ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress test 2023: Τα σενάρια για την Κύπρο

Stress test 2023: Τα σενάρια για την Κύπρο

Ανάπτυξη 2,5% και μεγέθυνση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,1% το 2024 και το 2025 προβλέπει για την Κύπρο στο βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για το 2023, το οποίο θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλύπτοντας 99 συνολικά εποπτευόμενες τράπεζες.

Η ΕΚΤ εξετάζει 57 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα διενεργήσει δική της άσκηση για 42 τράπεζες μεσαίου μεγέθους (δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα της ΕΑΤ), στην οποία θα συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο του 2023.

Η ΕΑΤ θα συντονίσει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές, οι οποίες θα τη διενεργούν εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία και τα υποδείγματα της ΕΑΤ, ενώ τα σενάρια που παρέχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ).

Το σενάρια για την Κύπρο

Στο βασικό σενάριο, η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 3,1% το 2024 και το 2025.

Στο δυσμενές σενάριο, το 2023 η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό, 1,6% φέτος με τη συρρίκνωση να επιταχύνεται σημαντικά στο 4,6% το 2024, ενώ η οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς το 2025.

Ο πληθωρισμός το 2023 θα ανέλθει στο 3,3% το 2023 και θα υποχωρήσει στο 1,7% και στο 1,8% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, ενώ στο δυσμενές σενάριο, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και θα υποχωρήσει στο 4,3% και στο 5,3% αντίστοιχα.

Ο ρυθμός της ανεργίας στο βασικό σενάριο θα διαμορφωθεί στο 6,5% φέτος και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 5,9% το 2024 και στο 5,5% το 2025. Στο δυσμενές σενάριο, η ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 7,2% φέτος και να επιδεινωθεί περαιτέρω στο 9,5% το 2024 και να κορυφωθεί στο 12,5% το 2025.

Σε σχέση με τα οικιστικά ακίνητα, το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 3,7% φέτος με επιβράδυνση των τιμών στο 1,4% και 1,5% το 2024 και στο 2025 αντίστοιχα. Στο δυσμενές σενάριο, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων προβλέπονται να υποχωρήσουν στο 1,5% και να βυθιστούν κατά 6,5% το 2024, με τη μείωση των τιμών να επιβραδύνεται στο 0,1% το 2025.

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στο βασικό σενάριο παρουσιάζουν ήπια αύξηση με 1,8% την περίοδο 2023 – 2025, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπονται να καταποντιστούν με ρυθμό -8,9% με το ρυθμο μείωσης να περιορίζεται στο 5,8% το 2024 και 2,1% το 2025.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στην άσκηση του 2023, για πρώτη φορά, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν καθορισμένες παραμέτρους για τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες. Μια άλλη καινοτομία είναι ότι οι τράπεζες θα αναφέρουν τις προβλέψεις τους για αναμενόμενες ζημίες σε τομεακό επίπεδο με βάση προβολές των σεναρίων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διασφάλισης ποιότητας των στοιχείων που υποβάλλουν οι τράπεζες, η ΕΚΤ θα διενεργήσει εξέταση εις βάθος των ανοιγμάτων μοχλευμένης χρηματοδότησης για επιλεγμένες τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες μοχλευμένης χρηματοδότησης.

Δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας

Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι, όπως και τα προηγούμενα έτη, στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2023 δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας.

Αντ’ αυτού, αναφέρεται, η άσκηση παρέχει σημαντικές πληροφορίες που ενσωματώνονται στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation process - SREP) για κάθε ίδρυμα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για τον καθορισμό των κατευθύνσεων P2G (όπως προβλέπεται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ για την SREP και τις εποπτικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων).

«Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, οι τράπεζες με σοβαρή μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο θα πρέπει γενικά να αναμένουν υψηλότερο επίπεδο κατευθύνσεων P2G σε σύγκριση με τράπεζες των οποίων τα αποτελέσματα είναι καλύτερα», τονίζεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Μου επιτέθηκε σαν αγρίμι» - Τι λέει ο στρατιωτικός που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τη σύζυγό του στην Ελλάδα

• Λος Άντζελες: Αποτυπώνοντας την έκταση της βιβλικής καταστροφής σε χάρτες και φωτογραφίες -Τρομακτικές εικόνες

• Πού έρχονται βροχές μετά το μεσημέρι - Αραιή σκόνη επηρεάζει την ατμόσφαιρα

• Εγγραφές Α'Δημοτικό: «Έσπασαν» τα τηλέφωνα στο κέντρο βοήθειας - Πόσες ηλεκτρονικές αιτήσεις σημειώθηκαν το πρώτο 24ωρο

• Αυτά είναι τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια παγκύπρια - Μικρές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων -Πίνακες

• Δήμητρα Αλεξανδράκη: Έπαθε αλλεργική αντίδραση από φαγητό - «Έχω αρχίσει και φουσκώνω πάρα πολύ»



Τα μηνύματα πίσω από την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο - Συνάντηση ουσίας

Τα μηνύματα πίσω από την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο - Συνάντηση ουσίας

Η επίσκεψη αστραπή του Προέδρου του Ισραήλ Isaac Herzog στην Κύπρο την Πέμπτη για συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν μια επίσκεψη ουσίας, η οποία έστειλε αρκετά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Άγκυρα, η οποία όχι μόνο απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά γενικότερα την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία διεξάγει την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα εκτοξεύοντας απειλές για το Αιγαίο από τη μια και από την άλλη οι επιδιώξεις της για συμφωνία με το νέο καθεστώς της Συρίας καθορισμού ΑΟΖ, φέρνει ακόμα πιο κοντά Κύπρο και Ισραήλ. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top