LIKE ONLINE

Άλπεις - Κλιματική Αλλαγή: Σκι μόνο σε τεχνητό χιόνι και για πολύ πλούσιους

Άλπεις - Κλιματική Αλλαγή: Σκι μόνο σε τεχνητό χιόνι και για πολύ πλούσιους

Με την έλευση του νέου έτους, ο υδράργυρος άγγιξε τους 20 βαθμούς Κελσίου στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο Αντελμπόντεν, ανατολικά της λίμνης της Γενεύης, σε υψόμετρο 1350 μέτρων.

Ακόμη και στα 2.000 μέτρα, η θερμοκρασία ήταν πάνω από το μηδέν.

Μέχρι στιγμής, κάτοικοι και επισκέπτες στις Άλπεις βιώνουν έναν ασυνήθιστα ζεστό και βροχερό χειμώνα, πράγμα που κάνει απαγορευτικό το σκι σε φυσικό χιόνι, μία μαζική δραστηριότητα για που στηρίζει την «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, δηλαδή τον χειμερινό τουρισμό. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στο μέλλον η περιοχή θα μοιάζει με το Ντουμπάι, με τα χιονοδρομικά να στηρίζονται στο τεχνητό χιόνι...

Σκιέρ σε λιφτ στην Ελβετία - αλλά το χιόνι ανύπαρκτο

Με τη συρρίκνωση των αλπικών παγετώνων, ο ρυθμός με τον οποίο τα χιονοδρομικά κέντρα γίνονται μη βιώσιμα, φαίνεται να επιταχύνεται, όπως σχολιάζει δημοσίευμα του BBC.

Τα ελβετικά θέρετρα έλαβαν πριν από λίγα χρόνια προειδοποίηση από τους ειδικούς ότι το σκι κάτω από τα 1.000 μέτρα, δεν θα ήταν εφικτό με την πάροδο του χρόνου καθώς ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, το θέρετρο Σπλίγκεν, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και θεωρείτο ένα από τα ασφαλέστερα ως προς την ύπαρξη χιονιού, έκλεισε μέχρι νεωτέρας.

Ο Σερ Μπερνέτ, διευθυντής των λιφτ του σκι στο συγκεκριμένο θέρετρο, έδειξε με πρακτικό τρόπο στους Ελβετούς δημοσιογράφους γιατί πήρε μια τόσο δύσκολη απόφαση.

Μαζεύοντας μία μπάλα χιονιού από την πλαγιά, την κράτησε στα χέρια του: δεν ήταν αφράτη λευκή ακόνη, αλλά ένα κομμάτι λάσπης που έσταζε.

«Είναι πραγματικά πολύ υγρή, όπως την άνοιξη. Για το σκι, το χιόνι πρέπει να είναι παχύ - κι όχι να έχει πάρα πολύ νερό », όπως είπε.

Τα θέρετρα που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων, παραμένουν ανοιχτά προς το παρόν, αλλά με τη βοήθεια τεχνητού χιονιού.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το BBC, για την παραγωγή τεχνητού χιινιού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, τη στιγμή που η Ελβετία καταναλώνει με το σταγονόμετρο το νερό τον φετινό χειμώνα, προκειμένου να μπορέσει να παράξει αρκετή υδροηλεκτρική ενέργεια για να αντικαταστήσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας προειδοποιεί ότι τα θέρετρα που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, θα βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να λειτουργούν, αυξάνοντας την κατανάλωση νερού έως και 80%.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της βιομηχανίας των χειμερινών σπορ και των τοπικών κοινοτήτων, η ενέργεια των οποίων προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει, επίσης, μία τεράστια αύξηση του κόστος για τους σκιέρ, καθώς τα θέρετρα στρέφονται σε όλο και πιο ακριβούς και τεχνητούς τρόπους για να διατηρήσουν τις πίστες τους. Μέχρι το τέλος του αιώνα, υπάρχει φόβος ότι το σκι, αν εξακολουθεί να είναι άθλημα, θα περιοριστεί για τα πολύ γερά βαλάντια.

