Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Eάν δεν γίνει αποδεκτό το μοντέλο λύσης των δύο κρατών, το νησί θα διχάζεται συνεχώς»

Τατάρ: «Eάν δεν γίνει αποδεκτό το μοντέλο λύσης των δύο κρατών, το νησί θα διχάζεται συνεχώς»

Eάν δεν γίνει αποδεκτό το μοντέλο λύσης των δύο κρατών που έχει προτείνει, το νησί θα διχάζεται συνεχώς, οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή θα είναι αδρανείς και η διεθνής κοινότητα που ασχολείται με το Κυπριακό θα πρέπει να σκεφτεί «έξω από το κουτί», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην αγγλική Guardian. Συνδέει δε την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ με την «ενσωμάτωση στην Τουρκία».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν για μισό αιώνα περί ομοσπονδιακής λύσης είναι πλέον «χάσιμο χρόνου». «Οι Ε/κ αφού γίνουν μέλη της ΕΕ, δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/κ, θεωρούν ολόκληρη την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Υπάρχουν δύο διαφορετικά κράτη, δύο διαφορετικοί λαοί και δύο διαφορετικοί πολιτισμοί στην Κύπρο, δεν μπορείς να γυρίσεις το ρολόι πίσω. Αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για λύση, δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς εξάλλου για το αν το ψευδοκράτος θα γίνει «αποικία της Άγκυρας» απάντησε ότι η Τουρκία «είναι η μητέρα πατρίδα μας, είμαστε μέρος του τουρκικού έθνους. Εάν η διεθνής κοινότητα δεν άρει το εμπάργκο και την απομόνωση, φυσικά η ενσωμάτωσή μας με την Τουρκία, από την οποία λαμβάνουμε βοήθεια, θα επιταχυνθεί. Η Τουρκία σπεύδει να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους όποτε είχαν προβλήματα».

Εάν δεν υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό στη βάση των δύο χωριστών κρατών και κυριαρχιών, συνέχισε, «οι πόροι φυσικού αερίου στην περιοχή θα παραμείνουν κάτω από τη θάλασσα χωρίς εξόρυξη και μετά από λίγο, η πράσινη ενέργεια θα έρθει στο προσκήνιο και επομένως δεν θα έχει οικονομική αξία. Οι εταιρείες ενέργειας δεν θέλουν να έρθουν σε περιοχές κρίσης».

Αντιδράσεις

Με την πολιτική του κ. Τατάρ δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί και κάθε μέρα θα εξαρτόμαστε ακόμη πιο πού από την Τουρκία, αναφέρει σε ανάρτηση – σχόλιό του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σημειώνοντας ότι στην νέα αυτή πολιτική ο Ερσίν Τατάρ λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για διαπραγμάτευση, λύση και «να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Είναι θέμα ερμηνείας, συνέχισε, αν «το να εξαρτόμαστε καθημερινά λίγο περισσότερο από την Τουρκία» είναι κάτι που ανησυχεί τον ίδιο ή ένα είδος 'απειλής' που πιστεύει ότι θα προκαλέσει ανησυχία στους άλλους».

Στην ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ αναφέρει επίσης ότι ο κ. Τατάρ δεν φαίνεται να έχει «ντέρτι» να διεξάγει έναν διπλωματικό αγώνα προς όφελος του τ/κ «λαού» σε μια βάση που κανείς δεν θα μπορεί να απορρίψει, φέρνοντας δηλαδή στο προσκήνιο το ερώτημα προς την Βρετανία, τα ΗΕ και την διεθνή κοινότητα πως «ενώ λένε πως στηρίζουν μια λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, την πολιτική ισότητα την απορρίπτει ο Αναστασιάδης» διερωτώμενος παράλληλα «τι κάνουν γι’ αυτό».

Το όραμα της νέας πολιτικής του κ. Τατάρ για το μέλλον της Κύπρου, κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν, φτάνει μέχρι εδώ.

Σε δική του ανάρτηση ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ διερωτάται ποιον προσπαθεί να εκφοβήσει ο Ερσίν Τατάρ με αυτά που δήλωσε στην Guardian.

Καθώς ο κ. Τατάρ είδε ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με την πολιτική δύο χωριστών κρατών ή την κυρίαρχη ισότητα, συνεχίζει ο κ. Ακάνσοϊ, παραδέχεται έμμεσα πόσο βλάπτει αυτό τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι δεν μπορεί να στηρίξει ούτε το κατ’ ισχυρισμό δικό του «κράτος». Θεωρεί δε θαύμα ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με τον γγ του ΡΤΚ, το ότι θα εξαφανισθεί η δική του «διοίκηση» και οι δικοί του άνθρωποι (οι Τ/κ), ενώ θα έπρεπε ν’ ακούει τον «λαό» του και να εργάζεται για την δική του διοίκηση.

Ο Ασίμ Ακάνσοϊ επικρίνει την πολιτική Τατάρ στο Κυπριακό και γράφει ότι ο κόσμος ξέρει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση με αυτή, δεν οδηγεί πουθενά, δεν βασίζεται στους δικούς της ανθρώπους, δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε αξιοσέβαστη.

Υποστηρίζει δε ότι με τον Αναστασιάδη στο «νότο» και τον Τατάρ στο «βορρά», είναι αδύνατο το νησί να βρει την ηρεμία του.

Δεν θα γίνουμε μέρος του αδιέξοδου παιχνιδιού που δημιουργήσατε, ούτε και θα γίνουμε απαισιόδοξοι, καταλήγει οκ. Ακάνσοϊ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top