ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία - Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Γερμανία και ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία - Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν σήμερα, Τετάρτη, πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης της, μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβε η Γερμανία.

Θα αποστείλουν, ειδικότερα, 31 τανκ M1 Abram, ενώ το Βερολίνο έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει στο Κίεβο τανκ τύπου Leopard 2.

Η Ουάσινγκτον ήταν επιφυλακτική με την ιδέα της ανάπτυξης των δύσκολων στη συντήρηση αρμάτων Abrams, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει στάση για να πείσει τη Γερμανία να στείλει στην Ουκρανία τα πιο εύχρηστα άρματα μάχης της.

«Περί αυτού πρόκειται: να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία, δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στους δημοσιογράφους.

Παραδέχτηκε ότι η μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία. «Η παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο πεδίο θα πάρει χρόνο. Χρόνο που θα δούμε και θα χρησιμοποιήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως προετοιμασμένοι» είπε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να προετοιμαστεί για μια πιθανή εαρινή αντεπίθεση με στόχο την απώθηση της Ρωσίας από τα εδάφη στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, που έχει καταλάβει μετά την εισβολή στη γειτονική χώρα πριν από 11 μήνες.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν, συνομίλησε την Τετάρτη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και Ρίσι Σουνάκ της Βρετανίας για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη του Κιέβου.

Το Κίεβο ζητούσε εδώ και μήνες δυτικά άρματα μάχης που θα έδιναν στις δυνάμεις του μεγαλύτερη δύναμη πυρός, προστασία και κινητικότητα για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές του μετώπου και ενδεχομένως να ανακτήσουν κατεχόμενα εδάφη.

Μόσχα: «Επικίνδυνη απόφαση» η αποστολή γερμανικών αρμάτων Leopard στην Ουκρανία

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και οδηγεί τη σύγκρουση «σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία, Σεργκέι Νετσάεφ.

«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση φέρνει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την απροθυμία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Νετσάεφ.

«Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά. Για άλλη μια φορά, βλέπουμε ότι, όπως ακριβώς και οι στενοί εταίροι της, η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση. Στοχεύει στη μόνιμη κλιμάκωσή και την απεριόριστη παροχή στο καθεστώς του Κιέβου με όλο και περισσότερα θανατηφόρα όπλα. Οι "κόκκινες γραμμές" ανήκουν στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Νετσάεφ αναφέρθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία «έχει ξεχάσει τον δύσκολο δρόμο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης μεταξύ Ρώσων και Γερμανών»

«Τα άρματα μάχης με τον γερμανικό σταυρό θα σταλούν και πάλι στο "ανατολικό μέτωπο", γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στον θάνατο όχι μόνο των Ρώσων στρατιωτών, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε.

Ο Νετσάεφ δήλωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου λαμβάνεται καθώς γιορτάζεται η 80ή επέτειος από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Η απόφαση «καταστρέφει κάθε εναπομείνασα αμοιβαία εμπιστοσύνη, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις ρωσογερμανικές σχέσεις που βρίσκονται ήδη σε οικτρή κατάσταση και θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα εξομάλυνσής τους στο εγγύς μέλλον», εκτίμησε ο διπλωμάτης.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ/CNN

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top