ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας: H εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Δένδιας: H εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

Στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση, στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως είπε, στην προπαγάνδα που εκπορεύεται από την γείτονα χώρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να απαντά με αλήθεια, ενώ τόνισε ότι η εποχή των κανονιοφόρων «έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Παρουσιάζοντας το σύνολο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κατά την τελευταία τετραετία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να είναι ένας ενεργειακός κόμβος, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Όπως είπε, ωστόσο, υπάρχουν «δυνάμεις του αναθεωρητισμού, δυνάμεις που απειλούν τη διεθνή, την περιφερειακή ασφάλεια, δυνάμεις που αυξάνουν την προκλητική τους συμπεριφορά», οι οποίες ενοχλούνται από την εξωστρέφεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Με απειλές τύπου Βόρειας Κορέας για πυραύλους που δήθεν θα μπορούν να πλήξουν την Αθήνα και τις πόλεις μας. Με επιστολές, με δηλώσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ότι η Ελλάδα, δήθεν, δεν έχει κυριαρχία στα νησιά, αν αυτά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Με προσπάθειες ενός ψευδοαφηγήματος, της “Γαλάζιας Πατρίδας”», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις.

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιχειρεί την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία τετελεσμένων. «Επαναλαμβάνω την ελληνική θέση όσον αφορά το Κυπριακό. Για εμάς, η Κύπρος δεν κείται μακράν», τόνισε ο ίδιος.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να απαντά «σε κάθε επιστολή, σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη δήλωση, σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία, σε κάθε εις βάρος μας ρητορική».

«Θα συνεχίσουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα - βασισμένα, όμως, πάντα, στο Διεθνές Δίκαιο - τις ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας. Με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα γιατί δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε αντεγκλήσεις στο επίπεδο του παραλογισμού», επισήμανε.

«Η Ελλάδα, οι δημοκρατίες γενικά, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Άλλωστε, αυτό χωρίζει τον δημοκρατικό κόσμο από τον αυταρχισμό», ανέφερε.

«Εμείς, απαντάμε με την αλήθεια. Στεκόμαστε δίπλα με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας, αυτούς που δεν αμφισβητούν τις Συνθήκες, αυτούς που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της, που απορρίπτουν τις φαντασιοπληξίες και που δηλώνουν το αυτονόητο. Ότι η λογική του 19ου αιώνα, της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει», σημείωσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο τουρκικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, θέλει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top