ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κακός χαμός» για δανειολήπτες - Συνεχίζονται να αυξάνονται τα επιτόκια

«Κακός χαμός» για δανειολήπτες - Συνεχίζονται να αυξάνονται τα επιτόκια

Στις 2 Φεβρουαρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, όπου και αναμένεται να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, εξέλιξη η οποία έρχεται να ανεβάσει τις δόσεις χιλιάδων δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της και τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα συνεχίζουν να αυξάνονται, με σκοπό της ΕΚΤ να είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού. Γενικότερα σημειώνεται ότι, με την αύξηση των επιτοκίων, το βασικό ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι καταθέσεις και να περιοριστεί η ρευστότητα και η ζήτηση στην αγορά.

«Αυτό που μας προβληματίζει κυρίως είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων με τα επιτόκια όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επικείμενη αύξηση του κόστους για χιλιάδες δανειζόμενους που έχουν δάνεια, λόγω της αύξησης επιτοκίων, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι όσοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα πρέπει, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, να συμφωνήσουν για μείωση του ποσού της δόσης ή για αναδιάρθρωση του δανείου.

Ένρια: Θετικό αντίτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών η έξοδος από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων

Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ένρια, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι, καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα βασικά της επιτόκια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρή τους ρευστότητα, που βρίσκεται κατατεθειμένη στην ΕΚΤ, η οποία σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα δανειστικά επιτόκια, θα ενισχύσει το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο.

«Είναι όντως ορθό ότι τα αυξανόμενα επιτόκια, η έξοδος από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει ένα θετικό αντίτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών. Αυτό είναι ένα γεγονός και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ένα θετικό ρόλο για κάποιο διάστημα», σχολίασε ο κ. Ένρια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος φέτος και για τις προϋποθέσεις που θέτει ο Μηχανισμός για να δώσει το πράσινο φως, ο κ. Ένρια είπε πως ο επόπτης έχει ζητήσει από τις κυπριακές τράπεζες, όπως και ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες υπό την εποπτεία του, να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κεφαλαίου τους στο βασικό σενάριο, που προνοεί ήπια και μικρής διάρκειας ύφεση, αλλά και στο αρνητικό σενάριο, το οποίο προνοεί πιο αρνητικές παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια.

Ποσό αυξήθηκαν τα επιτόκια μέχρι στιγμής

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, αύξησε τέσσερις φορές τα επιτόκια. Συγκεκριμένα:

  • 27 Ιουλίου 2022 - Πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
  • 8 Σεπτεμβρίου - Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • 27 Οκτωβρίου 2022 - Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • 15 Δεκεμβρίου 2022 - Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top