Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΔΙΕΘΝΗ

Επεισόδια στο Παρίσι - Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους για τις συντάξεις

Επεισόδια στο Παρίσι - Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους για τις συντάξεις

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και αντιδημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα «δίκαιο και υπεύθυνο» μέτρο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές διαφωνούν.

«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ. «Θα πρέπει να ετοιμάσω από τώρα το πι μου αν περάσει η μεταρρύθμιση», είπε η 53χρονη Ιζαμπέλ, εξηγώντας ότι η δουλειά της είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει να την κάνει για άλλα δύο χρόνια μετά τα 62 της.

Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde που βασίζεται σε εκτιμήσεις της αστυνομίας. Στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Όχι στη μεταρρύθμιση».

Στο Παρίσι, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, στο περιθώριο της διαδήλωσης, όταν μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον τους. Περίπου 20 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τα συνδικάτα, που αναμένεται ότι αργότερα απόψε θα ανακοινώσουν τις επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν, δηλώνουν ότι η σημερινή ημέρα ήταν μόνο η αρχή.

Στην απεργία συμμετείχαν σήμερα οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF. Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter έπαιζε μουσική αντί για το συνηθισμένο του πρόγραμμα.

Στο Παρίσι, ορισμένοι σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί και οι μετακινήσεις ήταν πολύ δύσκολες. Στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ επικρατούσε συνωστισμός, με τους επιβάτες να προσπαθούν να επιβιβαστούν στα λιγοστά τρένα που εκτελούσαν ακόμη δρομολόγια.

Η Μπέβερλι Γκαϊνέ, που εργάζεται σε εστιατόριο αλλά δεν πήγε στη δουλειά της επειδή ακυρώθηκε το δρομολόγιο του τρένου που χρησιμοποιεί, είπε ότι συμφωνεί με την απεργία, έστω και αν η ίδια δεν συμμετέχει. Άλλοι όμως δεν είχαν την ίδια άποψη. «Πάντα οι ίδιοι άνθρωποι απεργούν (…) κι εμείς πρέπει να το υπομένουμε», είπε η Βιρζινί Πιντό, που εργάζεται στον τομέα τον ακινήτων.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία – το υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα.

Στο Παρίσι, μαθητές απέκλεισαν τουλάχιστον ένα λύκειο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Είναι παντού»: Αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών από την ΥΚΑΝ - Τα κιλά, οι ηλικίες και ο στόχος

Περιβαλλοντικό τέλος στα καύσιμα - Πότε θα επιβληθεί και ποιος ο σχεδιασμός για αντισταθμιστικά μέτρα

Χειροπέδες σε 26χρονο για υπόθεση ναρκωτικών – Σχετίζεται με τη χθεσινή σύλληψη 48χρονου στο Δασάκι Αχνας

Του ζήτησαν να μεταφέρει τα 15kg κάνναβης έναντι αμοιβής - Τι ισχυρίστηκε ο 30χρονος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου

Τουλάχιστον 21 νεκροί σε πτώση λεωφορείου από γέφυρα στην Ιταλία



Κατατίθεται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Τί προνοεί

Κατατίθεται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Τί προνοεί

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Τετάρτη (4/10) ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκτός από πλεονασματικός είναι και αναπτυξιακός, ενώ δεν περιλαμβάνει επιπρόσθετα βάρη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top