ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Εξωτερικών: «Η Κύπρος στηρίζει την Ουκρανία για αγορά γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος»

Υπουργός Εξωτερικών: «Η Κύπρος στηρίζει την Ουκρανία για αγορά γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος»

Στη βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Πολωνία για αγορά γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ως μέρος της συμμετοχής της Κύπρου στη στήριξη της χώρας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του κατά συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας και η έξαρση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ και τα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής, ενώ οι ΥΠΕΞ είχαν επίσης γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Shtayyeh.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Κύπρου στις πρωτοβουλίες για στήριξη της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας ύψους 300.000 ευρώ για αγορά γεννητριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα δοθεί σε συνεργασία με την Πολωνία. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε επίσης την ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, εκφράζοντας παράλληλα απογοήτευση για το γεγονός πως η Κύπρος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εν λόγω πρωτοβουλία λόγω των απαγορεύσεων που επιβάλλονται στα κυπριακά πλοία από την Τουρκία.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι πρακτικές παράκαμψης των κυρώσεων από ορισμένες χώρες εμποδίζουν τις συνολικές προσπάθειες για να υπάρξει κόστος στην ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης και σημείωσε πως είναι σημαντικό η ΕΕ να διατηρήσει την παρουσία της εκεί.

Ευχαρίστησε επίσης την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για τη στήριξη που παρείχε στην προσωπική του απεσταλμένη, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Γκάμπια στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της αναβάθμισης της μη αναγνωρισμένης «τδβκ».

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Κύπρου για την εγκαθίδρυση της μη-στρατιωτικής αποστολής στην Αρμενία για στήριξη των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Έκανε ειδική αναφορά στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του διαδρόμου Lachin, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα για απάμβλυνση των ανθρωπιστικών συνεπειών που έχει επιφέρει αυτός ο αποκλεισμός.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στην παρουσία του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακης Αρχής, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Παλαιστίνη. Επανέλαβε πως η Λευκωσία στηρίζει τη λύση δύο κρατών στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας της Μέσης Ανατολής, και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο για επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρόσφατες αυξανόμενες εντάσεις και προκλήσεις στην Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το θρησκευτικό στάτους κβο στην Παλιά Πόλη.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του ΣΕΥ, ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Μίροσλαβ Λάιτσακ.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Βρετανικές Βάσεις: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη Ισραήλ σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης

Βρετανικές Βάσεις: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη Ισραήλ σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από την Βρετανική Κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top