ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Το μέλλον είναι γι’ αυτούς που έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Το μέλλον είναι γι’ αυτούς που έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν»

Το μέλλον είναι γι’ αυτούς που έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή λήξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Πολιτών, η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Αρχικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το όραμα της δημιουργίας των προϋποθέσεων της ενεργού εμπλοκής των νέων έχει δρομολογηθεί με δράσεις που προοιωνίζουν την απόλυτη επιτυχία αυτού που και η Ευρώπη αναγνώρισε, δηλαδή τη συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων και από πλευράς των νέων.

«Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας και της κοινωνίας, να δώσουμε τον λόγο σε αυτούς για τους οποίους θα πρέπει όλοι να εργάζονται», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Το μέλλον, πρόσθεσε, «δεν είναι για όσους σταδιακά αποχωρούν, αλλά για όσους έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν το μέλλον, να ζήσουν το μέλλον, να ζήσουν σε συνθήκες, γενικότερα, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για τις επόμενες γενιές για να ζήσουν σε ευημερία».

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά το σύνολο των οργανώσεων, των νέων και όσων εκφράζουν τον εθελοντισμό και ευχήθηκε ό,τι καλύτερο σε όλους και στην πατρίδα μας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

Ο κ. Σεντώνας εξήγησε ότι το γραφείο του κατάρτισε πλάνο δράσης το οποίο εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος αφορά στην ενδυνάμωση του πολιτικού πλαισίου για τη συμμετοχή των πολιτών, ο δεύτερος αφορά στο νομοθετικό/θεσμικό πλαίσιο και στις δομές διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, ενώ ο τρίτος άπτεται της καλλιέργειας κουλτούρας ενεργού συμμετοχής και της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Στον πρώτο πυλώνα, είπε ο Επίτροπος του Πολίτη, εντάσσεται η διοργάνωση για πρώτη φορά στην Κύπρο του Φόρουμ για τη Δημοκρατία (Democracy Forum), ενώ προηγήθηκαν τα Εργαστήρια Ιδεών και το Digital Democracy Hackathon. Στον δεύτερο πυλώνα περιλαμβάνεται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αφορά στον «Περί Πρωτοβουλίας των Πολιτών Νόμο», όπως και η δημιουργία της πλατφόρμας «η-Διαβούλευση (e-consultation)». Στον τρίτο πυλώνα εντάσσεται το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών, το Πρόγραμμα «Active Minds» και ο Εθνικός Συντονισμός για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Ακόμη, ο κ. Σεντώνας έκανε ειδική μνεία στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία  υπό τις οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη. Στάλθηκαν στην Ουκρανία τρεις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, συνολικά 220 τόνοι υλικού, αξίας περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, επεσήμανε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, Λουκάς Φουρλάς, ανέφερε ότι απαιτείται μια Ευρώπη που να αφουγκράζεται τους πολίτες και κυρίως τις νέες γενιές. «Οι νέοι ζητούν ισχυρότερη οικονομία και θέσεις εργασίας», υπέδειξε.

«Το γεγονός ότι έχω οριστεί εισηγητής της έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αναδεικνύει την Κύπρο, η οποία θα βγει κερδισμένη από αυτή την ιστορία», πρόσθεσε. 

Ακόμη, ο κ. Φουρλάς ανέφερε ότι η σημασία των δεξιοτήτων τονίστηκε ως εύρημα του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, δείχνοντας την επείγουσα ανάγκη να εφοδιαστεί η ευρωπαϊκή νεολαία με δεξιότητες για το μέλλον. Ως εισηγητής, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, εστίασε στη συμπερίληψη των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

«Η πρόσβαση στην εκμάθηση δεξιοτήτων είναι η βάση για να προχωρήσουμε», τόνισε. 

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και σοβαρότητα, διότι στόχος μας είναι να μη μείνει κανείς πίσω», υπογράμμισε ο κ. Φουρλάς. «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη διά βίου μάθηση, γιατί η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να δούμε πώς θα εκμεταλλευθούμε αυτό το έτος προς όφελος των νέων γενεών», κατέληξε.

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, μίλησε για όσα επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών, το οποίο, όπως σημείωσε, συνδιοργανώθηκε το 2022 από το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μέσω δράσεων που κάλυψαν σημαντικές και καίριες θεματικές ενότητες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή και η απασχόληση. «Η υπηρεσία στην κοινωνία δεν θα έπρεπε να είναι κάτι περιστασιακό στην καθημερινότητά μας, θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής», επεσήμανε. 

Επιπλέον, ο κ. Φελλάς τόνισε ότι η μάθηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης. «Οι πολίτες έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας υγιούς δημοκρατικής κοινωνίας αναπτύσσοντας δεξιότητες και στάσεις ενεργού πολιτότητας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η συνολική ανασυγκρότηση του τόπου μας περνάει μέσα από την επένδυση στη νέα γενιά. «Η επένδυση στην παιδεία αποτελεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου CARDET, Χαράλαμπος Βρασίδας, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

Εξήγησε ότι η ενεργός πολιτότητα αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, ενώ η συμμετοχική διακυβέρνηση αφορά τις υποχρεώσεις της πολιτείας για να αναπτύξει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικής. Διευκρίνισε ότι υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των 2 όρων, προσθέτοντας ότι σε αυτό εστιάζει η Στρατηγική.

Ο κ. Βρασίδας ανέφερε επίσης ότι η Στρατηγική εστιάζει σε πέντε βασικές αρχές (Διαφάνεια-Αποτελεσματικότητα-Συμμετοχή-Συνοχή-Λογοδοσία).

Επιπρόσθετα, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση της ενεργού πολιτότητας και της συμμετοχικής δημοκρατίας στην Κύπρο, εξηγώντας ότι υπάρχουν πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται, όπως η πλατφόρμα «η-Διαβούλευση», αλλά υπάρχουν και προκλήσεις, όπως η ανάγκη καλύτερης θεσμοθέτησης του πλαισίου για τη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής. «Στο κέντρο της Στρατηγικής βρίσκεται η ανάγκη για σεβασμό και αναγνώριση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών», υπέδειξε.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίβιαν Κανάρη, διανθίστηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη Future Academy of Arts. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top