Μετά από δύο χρόνια μειωμένου εισοδήματος λόγω της πανδημίας της νόσου Covid, τα θέρετρα που διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα επιστρέφουν στην κανονικότητα, αλλά οι πίστες τους τους δεν είναι κατάλληλες για σκι.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα σχολεία στην Ευρώπη κλείνουν παραδοσιακά για τη χειμερινή «εβδομάδα του σκι». Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα κατευθυνθούν στα βουνά αδημονώντας να κάνουν σκι. Προς το παρόν όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά των ειδικών, ο καιρός προβλέπεται ζεστός και υγρός.

Αφού δεν μπορούν να κάνουν σκι, οι σκιέρ κάνουν ποδήλατο

Η Κριστίν Χάρισον που επισκέπτεται το «Le Praz De Lys-Sommand», ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Άλπεις, τα τελευταία 20 χρόνια, άλλοτε έβλεπε από το παράθυρό της πυκνό χιόνι. Φέτος όμως το τοπίο είναι άγονο. «Δεν υπάρχει καθόλου χιόνι φέτος», λέει χαρακτηριστικά στο CNN Travel.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ασυνήθιστη ζέστη, με αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να καταγράφουν τη θερμότερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς όλων των εποχών.

Στη Γαλλία, η μέση θερμοκρασία την τελευταία ημέρα του 2022 ήταν πάνω από 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία μεταξύ των ετών 1991-2020, σύμφωνα με το Météo-France, τη γαλλική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Τα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις, ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο, έχουν κλείσει προσωρινά τις πίστες τους καθώς ο ζεστός καιρός, σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη βροχή, λιώνει το χιόνι που έντυσε στα λευκά την περιοχή την περίοδο του Δεκεμβρίου.

Η Χάρισον και ο σύντροφός της, και οι δυο Βρετανοί, ήξεραν για την έλλειψη χιονιού στο θέρετρο «Le Praz De Lys», προτού πάρουν το αεροπλάνο. Αποφάσισαν να πάνε ούτως ή άλλως, φτάνοντας λίγο πριν εκπνεύσει ο Δεκέμβριος κυρίως για να δουν εάν το υπόγειο του σαλέ τους είχε πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Τώρα, η Χάρισον αντί να κατεβαίνει τις χιονισμένες πλαγιές, ακούει τα πουλιά από το μπαλκόνι της με τον καιρό να θυμίζει άνοιξη.

Μόνο πάνω από τα 2.000 μέτρα οι συνθήκες θυμίζουν χειμώνα

Από την πλευρά του, ο Λοράν Ρεινό διευθύνων σύμβουλος στο Domaines Skiables de France, τον εθνικό οργανισμό που εκπροσωπεί τα χιονοδρομικά κέντρα, υποστηρίζει στο CNN ότι οι μισές από τις 7.500 πίστες σκι στη Γαλλία είναι επί του παρόντος κλειστές, λόγω «έλλειψης χιονιού και πολλής βροχής».

«Προς το παρόν, τα θέρετρα σε υψηλότερο υψόμετρο, όπως το Val Thorens - βρίσκεται στα 2.300 μέτρα- εξακολουθούν να είναι λειτουργικά . Γενικά, όμως τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα σε χαμηλότερο υψόμετρο υποφέρουν», όπως επισημαίνει ο Λοράν Ρεινό.

Στο γαλλικό θέρετρο Ax 3 Domaines, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, ο εκπρόσωπος Ζακ Μουρά εξηγεί στο CNN ότι η δουλειά πάει από το κακό στο χειρότερο από το τέλος Δεκεμβρίου.

«Το να κλείνεις τις χιονοδρομικές πλαγιές ήταν μια δύσκολη απόφαση από οικονομικής πλευράς , αλλά δεν υπήρξε άλλη επιλογή.

Ορισμένα θέρετρα προσαρμόζονται επίσης όπου μπορούν με ορισμένα αντί να νοικιάζουν εξοπλισμό για σκι, να δίνουν ποδήλατα βουνού .

«Υπάρχει πολύ χιόνι για ποδήλατα, αλλά όχι αρκετό για σκι αυτή τη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top