ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός ανιχνεύτηκε στον εγκέφαλο και σε τουλάχιστον 80 σημεία του σώματος, έδειξε μελέτη

Κορωνοϊός ανιχνεύτηκε στον εγκέφαλο και σε τουλάχιστον 80 σημεία του σώματος, έδειξε μελέτη

Την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, για οκτώ μήνες δείχνει αμερικανική μελέτη που στηρίχθηκε σε αυτοψίες 44 ασθενών που πέθαναν με κορωνοϊό, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο ιός SARS-CoV-2 μόλυνε και κατέστρεψε κυρίως τους αεραγωγούς και τον πνευμονικό ιστό, κάτι που αναμενόταν. Ωστόσο, οι παθολόγοι βρήκαν επίσης ιικό RNA σε 84 άλλα σημεία του σώματος και σωματικά υγρά.

Επίσης, αποδόχθηκε ότι το RNA του ιού παρέμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό παρά το σημαντικό ιικό φορτίο

Οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA και πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο, στην παρεγκεφαλίδα και στο νωτιαίο μυελό ασθενούς. Όμως βρήκαν μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό «παρά το σημαντικό ιικό φορτίο».

Οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης ιό SARS-CoV-2 από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού. Ο ιός απομονώθηκε στα 25 από δείγματα που δοκιμάστηκαν (45%).

«Δείξαμε αναπαραγωγή του ιού σε πολλαπλές μη αναπνευστικές θέσεις κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συνιστά αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με άλλες μελέτες», τόνισαν οι ερευνητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σημασία της έρευνας

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν είναι πρωτοποριακή, αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντική.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Chertow, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα «η βιομηχανία έκρινε ότι ο SARS-CoV-2 είναι κυρίως ένας ιός του αναπνευστικού».

Όταν μικροβιολόγοι και παθολόγοι ανέφεραν για πρώτη φορά πέρυσι ότι ο ιός είχε ανιχνευθεί σε όλο το σώμα, οι επιστήμονες στράφηκαν σε έρευνες για τη σχέση μεταξύ των μολυσμένων ιστών του σώματος και του «long covid» και των συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες και μήνες μετά τη μόλυνση.

Το 30% των ασθενών ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν 62,5 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς (61,4%) είχαν υποκείμενα νοσήματα. Το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως το θάνατο ήταν 18,5 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Stephen Hewitt, θα ακολουθήσουν αυτοψίες εμβολιασμένων που μολύνθηκαν με διάφορες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top