Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν στην Ουκρανία άρματα μάχης Abrams, τουλάχιστον άμεσα

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν στην Ουκρανία άρματα μάχης Abrams, τουλάχιστον άμεσα

Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα βαριά άρματα μάχης τους, τα Abrams, δήλωσε χθες Τετάρτη (18/1) ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, δικαιολογώντας την άρνηση αυτή επικαλούμενος ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το Κίεβο αξιώνει τις τελευταίες εβδομάδες από δυτικές κυβερνήσεις να στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης για να απωθηθεί η ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ως τώρα οι σύμμαχοί του έχουν δεσμευτεί να στείλουν κυρίως ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ή μεταφοράς προσωπικού.

«Δεν νομίζω πως βρισκόμαστε εκεί», δήλωσε ο τρίτος τη τάξει στο αμερικανικό Πεντάγωνο Κόλιν Καλ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο να σταλούν άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο, μετά την επισημοποίηση το σαββατοκύριακο της απόφασης του Λονδίνου η Βρετανία να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει στην Ουκρανία βαριά άρματα μάχης Challenger 2.

«Το Abrams είναι οπλικό σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι ακριβό, απαιτεί δύσκολη εκπαίδευση, έχει κινητήρα τζετ. Πιστεύω πως καταναλώνει 11 λίτρα κηροζίνης το χιλιόμετρο», είπε ο κ. Καλ, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για τη στρατηγική.

«Δεν είναι και το ευκολότερο σύστημα ως προς τη συντήρηση», πρόσθεσε, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική θέση να αλλάξει στο μέλλον.

Επισήμανε επίσης, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, έχει αποφύγει επιμελώς σε αυτό το στάδιο να στείλει στους Ουκρανούς οπλισμό τον οποίο «δεν θα μπορούν να επισκευάσουν, δεν θα μπορούν να συντηρήσουν και δεν θα μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα, διότι αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ, η Γερμανία δεν θα συναινέσει στην παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στον στρατό της Ουκρανίας όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν σε ανάλογη κίνηση με τα Abrams τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE