ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδειες κυκλοφορίας: Πόσοι τις ανανέωσαν μέχρι σήμερα και πότε λήγει η προθεσμία

Άδειες κυκλοφορίας: Πόσοι τις ανανέωσαν μέχρι σήμερα και πότε λήγει η προθεσμία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 4 Ιανουαρίου, η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2023, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ThemaOnline από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι Κύπριοι φαίνεται να μην βιάζονται να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, κυρίως λόγω και της μεγάλης χρονικής περιόδου που τους προσφέρεται για να το πράξουν.

Βάσει των στοιχείων, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (26/1), μόλις 2 στους 10 ιδιοκτήτες οχημάτων είχαν προχωρήσει στην ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν ανανεωθεί οι άδειες κυκλοφορίας για 180.158 οχήματα σε ένα σύνολο 790.000, περίπου, οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους και των οποίων η άδεια κυκλοφορίας αναμένεται να ανανεωθεί και φέτος.

Πάντως, παρά το γεγονός πως μόλις 2 στα 10 οχήματα έχουν ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών εκτιμά ότι η όλη διαδικασία κυλά ομαλά και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας, αφού αναμένει ότι προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητότητα.

«Εάν συγκρίνουμε τις μέχρι σήμερα ανανεώσεις των αδειών κυκλοφορίας με πέρσι, διαπιστώνουμε ότι κινούμαστε πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον, με πέρσι. Συνεπώς, δεν μπορούμε ότι ο αριθμός και ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνονται οι άδειες κυκλοφορίας είναι χαμηλός», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα μας πηγή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

«Έχουμε μέχρι και τις 11 Μαρτίου για την ανανέωση, άρα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι είμαστε σε χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε η ίδια πηγή, καλώντας την ίδια ώρα τους ιδιοκτήτες οχημάτων να ανανεώσουν έγκαιρα τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να μην αναμένουν την τελευταία στιγμή, με κίνδυνο ακόμη και την κατάρρευση του συστήματος.

Το πέναλτι και οι ακινητοποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως, οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών και μπορούν να ανανεώνονται μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 11 Μαρτίου, χωρίς επιβάρυνση.

Σημειώνεται ότι για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά το Σάββατο 11.3.2023, θα επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

Για παράδειγμα, εάν η άδεια κυκλοφορίας ενός οχήματος είναι 100 ευρώ κι ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν προχωρήσει στην ανανέωση μέχρι τις 11 Μαρτίου, αλλά στις 12 Μαρτίου ή σε μεταγενέστερο στάδιο, θα πληρώσει τελικά 120 ευρώ αντί 100 ευρώ.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στις Τράπεζες, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.

Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος και ασφάλεια.

Όσοι, εξάλλου, είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2022, αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2023 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος. Η ακινητοποίηση γίνεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ (Road Transport Department (mcw.gov.cy)).

Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2022 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα, θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2022 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους για το 2023 μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11.3.2023

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top