ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Είμαστε όλοι καταχρεωμένοι»: Πότε θα «πάρουμε ανάσα» από την αύξηση επιτοκίων – Ο λόγος που συνεχίζουν να αυξάνονται τα δάνεια

«Είμαστε όλοι καταχρεωμένοι»: Πότε θα «πάρουμε ανάσα» από την αύξηση επιτοκίων – Ο λόγος που συνεχίζουν να αυξάνονται τα δάνεια

«Βάρος στο σβέρκο» των Κύπριων καταναλωτών και όχι μόνο, κατάντησαν τα δάνεια με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης,σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μέχρι στιγμής τα δάνεια φαίνονταν να αυξάνονται παρά την αύξηση επιτοκίων, αλλά σκιαγράφησε και την πορεία της οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είναι κάποιες βασικές ανάγκες που δεν μπορείς να αφήσεις τελείως πίσω, όπως για παράδειγμα ένα σπίτι που ήδη χτίζεται, παρόλο που αυξάνονται τα επιτόκια, δεν μπορείς να το αφήσεις στη μέση», είπε συγκεκριμένα.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη τα λεφτά, δεν έχει άλλο τρόπο να χρηματοδοτήσει ανάγκες πέραν του δανείου. Αν κάτι το είχε προγραμματισμένο, όσο αφορά στεγαστικό δάνειο, θα σφιχτεί λίγο αλλά θα το κάνει. Όταν όμως αφορά αυτοκίνητο ή ανακαίνιση τότε θα πει ας περιμένει του χρόνου», συμπλήρωσε.

«Αυτός είναι ο λόγος που βλέπαμε να αυξάνονται τα δάνεια παρά την αύξηση επιτοκίων. Αυτό το μήνα όμως παρατηρούμε ότι άρχισε να πέφτει η ζήτηση. Χρειάζεται χρόνος για να περάσει στο σύστημα και να φανούν οι επιπτώσεις. Το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα παρατηρήσουμε ακόμη πιο μειωμένη ροή δανείων», εξήγησε.

Ο Οικονομολόγος σημείωσε ότι «σκοπός είναι να βγάλουν πάνω τα επιτόκια ώστε να πέσει ο πληθωρισμός και να μπορούν να τον ελέγξουν. Τους επόμενους 3-4 μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει κι άλλο το βασικό επιτόκιο περίπου 3 - 3,5% για να αρχίσει ο πληθωρισμός να μπαίνει υπό έλεγχο. Οι τράπεζες όμως θα προσθέσουν πάνω σε αυτό το επιτόκιο. Όσο αφορά το στεγαστικό δάνειο, θα είναι 3-4 μονάδες πιο πάνω και θα φτάσει το 6 - 6,5% ενώ για τις πιστωτικές κάρτες θα φτάσει το 10-12%»

Η πορεία μέχρι το τέλος του χρόνου

«Προς το τέλος του χρόνου αν τα επιτόκια μείνουν τόσο ψηλά, τότε είναι που θα «χτυπήσουν» την αγορά. Ο λόγος είναι επειδή μέχρι στιγμής υπάρχουν ήδη μέσα κάποια δάνεια που περιμένουν να εγκριθούν και υπάρχει μία διαδικασία που παίρνει χρόνο, ενώ τα νέα δάνεια θα αρχίσουν να «χτυπούν» από τον Απρίλη», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Τελώνης τόνισε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την ευχέρεια που υπάρχει στα ιδιωτικά νοικοκυριά για δανεισμό. Στην Κύπρο είμαστε όλοι καταχρεωμένοι. Δεν μπορούν να δανειστούν οι περισσότεροι και όσο αυτή η κατάσταση με την αύξηση επιτοκίων προχωρά τόσο χειρότερο θα είναι»

Η κάθοδος των επιτοκίων

«Γερή αποκλιμάκωση θα παρατηρηθεί μετά τον Ιούνιο, ενώ τα επιτόκια θα αρχίσουν να κατεβαίνουν προς το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση όμως ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν όσο αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την ενέργεια»

«Όσο τα επιτόκια μένουν ψηλά «σφίγγουν» την οικονομία», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τη πρόβλεψη του κύριου Τελώνη για το ποσοστό πτώσης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αυτό αναμένεται να φτάσει στο ¼%, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 η πτώση αναμένεται να φτάσει το 1%.

Καταλήγοντας, ο Οικονομολόγος επισήμανε ότι «όταν αρχίσουν αυτές οι πτώσεις επιτοκίων θα αρχίσουν και πάλι τα δάνεια να αυξάνονται, αφού θα αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς»

«Αυτή τη στιγμή διανύουμε την περίοδο της αρνητικής ψυχολογίας της αγοράς», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top