτό, διότι το κύμα των ιώσεων διαρκεί παραδοσιακά έως τον Μάρτιο, με την κορύφωση να εκτιμάται ότι θα έρθει περίπου τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο βασικός λόγος της έλλειψης είναι η παραγωγή. Τα περισσότερα φάρμακα βρίσκονται σε απόθεμα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες, όπως λένε οι ειδικοί, την περίοδο της πανδημίας μείωσαν την παραγωγή αντιβιώσεων και άλλων φαρμάκων για λόγους οικονομίας. Έτσι, τον φετινό χειμώνα, έμοιαζαν απροετοίμαστοι για το κύμα ασθενών.

Από την άλλη, όπως είναι γνωστό, το 60-80% των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα φάρμακα παράγεται στην Κίνα αλλά και την Ινδία. Οι μετακινήσεις, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Την ίδια ώρα, η Κίνα, είναι αντιμέτωπη με ένα νέο ανεξέλεγκτο κύμα κορονοϊού. Θέλοντας να διατηρήσει τα φάρμακα για δική της χρήση, έχει μειώσει τις εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ανάγκες, φέρνουν τους γιατρούς σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συνταγογραφούν άλλα φάρμακα φτηνότερα.

Στις ΗΠΑ, οι ελλείψεις δημιουργούν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τη διοίκηση του Τζό Μπάντεν για τη διαχείρηση της φαρμακευτικής κρίσης. Από την άλλη, οι δημοκρατικοί καταγγέλλουν τους ρεπουμπλιανούς για προπαγάνδα, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες στις ΗΠΑ δεν επηρεάζονται από την κυβέρνηση.

Πάντως, ελλείψεις σε φάρμακα παρατηρείται και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας καταγράφονται ελλείψεις περίπου 500 φαρμάκων όλων των ειδών, με την κυβέρνηση να προχωρά σε απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένα και τις ελληνικές εταιρείες να προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top