ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Ζήτησε από τον Μπλίνκεν πιο ισορροπημένη στάση μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Τουρκίας

Τσαβούσογλου: Ζήτησε από τον Μπλίνκεν πιο ισορροπημένη στάση μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Τουρκίας

Πιο ισορροπημένη στάση μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Τουρκίας ζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, όπως ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε. Η απάντηση του Μπλίνκεν ήταν πως διατηρούν αυτή την ισορροπία.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι «η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και δεν έχουν δει δήλωση από τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι έδωσε «και παραδείγματα από τις προκλήσεις της Ελλάδας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι κάλεσε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Για τα F16 ανέφερε ότι ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα της συνάντησης και πως δεν συζητήθηκαν προϋποθέσεις.

Σε δήλωσή του στην τουρκική γλώσσα μετά από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ, ο κ Τσαβούσογλου είπε «έγιναν αμοιβαίες προτάσειςγια να λυθούν τα θέματα που δεν μπορούσαν να λυθούν μεταξύ μας για χρόνια».

Το θέμα της αγοράς νέων F-16, πρόσθεσε, «ήταν επίσης ένα από τα σημαντικά μας θέματα. Ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία που ακολουθεί το Κογκρέσο».

«Συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα. Στις διαπραγματεύσεις μας συμφωνήσαμε και για τη ενεργειακή συνεργασία. Θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Δηλώσαμε ότι το θέμα των F-16 είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ», είπε.

Για τη συμμετοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε «περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα, η Σουηδία είναι στην αρχή του δρόμου. Ζητήσαμε την εφαρμογή των θεμάτων που βρίσκονται στην τριπλή συμφωνία».

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία, ανέφερε ότι «εδώ, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για θέματα που σχετίζονται με το YPG/PKK». «Συζητήσαμε επίσης την τελευταία κατάσταση στη Συρία. Μιλήσαμε για τα θέματα που σχετίζονται με τις αγορές βίζας των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Για τον διάδρομο για τα σιτηρά, ο κ. Τσαβούσογλου είπε «ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με την κατάσταση για τον διάδρομο σιτηρών στην Ουκρανία και την τελευταία κατάσταση του πόλεμο». «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα. Χαίρομαι που οι απόψεις μας συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό. Κάλεσα τον Μπλίνκεν στην Τουρκία».

Ανέφερε επίσης ότι «υπογράψαμε μια τριμερή συνθήκη σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ξεκάθαρα. Δεν συζητήθηκε καμιά προϋπόθεση για τα F-16».

Είπαμε, πρόσθεσε, «ότι αυτά δεν σχετίζονται και πρέπει να εξηγηθεί αυτό στο Κογκρέσο. Εάν η διοίκηση (των ΗΠΑ) παραμείνει σταθερή απέναντι στις διαδικασίες μπλοκαρίσματος διάφορων μελών του Κογκρέσου, αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί. Είπαμε, ‘στο Κογκρέσο φαίνονται οι δηλώσεις του Μενέντεζ, εάν η διοίκηση είναι αποφασισμένη, αυτό θα επιλυθεί’».

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι «είπαμε ότι η ισορροπία στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία-Ελλάδα έχει χαλάσει υπέρ τους. Ήραν τις κυρώσεις επί της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Βλέπουμε ότι η ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει χαλάσει στην πράξη».

Δεν μιλώ, είπε, «μόνο για τη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ στα αποστρατικοποιημένα νησιά, δεν έχουμε δει δήλωση από τις ΗΠΑ. Λέμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν ισορροπημένη στάση σε αυτές τις σχέσεις». Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών του είπε ότι «Διατηρούμε αυτήν την ισορροπία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «όποια κυβέρνηση κι αν έρθει, έχουμε κάνει ειλικρινή βήματα ως Τουρκία. Μερικές από τις συνεντεύξεις του Μπάιντεν ήρθαν στο φως ενώ ερχόταν στην κυβέρνηση. Στην εποχή του Τραμπ, οι προσωπικές σχέσεις ήταν καλές, αλλά υπήρχαν κυρώσεις εκείνη την εποχή. Λαμβάνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας κατά την εποχή του Μπάιντεν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top