ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρία Σελίπα: «O Αβέρωφ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Μαρία Σελίπα: «O Αβέρωφ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Τον Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα από τη δική της οπτική ματιά, όπως η ίδια τον βιώνει στην καθημερινότητα του τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παρουσιάζει η σύζυγος του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μαρία Σελίπα.

Σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», περιγράφει τον υποψήφιο ως έναν ευαίσθητο άνθρωπο, στοργικό πατέρα και σύζυγο, ξεδιπλώνοντας τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία θεωρεί ότι τον κάνουν να ξεχωρίζει και αποτελούν λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να τον εμπιστευτούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κ. Σελίπα, δηλώνει τη βεβαιότητά της πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η πατρίδα έχει ανάγκη έναν ηγέτη με τη στιβαρότητα και τις γνώσεις του.

Είναι ο υποψήφιος, όπως λέει, που έχει και σχέδιο αλλά και την ικανότητα να το εφαρμόσει και αυτό το έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου στην πολυετή παρουσία του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Υποδεικνύει, παράλληλα, πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξέρει τι θα κάνει, ξέρει πότε θα το κάνει και με ποιους συνεργάτες θα το εφαρμόσει, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει και πόσο θα κοστίσει και πόσο θα επωφεληθεί κάθε οικογένεια, και κάθε πολίτης στην Κύπρο, από κάθε ένα μέτρο του κυβερνητικού προγράμματος.

Αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών, επισημαίνοντας πως οι θάλασσες είναι ήδη φουρτουνιασμένες και χρειάζεται έμπειρος καπετάνιος για να μπορέσει να οδηγήσει το καράβι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ασφαλή λιμάνια, τονίζοντας πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αποδείξει τις ικανότητες του.

Η Μαρία Σελίπα μιλά ακόμα για το πώς η ίδια προσωπικά αλλά και ως οικογένεια βιώνουν την όλη προεκλογική και περιγράφει τις δυσκολίες αλλά και τη αισιοδοξία που τη διακατέχει για την επιτυχή κατάληξη της όλης προσπάθειας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αναφέρεται στον γιο τους τον Περικλή και το πώς δέχτηκε την απόφαση του πατέρα του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως λέει, η απόφαση ήταν δική του και αφού υπολόγισε όλες τις παραμέτρους υπερίσχυσε η αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον τόπο.

Εξηγεί τι πληγώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και το πώς έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ως μέρος της πολιτικής ζωής.

Η σύζυγος του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας αποτυπώνει και τη δική της σχέση με την πολιτική και εξηγεί πώς έχει συνδεθεί μέσω οικογένειας με τις δύο σημαντικότερες ιστορικά στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλα αυτά διαμόρφωσαν το έντονο ενδιαφέρον της για την πολιτική, όπως αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα την ίδια ώρα πως υποψήφιος είναι ο Αβέρωφ και όχι η ίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνος έχει το πρόγραμμα, εκείνος ζητά την εμπιστοσύνη και την ψήφο του Κυπριακού λαού. Τονίζει επίσης πως δεν έχει δική της ατζέντα και δεν επιδιώκει πολιτική δύναμη μέσω του άνδρα της.

Στα όσα ανέφερε για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η Μαρία Σελίπα απάντησε και στο τι θα τον συμβούλευε εάν ο λαός τον εκλέξει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως θα του έλεγε να μην ξεχάσει ποτέ ότι ο κόσμος τον εμπιστεύθηκε γιατί του εμπνέει σιγουριά και γιατί θέλει έναν έμπειρο τιμονιέρη. Προσθέτει επίσης πως θα τον προέτρεπε επίσης να συνεχίσει να πορεύεται με τόλμη και αποφασιστικότητα, εμπιστευόμενος την κρίση του αλλά και αφουγκραζόμενος σε κάθε βήμα του τη φωνή της κοινωνίας.

Αυτούσια η συνέντευξη:

Πώς βιώνετε εσείς ως σύζυγος την όλη προεκλογική εκστρατεία;

Δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα: είμαι δίπλα στον Αβέρωφ 15 χρόνια κι έχω βιώσει μαζί του πολλές εκστρατείες και πολιτικές διαδικασίες. Εννοείται βεβαίως ότι η υποψηφιότητά του για την Προεδρία είναι άλλης τάξεως μέγεθος, ως προς τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις, τις χρονικές δεσμεύσεις – αλλά και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται. Τον συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις σ’ αυτή την πορεία, όχι μόνο γιατί είναι ο σύντροφός μου, αλλά και γιατί πιστεύω ότι θα είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος για την Κύπρο μας.

Ο Περικλής πώς εισπράττει την όλη φάση, με τον πατέρα του υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Ο γιος μας είναι κάθετα αντίθετος με την υποψηφιότητα του πατέρα του. Δεν θέλει να χάσει τις πολλές όμορφες στιγμές που περνάει μαζί του, όπως επίσης, δεν θέλει να στερηθεί και μένα, εξαιτίας των νέων καθηκόντων που θα επωμισθώ. Η αλήθεια είναι ότι όπως κάθε οικογένεια στην Κύπρο μας, είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Όμως, αυτό το δέσιμο, αυτή τη σχέση την κρατούμε για μας. Δεν την επιδεικνύουμε, δεν τη δημοσιοποιούμε και γι' αυτό τον λόγο δεν θα μας δείτε ποτέ και πουθενά να ποζάρουμε ως «Η Αγία Οικογένεια».

Συζητήσατε ως οικογένεια την απόφαση του συζύγου σας να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Πότε σας το ανακοίνωσε και τι του είπατε;

Ο Αβέρωφ πήρε αυτή την απόφαση μόνος του –και είμαι σίγουρη ότι, όπως κάνει πάντα, συνυπολόγισε πολύ προσεκτικά όλες τις παραμέτρους, πολιτικές και οικογενειακές. Υπερίσχυσε ασφαλώς η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στον τόπο, που αποτελεί την κινητήριο δύναμή του καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του στην πολιτική ζωή. Ο Αβέρωφ είναι ένα ον πολιτικό, βάζει πάνω απ’ όλα την προσφορά στην Κύπρο και γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια οικογένεια που τον στηρίζει με την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία και ο ίδιος περιβάλλει εμένα και τον γιο μας. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση σε σχέση με την υποψηφιότητα θα με εξέπληττε.

Γιατί Αβέρωφ Νεοφύτου; Τι θα απαντούσατε σε έναν πολίτη εάν σας έθετε αυτό το ερώτημα; Γιατί να τον ψηφίσει;

Ο Αβέρωφ έχει εκπονήσει και παρουσιάσει στους πολίτες ένα σαφές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για να το πω απλά: ξέρει τι θα κάνει, ξέρει πότε θα το κάνει και με ποιους συνεργάτες θα το εφαρμόσει, προβλέπει πόσο θα κοστίσει και πόσο θα επωφεληθεί κάθε οικογένεια, κάθε πολίτης στην Κύπρο, από κάθε ένα μέτρο του κυβερνητικού προγράμματος. Έχει σχέδιο για τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα έχει τη γνώση και τη δύναμη να το εφαρμόσει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει, πιστεύετε, από άλλους υποψηφίους;

Ο Αβέρωφ είναι πολιτικός που συνδυάζει το όραμα με την ουσία, την εντιμότητα και τη σκληρή δουλειά. Οι ιδέες του είναι πάντα επεξεργασμένες με λεπτομέρεια και οι αποφάσεις του τεκμηριωμένες, αποτέλεσμα σύνθεσης αλλά και αποφασιστικότητας. Είναι ο άνθρωπος που «παντρεύει» την επιστημονική γνώση στην πολιτική με την ενσυναίσθηση και την κατανόηση των προβλημάτων των απλών, καθημερινών ανθρώπων. Θέτει πάντα την ευφυία και τις ικανότητές του στην υπηρεσία της πατρίδας, σηκώνει τα μανίκια, μπαίνει στη φωτιά, δίνει λύσεις στα δύσκολα. Όλα αυτά τα έχει αποδείξει στην πράξη, σε όλα τα μετερίζια όπου κλήθηκε να υπηρετήσει. Έτσι θα πορευθεί και ως Πρόεδρος της Κύπρου μας.

