Αν τα βρίσκεις «σκούρα» κάθε φορά που πας να βάλεις μαζί στο πλυντήριο, πολύχρωμα ρούχα ή γενικά δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να μη μυρίζουν υγρασία στο στέγνωμα και πολλά άλλα, η Ann Russell, γνωστή και ως TikTok Auntie, έχει μαζέψει πάνω από 2.3 εκατομμύρια followers στον λογαριασμό της, ακριβώς επειδή ξέρει πως να μοιραστεί εύκολα και γρήγορα μεριά από τα πιο πρακτικά hacks καθαριότητας.
Η Russell ζει σε ένα μικρό χωριό της νότιας Αγγλίας και παραδέχεται πως η τρελή εκτόξευσή της στην πλατφόρμα ήταν «εντελώς τυχαία». Από τα 8 άτομα που παρακολουθούσαν τα video της, ξαφνικά άρχισαν να τα βλέπουν πάνω από 60.000, και αυτό, γιατί έχει να πει μερικά πολύ σημαντικά πράγματα γύρω από το housekeeping.
Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες πολύ βασικές ερωτήσεις, για τις οποίες όλοι θέλουμε να έχουμε απαντήσεις.
Όσα ρούχα γράφουν ότι πλένονται στο χέρι, πρέπει οπωσδήποτε να πλένονται στο χέρι;
Μπορείς να βάλεις το ειδικό πρόγραμμα που τα πλένει στο χέρι στο πλυντήριο, σύμφωνα με την ίδια, μόνο στην περίπτωση που δεν είναι πολύ παλιά ή ευαίσθητα. Σε περίπτωση που επιλέξεις να τα πλύνεις στο χέρι, (όχι στη σκάφη φυσικά αλλά σε νιπτήρα), προτείνει να μην τα στύψεις υπερβολικά στο τέλος για να μην χάσουν το σχήμα τους. Όταν φύγει το πολύ νερό από πάνω τους, το καλύτερο είναι να τα τυλίξεις σε μια μεγάλη πετσέτα και να τη στύψεις προκειμένου να φύγει όσο νερό έχει απομείνει. Μετά, απλά άπλωσέ τα και καλό στέγνωμα!
Πόσο απορρυπαντικό πρέπει τελικά να βάζουμε;
Η Russell προτείνει να χρησιμοποιείς λιγότερη ποσότητα από την προτεινόμενη καθώς αυτό «κάνει καλό στα ρούχα, στο πλυντήριο αλλά και στο δέρμα σου». Αν βάλεις παραπάνω, απλά θα μείνει στις ίνες των ρούχων και είναι κάτι που σίγουρα δεν θες καθώς θα κάνει πιο εύκολα και πάλι βρώμικα. Μάλιστα, λέει πως η πλύση μόνο με νερό κάποιες φορές, είναι αρκετή. «Δεν χρησιμοποιώ καθόλου απορρυπαντικό στο 30%- 40% των πλύσεων», λέει και μας προκαλεί μια κάποια έκπληξη αλλά εξηγεί πως αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα φορεμένο και ένα βρώμικο ρούχο. Στην πρώτη περίπτωση, η πλύση μόνο με νερό είναι ένα αρκετά έξυπνο κόλπο.
Με τους επίμονους λεκέδες, τι γίνεται;
H Russell χρησιμοποιεί πολύ ειδικά σπρέι και σαπούνια πριν την πλύση ενός ρούχου με λεκέ, τρίβοντας τα σημεία τοπικά. Extra tip: Μη φοβηθείς να ξαναπλύνεις ένα ρούχο με έντονο λεκέ καθώς μπορεί την επόμενη φορά έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαφανιστεί.
Το μαλακτικό είναι πάντα απαραίτητο;
Για εμάς ναι, αλλά για τη διάσημη TikToker, όχι. Η αλήθεια είναι πως η ίδια δεν είναι μεγάλη fan και το χρησιμοποιεί περιστασιακά αλλά αν είσαι από εκείνους που το βάζουν σε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα όπως εμείς, τότε τα ρούχα σου θα γίνουν κολλώδη και μαλακά τις επόμενες φορές επειδή το περισσότερο μαλακτικό θα έχει κάτσει στις ίνες. Παράλληλα, έχε υπόψιν σου πως κάνουν κακό και στο πλυντήριο καθώς η ποσότητα που μένει, το γεμίζει με υγρασία.
Πώς πλένονται καλύτερα τα πουλόβερ;
Το καλύτερο είναι να αποφύγεις το στέγνωμά τους. Τα πιο ακριβά πουλόβερ, μπορείς να τα πλένεις στο χέρι και με λίγο απορρυπαντικό, καθώς είναι η ασφαλέστερη λύση. Άφησέ τα να μουλιάσουν για περίπου 15- 20 λεπτά και μετά ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό. Επανάλαβε τη διαδικασία χωρίς καθόλου απορρυπαντικό.
Το ζεστό νερό είναι πάντα καταστροφικό;
Μπορεί και να είναι αλλά οι πλύσεις σε υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στο να απολυμαίνονται τα υφάσματα χωρίς τη βοήθεια του απορρυπαντικού. Αυτό ωστόσο ισχύει περισσότερο για τα βαμβακερά.
Μπορούμε να σώσουμε τα ρούχα που έχουν «μαζέψει»;
Μερικές φορές, ναι. Μερικά υφάσματα, όπως το μετάξι και η βισκόζη, έχουν την τάση να «μαζεύουν» αλλά όταν τα σιδερώσεις ή τα τεντώσεις καλά, έχουν την τάση να επανέρχονται στο κανονικό τους μέγεθος και μορφή. Η πραγματική συρρίκνωση σύμφωνα με την ίδια, γίνεται όταν τα υφάσματα συρρικνώνονται από μόνα τους και τότε δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να τα σώσεις.
Πρέπει να διαχωρίζουμε πάντα τα λευκά από τα πολύχρωμα;
H Russell απαντά κατηγορηματικά, ναι. Δεν αφήνει περιθώριο για άλλη εναλλακτική αν θες να είναι ολόλευκα και τα υπόλοιπα να μη χάσουν το χρώμα και τη ζωντάνια του. Η γενική συμβουλή της είναι πως δεν πρέπει να τα πλένεις ποτέ με κάτι ολόλευκο για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Γιατί μερικά ρούχα μυρίζουν άσχημα ακόμη και μετά το πλύσιμο;
Η ίδια εξηγεί ότι η μυρωδιά των ρούχων μετά το πλύσιμο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι βρώμικα. Μπορεί να μυρίζουν κάπως περίεργα από το μαλακτικό αλλά όταν στεγνώσουν, θα μυρίζουν όπως θες. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι επειδή τα αφήνουμε για πολλή ώρα στο πλυντήριο μετά το τέλος της πλύσης. Αν η μυρωδιά επιμένει, καλό είναι να τα ξαναπλύνεις.
Πώς μπορούμε να κάνουμε τα λευκά ρούχα και πάλι αστραφτερά;
Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χλωρίνη για να διατηρήσουμε τα χρώματα των ρούχων που θέλουμε να γίνουν και πάλι ολόλευκα, χρησιμοποιώντας καλύτερα λευκαντικό οξυγόνου σε σκόνη. Βάλε μισή κούπα από αυτό σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Πρόσθεσε τα λευκά ρούχα και ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά κάλυψε τα ρούχα με κάτι βαρύ, όπως ένα πιάτο και άστα να μουλιάσουν για 24 ώρες. Μετά πλύντα στο πλυντήριο δύο φορές χωρίς απορρυπαντικό και το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σου.
ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις