ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας: Ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών ή αστικών αδικημάτων από ΥΠΟΙΚ – Απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα

Οδυσσέας: Ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών ή αστικών αδικημάτων από ΥΠΟΙΚ – Απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα

Επιστολή μέσω της οποίας ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σχετικά με την υπογραφή δύο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών από ελεγκτικούς οίκους, την ώρα που τα σχετικά κονδύλια ήταν δεσμευμένα από τη Βουλή, απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδη, «έχουμε διαπιστώσει ότι, το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε δύο συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, η πρώτη στις 18 Νοεμβρίου 2021 με τον ελεγκτικό οίκο Ernst Young αξίας 80.000 ευρώ και η δεύτερη στις 14 Ιουλίου 2022 με τον ελεγκτικό οίκο PwC αξίας 191.238 ευρώ, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί προηγουμένως οι διαθέσιμες πιστώσεις».

Συγκεκριμένα, προσθέτει, οι δύο συμβάσεις υπογράφτηκαν ενώ οι αναγκαίες πιστώσεις ήταν δεσμευμένες στον κρατικό προϋπολογισμό. Στην πρώτη περίπτωση, συνεχίζει το αίτημα για αποδέσμευση υποβλήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού εκ των υστέρων την 1η Δεκεμβρίου 2021 και η σχετική έγκριση δόθηκε από την Επιτροπή στις 7 Δεκεμβρίου 2021, ενώ στην δεύτερη περίπτωση το αίτημα για αποδέσμευση υποβλήθηκε εκ των υστέρων στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 και ουδέποτε εγκρίθηκε από την εν λόγω Επιτροπή.

Παράλληλα, ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει ότι, το Υπουργείο Οικονομικών σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν ενημέρωσε την υπό αναφορά Επιτροπή ότι οι συμβάσεις για τις οποίες ζητούσε αποδέσμευση πιστώσεων είχαν ήδη υπογραφεί.

«Με βάση το εδάφιο (1) του άρθρου 7 του ‘περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου’, οι ελέγχονες λειτουργοί: (α) ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ‘περί Προϋπολογισμού Νόμου’ και (β) εξουσιοδοτούν τη διενέργεια δαπανών μόνο όταν υπάρχουν ανάλογες πιστώσεις», εξηγεί σημειώνοντας ότι με βάση το εδάφιο (2), «ελέγχων λειτουργός, ο οποίος ασκεί έλεγχο επί των δαπανών, εξουσιοδοτεί γραπτώς τη διενέργεια δαπάνης κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) και ο αρμόδιος για την πληρωμή υπάλληλος διαπράττουν ποινικό αδίκημα».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, «ο ελέγχων λειτουργός και ο αρμόδιος για την πληρωμή υπάλληλος ευθύνονται αστικά για κάθε πληρωμή, η οποία διενεργείται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των σχετικών Κανονισμών».

Επίσης, συνεχίζει, με βάση τον Κανονισμό 24 των «περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών (Γενικών) Κανονισμών», η προκήρυξη Διαγωνισμού (και πόσο μάλλον η υπογραφή της σχετικής σύμβασης), προϋποθέτει την ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων.

Στη βάση των πιο πάνω, τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης, «προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων και προς τούτο σας διαβιβάζεται η παρούσα επιστολή για τυχόν δικές σας ενέργειες».

Ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας

Στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής θέτει και θέμα κατάχρησης εξουσίας από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει απευθείας τις δύο συμβάσεις, χωρίς την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, αλλά κατ’ επίκληση λόγων κατεπείγουσας ανάγκης, δεν είναι σύννομη και ότι ενδεχομένως να προκύπτει θέμα κατάχρησης εξουσίας».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι, ενεργώντας ως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως, με βάση πληροφόρηση που είχαμε, να είχατε ερωτηθεί και συμφωνήσει με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Παρά ταύτα, εφόσον η παρούσα σας διαβιβάζεται λόγω της ιδιότητας σας ως δημόσιου κατήγορου για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε και για αυτό το θέμα», συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής παραθέτοντας καταληκτικά αποσπάσματα του «περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και Συναφή Θεμάτων Νόμου του 2016» και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/24/ΕΕ.

Σημειώνεται πως, τα όσα καταγράφει στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής, σχετίζονται με την συμφωνία παραχώρησης για την ανάπτυξη και διαχείριση των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, τη διαπραγμάτευση με την Hermes και τον διορισμό χρηματοοικονομικών συμβούλων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top