LIKE ONLINE

Ανακαλύφθηκε πτερόσαυρος με τεράστια σαγόνια και 500 δόντια

Ανακαλύφθηκε πτερόσαυρος με τεράστια σαγόνια και 500 δόντια

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Paläontologische Zeitschrift» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στη Βρετανία παρουσιάζει μια εντυπωσιακή παλαιοντολογική ανακάλυψη. Σε ένα ασβεστόλιθο στο γεωλογικό σχηματισμό Torleite Formation στη Βαυαρία οι ερευνητές εντόπισαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου είδους πτερόσαυρου.

Το είδος που έλαβε την επιστημονική ονομασία Balaenognathus maeuseri πετούσε στον ουρανό της Ευρώπης πριν από περίπου 150 εκατ. έτη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά είδη πτερόσαυρων που γνωρίζουμε αφού διέθετε ένα τεράστιο ράμφος που είχε διαμορφωθεί εξελικτικά ώστε να είναι ένα αποτελεσματικό όσο και απόλυτα τρομακτικό εργαλείο απόκτησης τροφής. Στα μακριά του σαγόνια οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 480 δόντια και μπορούμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε και τι τρόμο θα σκορπούσε το πτηνό αυτό όταν πλησίαζε με ταχύτητα από τον ουρανό έχοντας ανοικτό το στόμα του για να αρπάξει τη λεία του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πτερόσαυρος είχε ικανότητα να βουτά σε λιμνοθάλασσες και το ράμφος του να λειτουργεί με τρόπο ανάλογο με αυτό της πάπιας και του φλαμίνγκο δηλαδή να φιλτράρεται μέσα στο στόμα του το περιεχόμενο του νερού που είχε προσλάβει στις βουτιές που έκανε μέσα στο νερό ώστε να παραμένουν στο στόμα γαρίδες, οστρακοειδή ή άλλα θαλάσσια είδη υπήρχαν μέσα στην ποσότητα του νερού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο στην απόκτηση της τροφής του σε ορισμένα από τα δόντια του πτερόσαυρου είχαν αναπτυχθεί δομές που έμοιαζαν και λειτουργούσαν ως αγκίστρια ανατομικό χαρακτηριστικό που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα σε κανένα άλλο είδος πτερόσαυρου.

Πηγή: Naftemporiki.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top