ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ: «Αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο»

ΥΠΕΞ για Εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ: «Αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο»

Ανακοίνωση αναφορικά με την υποβολή των Εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες και την Ειρηνευτική Δύναμη, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της οποίας τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «το προηγούμενο διάστημα είχαμε διαμηνύσει στους εκπροσώπους του ΟΗΕ σε Κύπρο και Νέα Υόρκη ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μελετήσει με προσοχή το περιεχόμενο των Εκθέσεων που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις Καλές Υπηρεσίες και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε διαμηνύσει στους εκπροσώπους του ΟΗΕ σε Κύπρο και Νέα Υόρκη ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες.

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε, μεταξύ άλλων, ότι αμφότερες οι Εκθέσεις θα ήταν σαφείς ως προς την ανάγκη προσήλωσης και συμμόρφωσης των δύο πλευρών αλλά και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα αναμέναμε από τον Γενικό Γραμματέα να καταδείξει αυτούς που επιχειρούν την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της και όχι να ακολουθεί τη λογική ίσων αποστάσεων αναφερόμενος σε εκατέρωθεν όξυνση της ρητορικής, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εξισώνεται με τη ρητορική του κ. Ερτουγρούλογλου, του κ. Τατάρ και των αξιωματούχων της Άγκυρας.

Εξάλλου, το μόνο κοινό έδαφος που πρέπει να καθοδηγεί τις πλευρές και να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε να ακολουθούνται πιστά.

Τίποτε άλλο πέραν του συμφωνημένου πλαισίου δεν πρέπει να ενθαρρύνεται ή να επιδιώκεται ή να καταγράφεται από εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι για να είναι αντικειμενικές οι Εκθέσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκειμενικές απόψεις ή/και εκτιμήσεις των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα που δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα των πρόσφατων «δημοτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, έχουν καταδείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ενστερνίζονται τις θέσεις της Άγκυρας ως προς τη λύση δύο κρατών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προσβλέπει στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για έκδοση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, το οποίο αποτελεί και τον θεσμικό οδηγό για την παρουσία και λειτουργία της UNFICYP στην Κύπρο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top