ΥΓΕΙΑ

Αποφασίσατε να κάνετε botox; Τι πρέπει να προσέξετε μετά την εφαρμογή

Αποφασίσατε να κάνετε botox; Τι πρέπει να προσέξετε μετά την εφαρμογή

Οι ημέρες των εορτών έχουν σχεδόν τελειώσει. Κατά την προηγούμενη περίοδο, οι έξοδοι αυξήθηκαν, οι σχέσεις των ανθρώπων αναθερμάνθηκαν, ενώ δεν έλειψαν και τα καλέσματα.

Πολλά δώρα, μικρά ή μεγάλα, κυκλοφόρησαν, άλλαξαν χέρια και έφεραν ενθουσιασμό. Μέσα σε αυτά υπάρχουν και κάποια πολύ ιδιαίτερα, αυτά που κάνουμε στον εαυτό μας.

Ένα από τα πιο δημοφιλή δώρα που συνήθως του κάνουμε τέτοια εποχή είναι η διαχείριση των σημαδιών του χρόνου με ενέσιμη θεραπεία βουτολινικής τοξίνης (κυρίως γνωστή με ένα από τα εμπορικά της ονόματα – το botox). Η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη είναι η δημοφιλέστερη θεραπεία για το «πόδι της χήνας», το μεσόφρυο, τις ρυτίδες στο μέτωπο, γενικά δηλαδή για τις λεγόμενες «δυναμικές ρυτίδες έκφρασης» και αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο. Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία, εύκολη στην εφαρμογή της, με πολύ καλό αποτέλεσμα, αρκεί να τηρηθούν κάποια «πρέπει» τα οποία καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας είτε εμπιστεύεστε τη θεραπεία για πρώτη φορά, είτε ανανεώνετε μια προηγούμενη.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν τη θεραπεία

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται, εδώ και δεκαετίες, σε μεγάλες δόσεις για την αντιμετώπιση των σπασμών συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Η αποτελεσματικότητά της άνοιξε το δρόμο για τη χρήση της, σε πολύ μικρότερες δόσεις, στην αισθητική ιατρική για τον περιορισμό των σπασμών των μιμικών μυών του προσώπου (οι μιμικοί μύες είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις εκφράσεις του προσώπου και σε βάθος χρόνου είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των ρυτίδων). Η βοτουλινική τοξίνη επιδρά στην νευρομυϊκή σύναψή τους με αποτέλεσμα να μειώνει την κινητικότητά τους και το αποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι άκρως θεαματικό.

Η θεραπεία, εφόσον εφαρμοστεί από ειδικό ιατρό, που γνωρίζει τους κανόνες έγχυσης, τη δοσολογία, το πώς, το πού και το κάθε πότε πρέπει να εγχυθεί η τοξίνη, δεν έχει καμία παρενέργεια. Ωστόσο, απαιτείται η προσοχή σας, ιδίως όσον αφορά κάποιες «οικονομικές εορταστικές» προσφορές, οι οποίες μπορεί να σας κοστίσουν τελικά πολύ περισσότερο.

Παράδειγμα: μπορεί, είτε γιατί το φιαλίδιο της τοξίνης έχει ανοιχτεί και έχει μείνει στο ψυγείο για πολύ καιρό πριν τη θεραπεία για την οποία θα χρησιμοποιηθεί, είτε γιατί η τοξίνη ενίεται σε μεγάλη αραίωση, είτε γιατί δεν χορηγείται η σωστή δόση, είτε γιατί ο οργανισμός σας έχει παράγει αντισώματα κατά της τοξίνης λόγω συχνότερης από το κανονικό χορήγησής της, να μην «παραλύσει» τελείως η μυϊκή ομάδα-στόχος και να εμφανίζει ακόμα κινητικότητα ή να αρχίσει να εμφανίζεται κινητικότητα πολύ πριν τους 6 μήνες, που είναι η χρονική διάρκεια του αποτελέσματος μιας ορθής θεραπείας από έναν ειδικό.

Η εφαρμογή

Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή: η συνιστώμενη ποσότητα βουτολινικής τοξίνης ενίεται με πολύ λεπτή βελόνα σε συγκεκριμένους μυς. Όσον αφορά σε αυτό το στάδιο, γενικά, έχετε υπόψη ότι η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την ποσότητα (μονάδες) της τοξίνης ανά περιοχή και όχι από τον αριθμό των τσιμπημάτων ή την ποσότητα του διαλύματος που εφαρμόζεται.

Τι δεν πρέπει να κάνετε αμέσως μετά τη θεραπεία

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μάλιστα αμέσως μετά τη θεραπεία. Μπορείτε να πλύνετε το πρόσωπό σας, να χαμογελάσετε, να συνοφρυωθείτε και γενικά να συνεχίσετε να εκφράζεστε με τους μυς του προσώπου σας (χωρίς υπερβολές) και να κάνετε και πλήρες μακιγιάζ.

Ωστόσο, αν θελήσετε να ξεκουραστείτε, να ξαπλώσετε ή να κάνετε έναν σύντομο ύπνο, θυμηθείτε:

Δεν ξαπλώνετε μπρούμυτα

Ξαπλώστε ανάσκελα ακουμπώντας το κεφάλι σας σε ψηλό μαξιλάρι. Για πόση ώρα; Για τέσσερις τουλάχιστον ώρες μετά την εφαρμογή της βουτολινικής τοξίνης. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται χρόνος για να «καθίσει» σωστά το εγχεόμενο υλικό στο πρόσωπό σας (αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το φυσιολογικό «πρήξιμο» μετά την εφαρμογή, που θα κρατήσει λίγο παραπάνω χρόνο).

Δεν κάνετε γυμναστική

Καλό θα είναι να αποφύγετε τη γυμναστική και την έντονη κόπωση για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Το πρόσωπό σας χρειάζεται αυτό το χρονικό διάστημα για να «ηρεμήσει», ειδικά αν έχουν προκύψει μώλωπες και κοκκινίλες.

Δεν τρίβετε το σημείο της ένεσης

Είναι συχνό και πολύ ανθρώπινο να «πάει το χέρι σας εκεί», στο σημείο της ένεσης, είτε για να «νιώσετε» την αλλαγή αγγίζοντάς την, είτε για να ανακουφιστείτε τρίβοντας το σημείο καθώς η επίδραση της αναισθητικής κρέμας έχει αρχίσει να περνάει. Μην το κάνετε. Επίσης μην ξύσετε το σημείο και μη ρίξετε ζεστό νερό επάνω του.

Αφήστε το δέρμα και τους μυς της θεραπείας να αφομοιώσουν το ενέσιμο υλικό και σε δύο με επτά ημέρες που θα γίνουν εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top