ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τετραπλό τεστ στο Μακάρειο - Οι λοιμώξεις που κυριαχούν και τα συμπτώματα - Αρκετά παιδιά νοσούν με διάφορους ιούς

Τετραπλό τεστ στο Μακάρειο - Οι λοιμώξεις που κυριαχούν και τα συμπτώματα - Αρκετά παιδιά νοσούν με διάφορους ιούς

Αυξημένες παραμένουν οι νοσηλείες σε παιδιά το τελευταίο διάστημα στα Παιδιατρικά τμήματα με τον αριθμό όμως των νέων εισαγωγών να παρουσιάζει βελτίωση. 

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Μακάρειου ΝοσοκομείουΔρ Αβραάμ Ηλία, μιλώντας στο ThemaOnline έφερε ευχάριστα νέα αναφέροντας: 

 «Τις τελευταίες μέρες μειώθηκαν οι εισαγωγές, λόγω του ότι φαίνεται βελτιώθηκε ο καιρός. Η πληρότητα μειώθηκε στο Μακάρειο».

 Οι κυριότερες αιτίες εισαγωγής παιδιών στο Μακάρειο

«Η προεξάρχουσα αιτία εισαγωγών είναι η Γρίπη Α, η οποία προσβάλλει κυρίως τα νήπια, τα βρέφη και παιδιά κάτω των 2-3 χρονών. Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται είναι κάτω των 4 ετών. Μπορεί να τους προκαλέσει πυρετό ή επιπλοκές από το κατώτερο αναπνευστικό , όπως πνευμονίες ,ανορεξία , καταβολή , για την οποία χρειάζονται παραμονή στο νοσοκομείο» αναφέρει ο Δρ.Αβραάμ Ηλία.

«Η επόμενη συχνή λοίμωξη του χειμώνα είναι ο ιός RSV. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο. Έχει μειωθεί ο αριθμός με covid τα οποία είναι στα ένα με δυο παιδιά.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται παιδιά με RSV... είμαστε στην περίοδο εποχικών λοιμώξεων. Πρόκειται για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV), ο οποίος προκαλεί οξεία βροχιολίτιδα και προσβάλλει συνήθως τα βρέφη και παιδιά κάτων των 2 ετών. Προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια, ανορεξία, πυρετό. Αρκετά από αυτά τα παιδιά με αναπνευστική δυσχέρεια - και ειδικά αν έχουν υποκείμενο νόσημα - χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γύρω στα 6 παιδιά».

Συννόσηση παιδιών με περισσότερο από έναν ιό

«Έχουμε παρατηρήσει ότι αρκετά παιδιά, παρουσιάζουν συννόσηση με διάφορους ιούς. Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να έχει ιό γρίπης και RSV ή και άλλους ιούς. Μπορεί να συμβεί, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού είναι πιο αδύνατο λόγω του ότι πάσχει ήδη από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο και να νοσήσει και με άλλο ιό, πράγμα που επιδεινώνει περαιτέρω την κλινική κατάσταση του παιδιού», αναφέρει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Μακάρειου Νοσοκομείου.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση στο Μακάρειο

Οπως εξηγεί ο Δρ. Αβραάμ Ηλία, «Η κατάσταση ωστόσο τη δεδομένη στιγμή στο Μακάρειο είναι διαχειρίσιμη. Δεν έχουμε ξεπεράσει την πληρότητα των θαλάμων, πράγμα που είχε παρατηρηθεί πριν μερικές εβδομάδες. Την τελευταία εβδομάδα τα πράγματα είναι πιο καλά σε σχέση με την πληρότητα των παιδιατρικών θαλάμων στο Μακάρειο Νοσοκομείο».

Διάγνωση ιών - Πως θα καταλάβεις ποιό ιό έχει το παιδί

Είναι γνωστό ότι υπάρχει μέθοδος ανίχνευσης κρουσμάτων για κορωνοϊό και γρίπη Α. Υπάρχει όμως και για τον ιό RSV;

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία: «Yπάρχει. Χρησιμοποιούμε ένα τεστ το οποίο είναι τετραπλό. Τα παιδιά τα οποία εισάγονται με ύποπτη συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού υποβάλλονται σε έλεγχο με διαγνωστικό τεστ (ρινικό), το οποίο ελέγχει για Covid, γρίπη Α, γρίπη Β και για RSV. Οπότε μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή αυτά τα παιδιά αν πάσχουν από αυτούς τους συχνούς ιούς αυτή την περίοδο ή αν πάσχουν από συνδυασμό αυτών των δυο».

Εμβόλια και προστασία παιδιών

«Για την Γρίπη Α, υπάρχει ένα εμβόλιο, το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Η εμβολιαστική κάλυψη του συγκεκριμένου εμβολίου, θεωρείται σχετικά χαμηλή, γιατί καλύπτει γύρω στο 50-60% των περιπτώσεων ατόμων με γρίπη. Οπότε προφυλάσσει κατά ποσοστό 50-60% για αυτό το λόγο αρκετοί λένε ότι παρότι έκανε το εμβόλιο της Γρίπης , εντούτοις έχω νοσήσει από γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι εμβολιαστική κάλυψη θεωρείται ιδανική όταν φτάσει γύρω στο 60%. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για την γρίπη Α .

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να γίνεται κάθε χρόνο από την ηλικία 6 μηνών και πάνω μέχρι την ηλικία των 18 χρονών, ανεξάρτητα αν το παιδί έχει υποκείμενη νόσο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να γίνεται προς το τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοεμβρίου, όπου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η εποχή της γρίπης. Θέλει και δυο εβδομάδες να αναπτύξει αντισώματα το παιδί. Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και το Υπ.Υγείας έχει συστήσει και πέρσι και φέτος, να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά και στην Κύπρο ηλικίας πέραν των 6 μηνών, για την γρίπη Α γιατί ακριβώς αναμέναμε οτι θα έχουμε έξαρση τέτοιων περιστατικών, διότι τα παιδιά είχαν μείνει απομονωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των μέτρων που επέβαλλε η πανδημία του κορωνοϊου. Συνεπώς επειδή αναμέναμε τέτοια περιστατικά έχουμε προτείνει τον καθολικό εμβολιασμό παιδιών.

Πολλοί γονείς έχουν θορυβηθεί για την αυξημένη συχνότητα γρίπης και ρωτούν εάν μπορούν τώρα να κάνουν το εμβόλιο, απαντάμε ότι ποτέ δεν είναι αργά, η σύσταση είναι ακόμα και τώρα μπορεί να γίνει το εμβόλιο διότι η εποχή της γρίπης μπορεί να κρατήσει μέχρι και τον Μάρτιο. Εάν ένα παιδί δεν έχει προσβληθεί από Γρίπη είναι καλό να εμβολιαστεί».

Οσον αφορά τον RSV o Δρ. Ηλία αναφέρει «Για το RSV δεν υπάρχει εμβόλιο, γίνονται μελέτες αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στα επόμενα χρόνια . Υπάρχουν έτοιμα αντισώματα τα οποία τα χορηγούμε στα πολύ πρόωρα βρέφη τα οποία θα νοσήσουν πιο σοβαρά με rsv και ξεκινούν και κάνουν έτοιμα αντισώματα μια φορά το μήνα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο , η οποία είναι και περίοδος της αυξημένης νόσησης από τον RSV».

Ο Δρ.Ηλία κάλεσε τους γονείς όταν διαπιστώσουν συμπτώματα στα παιδιά τους, να τα περιορίσουν στο σπίτι , να μην πάνε σχολείο έτσι ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό στα υπόλοιπα παιδιά. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top