Η δική σας σχέση με την πολιτική, ποια είναι;

Προέρχομαι από μια οικογένεια που με διαπότισε με τις δύο θεμελιώδεις διαστάσεις της εθνικής μας ταυτότητας: τον απελευθερωτικό Αγώνα από τη μια και την κατοχή, τη διχοτόμηση και την προσφυγιά, από την άλλη. Οι παππούδες μου απ’ την πλευρά του πατέρα μου είχαν ενεργό, αλλά και αθόρυβο ρόλο στην ΕΟΚΑ. Η οικογένεια της μητέρας μου είναι από την Αμμόχωστο!

Έτσι μεγάλωσα. Έτσι διαμορφώθηκε το έντονο ενδιαφέρον μου για τα δημόσια πράγματα, για την πολιτική με Πί κεφαλαίο – και όχι για τη μικροπολιτική και τα κουτσομπολιά. Με την ευκαιρία, θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο, που θεωρώ πολύ κρίσιμο: Υποψήφιος είναι ο Αβέρωφ. Όχι εγώ. Εκείνος έχει το πρόγραμμα, εκείνος ζητά την εμπιστοσύνη και την ψήφο του Κυπριακού λαού. Δεν έχω δική μου ατζέντα και δεν επιδιώκω πολιτική δύναμη μέσω του άνδρα μου.

Ποιο θεωρείτε ως το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών;

Είμαι βέβαιη ότι όλες οι Κύπριες, όλοι οι Κύπριοι, συνειδητοποιούν ότι ζούμε σε περίεργους, ταραγμένους καιρούς. Έχουμε ήδη βιώσει δύσκολες καταστάσεις, στο μακρινό αλλά και στο πιο πρόσφατο παρελθόν και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπλοκη γεωπολιτική συγκυρία. Οι θάλασσες είναι ταραγμένες και το καράβι της Κύπρου θέλει έναν καπετάνιο θαρραλέο, έμπειρο, δοκιμασμένο στα δύσκολα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χαλαρές, αφήφιστες αποφάσεις. Η πατρίδα έχει ανάγκη από έναν κυβερνήτη με τη στιβαρότητα, τις γνώσεις, την εντιμότητα και την ενσυναίσθηση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν άφησε άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα

Πώς εισπράττει την όλη ένταση της προεκλογικής εκστρατείας και για τα όσα κατά καιρούς του αποδίδουν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης;

Η πολιτική, με τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις της, θρέφει τον Αβέρωφ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, δεν ακούει πολιτική κριτική, ακούει και βλέπει κάτι άλλο: μια υπόγεια φήμη ότι «όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις τον Αβέρωφ». Ο ίδιος ο Αβέρωφ χαμογελά με όλα αυτά. Λέει ότι, βεβαίως, σε κάθε πρόβλημα που αντιμετώπισε, άφησε το θετικό αποτύπωμά του. Ότι φυσικά δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, ούτε άφησε άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Σκέφτομαι, όμως, εγώ, και το εξής: όσοι διαδίδουν αυτή τη φήμη, άραγε τι είδους Πρόεδρο θέλουν; Κάποιον που δε θα βάζει τα χέρια του στη φωτιά; Κάποιον που, όσα θέματα της Κύπρου κι αν ψάξεις, θα κουραστείς πολύ για να βρεις τη δική του συνεισφορά; Η μήπως, θέλουν κάποιον που όποιο κείμενο και να του δώσεις θα το υπογράψει ή και θα το εκφωνήσει κιόλας σαν δικό του λόγο;

Σας έχει πει τι τον έχει στεναχωρήσει περισσότερο σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ή και γενικότερα στην πολιτική;

Ο Αβέρωφ είναι πολιτικός μέχρι μυελού των οστών: είναι ζυμωμένος στην πολιτική σύγκρουση και ξέρει ότι ενίοτε δεν αντιμετωπίζει «αγγέλους». Γι' αυτό και δεν θα τον ακούσεις να παραπονιέται για συκοφαντίες και χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη. Γιατί έχει δώσει τα πάντα, δίνει τα πάντα για την πατρίδα, την πρόοδό της και την προκοπή των ανθρώπων της, με απόλυτη εντιμότητα και διαφάνεια, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο σημαντικά. Όμως, επειδή ακριβώς ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι η αντοχή και η δύναμη που επιδεικνύει απέναντι στα εμπόδια και στις δυσκολίες, ξεπερνάει τα κακόβουλα σχόλια και προχωράει προσηλωμένος στον στόχο.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top