Είναι καταλυτικής σημασίας η ανάδειξη των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα, ειδικότερα σε μια εποχή κατά την οποία ακόμα και οι παραβάτες της διεθνούς δικαιοταξίας, όπως η Τουρκία, δεν τολμούν ανοικτά να τοποθετηθούν απέναντι από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως όπως και άλλοι διεθνείς παραβάτες, η Άγκυρα επικαλείται το διεθνές δίκαιο, παραποιώντας ή αλλοιώνοντας, κατά το δοκούν, τις επιταγές του.
Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Μιχάλη Σταυρινού με τίτλο «Το Δίκαιο της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο – Η Γεωστρατηγική Καταλυτικότητα των ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το βιβλίο του κ. Σταυρινού αναλύει, με αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα, τις νομικές, ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις που χαρακτηρίζουν, αφενός το Δίκαιο της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, και αφετέρου, και πλέον σημαντικό, τη γεωστρατηγική καταλυτικότητα των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, ως διπλωμάτης, αλλά και ως Διδάκτορας του Δικαίου της Θάλασσας, και ως Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, διαθέτει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η συγκεκριμένη επιστημονική του κατάθεση, να θεωρείται ως ουσιαστική συμβολή στο εγχείρημα ολιστικής κάλυψης των ζητημάτων, τα οποία αναλύει. Το βιβλίο που έχουμε σήμερα μπροστά μας, αναδεικνύει και καταρρίπτει, με επιστημονικά δεδομένα, τις αβάσιμες νομικά επικλήσεις της Τουρκίας, καθώς και υποδεικνύοντας τις μόνες ενδεδειγμένες μεθόδους επίλυσης των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε πως ουσιαστική θέση στο βιβλίο καταλαμβάνει και το κυπριακό πρόβλημα, ιδωμένο από ένα επαναστατικό οπτικό πρίσμα, αυτό των καταλυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ανατρέπουν τα τετελεσμένα και τα παγιωμένα αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, σκιαγραφείται και μια αξιοσημείωτη προσέγγιση/πρόταση για επίλυση του Κυπριακού, η οποία, παρέχοντας στην Τουρκία δελεαστικά, οικονομικά και γεωπολιτικά κίνητρα, προϋποθέτει επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου, ανέφερε.
Μια άλλη πρωτοτυπία του συγγραφέα είναι πως, επιπλέον της επιστημονικής ανάλυσης, προχωρά και σε προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων, στη βάση πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας, η οποία συνοδεύεται από ευφάνταστες πολιτικές προτάσεις, οι οποίες αξίζουν να μελετηθούν, αφού, ενδεχομένως να υποδεικνύουν κίνητρα για κοινά αποδεκτές λύσεις, προσφέροντας οφέλη σε όλες τις πλευρές, υπό τη μοναδική προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού έναντι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Όπως ανέφερε, επιπρόσθετα, ο Μιχάλης Σταυρινός υποδεικνύει ενέργειες και δράσεις, στις οποίες οφείλει, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, να προβούν, στο πλαίσιο πάντοτε των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να εξουδετερωθούν οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας και να υποχρεωθεί η τελευταία να επιλύσει τις συναφείς διαφορές, σύμφωνα με τη διεθνή δικαιοταξία. «Άλλη, καίρια συνεισφορά, είναι, η τεκμηριωμένη ανάδειξη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, της ασυνεπούς, ανερμάτιστης και αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στα ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας, γεγονός που αποδυναμώνει σε τεράστιο βαθμό την συναφή αξιοπιστία της Άγκυρας», είπε.
«Επιπρόσθετη, σημαντικότατη συνεισφορά του συγγραφέα συνιστά η παρουσίαση και η ανάδειξη των θέσεων έγκυρων Τούρκων διεθνολόγων, οι οποίοι καταδεικνύουν, μέσα από τη νομική εμπειρογνωμοσύνη τους, το αβάσιμο και αντίθετο προς τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, πολλών από τις συναφείς θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Καθίσταται προφανής η τεράστια σημασία τέτοιων θέσεων, ιδιαίτερα, σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής ή έγερσης των ίδιων θεμάτων προς επίλυση ή καταγγελία, ενώπιον διεθνών οργανισμών», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε πως «επιστημονικά συγγράμματα, όπως αυτό που παρουσιάζουμε απόψε, έρχονται να διαφωτίσουν σε σχέση με τη νομιμότητα των συναφών, γεωστρατηγικών, διεκδικήσεων θαλάσσιων ζωνών, ζητήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη του, ενώ παράλληλα, αναδεικνύουν αποτελεσματικούς τρόπους σύννομης και ειρηνικής τιθάσευσης των καταστροφικών συγκρουσιακών τάσεων, οι οποίες εκκολάπτονται μέσα από τέτοιες διεκδικήσεις».
«Οι προφανείς επιπτώσεις των ευρημάτων και των συμπερασμάτων του βιβλίου και για την περίπτωση, τόσο της διαφοράς μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της ελληνο-τουρκικής διαφοράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν μια άλλη σημαντική διάσταση της ακαδημαϊκής και πολιτικής συνεισφοράς της σχετικής μελέτης,», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλιδης.
«Για όλους τους πιο πάνω λόγους, θεωρώ το παρόν συγγραφικό έργο του Δρα Μιχάλη Σταυρινού, ως μια ιδιαίτερα αξιόλογη και ξεχωριστή ακαδημαϊκή συνεισφορά, καθώς και ένα νομικο-πολιτικό λιθάρι στην οικοδόμηση μιας ασφαλούς και ειρηνικής κοινωνίας κρατών στο σύγχρονο διεθνές στερέωμα», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις