Σε αγώνα ώστε να αλλάξουν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην Βουλή για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) θα προβεί η Ενωση Δήμων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της,
Ο κ. Γαλανός μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανέφερε ότι “ δεν προτίθεμαι να έρθω σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό παρόλο που το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε απέχει πολύ και από τις δικές μας ομόφωνες απόψεις που του έχουμε δώσει από καιρού αλλά και από απόψεις των εν τη βουλή κομμάτων που δεν απείχαν από τις δικές μας”.
Ομως το θέμα, σημείωσε, έχει φύγει από τα χέρια της Κυβέρνησης, βρίσκεται στην Βουλή. Ενα πράγμα, χαιρετίζω, είπε ο κ. Γαλανός, το ότι επιτέλους κατατέθηκε το νομοσχέδιο ανεξάρτητα στο πόσο συμφωνούμε και πόσο διαφωνούμε.
“Διαφωνούμε σε πολλά σημεία αλλά είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τα κόμματα ξεχωριστά και με τα κόμματα στην Βουλή όταν θα αρχίσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι Επιτροπές της Βουλής”, σημείωσε.
Βασικά το νομοσχέδιο, εξήγησε ο κ. Γαλανός, ξεφεύγει από κάποιες φιλοσοφίες και οι οποίες έχουν να κάνουν με το ίδιο το μνημόνιο διότι δεν βλέπουμε το σημείο της οικονομίας.
“Αν το πρώτο στοιχείο, το οποίο η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει υπόψη της, δηλαδή οι οικονομίες, δεν βλέπουμε με την δημιουργία δευτεροβάθμιας - διότι κατά την άποψη μας τα Επαρχιακά Συμβούλια πρόκειται για μια μορφή δευτεροβάθμιας ΤΑ - πιστεύουμε ότι γίνεται διπλασιασμός υπηρεσιών παρά μείωση. Θα μπορούσε να ήταν πιο αποδεκτό αν προχωρούσαμε σε αυτό που είπαμε δηλαδή συμπλεγματοποιήσεις με τον τελικό στόχο την μείωση τον αριθμό των Δήμων παρά να δημιουργείται μια παράλληλη υπηρεσία, η οποία αφαιρεί αρκετές αρμοδιότητες από την πρωτοβάθμια και ιδιαίτερα τον αναπτυξιακό της ρόλο και δημιουργεί νέες θέσεις χωρίς να ασχολείται με το τι γίνεται με το υπαλληλικό προσωπικό που δημιουργείται αλλά και με τα απαραίτητα έσοδα που πρέπει να έχουν και οι Δήμοι τώρα αλλά και τα Επαρχιακά Συμβούλια και τα άλλα Σώματα, όπως το Σώμα της Διαχείρισης των κοινών υπηρεσιών”, πρόσθεσε.
Το στοιχείο, συνέχισε, ότι δεν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας - το είπαμε επανειλημμένα αυτό το πράγμα στον Υπουργό ότι οποιοδήποτε σχέδιο, οποιαδήποτε νομοθεσία κατατίθεντο - αν θέλαμε να κάναμε πραγματικές οικονομίες και να μην ακολουθούμε παραδείγματα, όπως στην Ελλάδα, κάνουμε μελέτες βιωσιμότητας και πάνω σε αυτές προχωρούμε.
Το άλλο στοιχείο, είπε, είναι η αποκέντρωση της ΤΑ – ενίσχυση και αποκέντρωση. Εμείς βλέπουμε, σημείωσε, το αντίθετο, παρέμβαση σε πολλά πράγματα της Κυβέρνησης ακόμα και σε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ακόμα και σε σημείο που μπορεί να τροποποιείται απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων.
Διευκρίνισε πως είναι υπερβολικές οι παρεμβάσεις που προνοούνται που δείχνουν περισσότερο ένα συγκεντρωτισμό παρά τον αποκεντρωτισμό, τον οποίον βλέπαμε και ο οποίος είναι το στοιχείο της ΕΕ.
“Εμείς πάμε πίσω σε αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα συζητήσουμε αυτά τα πράγματα στις Επιτροπές της Βουλής, με τα κόμματα, θα το δούμε ως Δήμαρχοι, θα γίνει άτυπη συνάντηση όλων των Δημάρχων, θα προχωρήσουμε πιστεύω σε μια κοινή γραμμή και σε ένα σημείο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο κι όταν αρχίσει η επεξεργασία θα γίνει μια έκτακτη συνέλευση της Ενωσης Δήμων”, είπε.
Υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Γαλανός, και πολλές άλλες πρόνοιες και μια τάση υποβάθμισης της ΤΑ, που τουλάχιστον δεν το βλέπουμε σε χώρες δυτικού τύπου. “Τον ρόλο των Επάρχων δεν τον έχει αγγίξει καθόλου. Σε άλλα μέρη του κόσμου όταν προχωρούμε σε αποκέντρωση γίνονται και πρόνοιες για τον ρόλο των Επάρχων. Εγώ αναρωτιέμαι ειλικρινά πώς μπορούν να συνυπάρχουν όλες αυτές οι υπηρεσίες, και η πρωτοβάθμια και οι Δήμοι - 30 ελεύθεροι + εννέα κατεχόμενοι - και τα Επαρχιακά Συμβούλια, και τα Συμβούλια Διαχείρισης κοινών πόρων και η Επαρχιακή Διοίκηση”, πρόσθεσε.
Με όλη αυτή την συνύπαρξη, σημείωσε, θα αντλήσουμε οικονομίες και κάπου δεν θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και επιβίωσης αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης. Δυσκολεύομαι, ανέφερε, να δω πόσο ομαλή θα είναι αυτή η συνεργασία στον τόπο που ζούμε και με τις διάφορες αρμοδιότητες που αυτή την στιγμή είναι πλεγμένες μεταξύ τους.
“Είναι ένα δύσκολο νομοσχέδιο, πολλές διατάξεις πρέπει να επεξηγηθούν, όμως θα το δούμε με τα κόμματα, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο μπορούμε εποικοδομητικοί. Θυσίες πρέπει να γίνουν, θα γίνουν, κι είμαστε και οι πρώτοι που θέλουμε να δούμε οικονομίες κι αυτές οι οικονομίες κατά την άποψη μας πρέπει να επικεντρωθούν στην πορεία που χάραξαν οι Ιταλοί, δηλαδή την συμπλεγματοποίηση που οδηγεί σε συνενώσεις και πραγματικές οικονομίες”, συμπλήρωσε ο κ. Γαλανός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις