ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της αλήθειας για την ΑΤΑ – Βλέπει κοινωνικούς εταίρους και ανακοινώνει αδιέξοδο ή συμφωνία ο Κούσιος

Η ώρα της αλήθειας για την ΑΤΑ – Βλέπει κοινωνικούς εταίρους και ανακοινώνει αδιέξοδο ή συμφωνία ο Κούσιος

Νέα κρίσιμη και τελευταία, όπως όλα δείχνουν, συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους – συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις – θα έχει σήμερα Τρίτη (17/1) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις 4.00 το απόγευμα στο Υπουργείο Εργασίας και μετά το πέρας της ο κ. Κούσιος θα προβεί σε δηλώσεις, ανακοινώνοντας τις τελικές αποφάσεις του, όπως άλλωστε ο ίδιος προανήγγειλε. Δηλαδή, εάν θα κηρύξει αδιέξοδο ή εάν θα καταθέσει μεσολαβητική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την κοινή συνάντηση των ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ με τον Υπουργό Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές φαίνεται να έκαναν μικρό βήμα πίσω από τις εκφρασθείσες θέσεις τους, με τις μεν εργοδοτικές οργανώσεις να αποδέχονται απόδοση του 50% της ΑΤΑ για το 2022 και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την άλλη να αποδέχονται σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κούσιος, «οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μου, ικανοποιητικές, ακόμη, για να μπορέσω να κάνω μεσολαβητική πρόταση».

«Απέχουν πολύ κι έχω ζητήσει μία τελευταία πίστωση χρόνου μέχρι την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως «θα έχω νέες επαφές την ερχόμενη Τρίτη, αφού συνεργαστώ με τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου και αφού ενημερώσω τόσο τον Υπουργό Οικονομικών όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβω τις αποφάσεις μου, εάν και κατά πόσον, θα κηρύξω αδιέξοδο ή αν θα υποβάλω διαμεσολαβητική πρόταση. Οπότε την ερχόμενη Τρίτη θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε των συναντήσεων, ο Υπουργός Εργασίας, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του, είχε επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους οποίους κι ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

Σημειώνεται, πάντως, πως μετά το πέρας της συνάντησης και την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Υπουργό Εργασίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνέλθουν, πιθανότατα, αύριο Τετάρτη (18/1) για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να λάβουν αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ή όχι.

Σημειώνεται, επίσης, πως σε περίπτωση που κηρυχθεί αδιέξοδο και οι συντεχνίες αποφασίσουν να προχωρήσουν με κινητοποιήσεις, μη αποκλεισμένης και της παναπεργίας, κάτι τέτοιο θα γίνει 10 μέρες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, όπως άλλωστε προνοούν οι εργασιακές νομοθεσίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top